8 Mart 2019 Cuma

Ferit Odman- Dameronia With Strings 180 Gr LP


Caz dinlemesi apayrı bir zevk olan bir tür, özellikle blog yazarınız 50-60 yılları arası caz periyodunu sevmekle beraber, çağdaş caz müzisyenlerinin yeri bende ayrıdır. Tabiidir ki caz deyince akla Amerika ve Kuzey cazı gelse de, ülkemizin yetiştirdiği dünyaca takdir gören pek çok caz sanatçımızın olması çok sevindirici bir şey ki, burada pek çoğunun albümleri için inceleme yazıları geçmiş yıllarda yapılmıştır.

Bugünkü konuğumuz Ferit Odman ise yine onlardan biri, bence ülkemizdeki diğer bateristlerimiz mazur görsünler ama, en iyi caz bateristtir. Şahsen tanıdığım doğru sözlü ve hoş sohbet sanatçı için öncelikle kısa bir bilgilendirme yapacak olursak:


"Davul çalmaya 12 yaşında başlayan Ferit Odman, caz eğitimine 1999 yılında AFS değişim programı ile gittiği İsveç’te başladı. 2001’de burslu olarak girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi – Caz Performans bölümünü başarıyla bitiren sanatçı 2004’te New York’ta School For Improvisational Music’te eğitim imkanı buldu ve 2006 yılında Fulbright bursuna layık görüldü. William Paterson University’de Mulgrew Miller ile çalışarak Caz- Performans yüksek lisansını başarıyla tamamladı. Gretsch Drums ve İstanbul Agop Zilleri’nin endorser’ı olan ve çalışmalarını iki sene New York’ta sürdüren sanatçının Terell Stafford, Vincent Herring, Brian Lynch, Anthony Wonsey ve Peter Washington gibi çok önemli caz müzisyenleri ile New York’ta kaydettiği üç albümü bulunmakta. Bu albümler, Downbeat dergisinde dört yıldız alıp dünyadaki çeşitli caz kritikleri tarafından bir çok övgüler aldı.
Ferit Odman, başta TRT Caz Orkestrası ve Kerem Görsev Trio olmak üzere birçok çeşitli caz grubuyla konser ve albüm çalışmalarına devam etmekte ve kendi grubu ile Avrupa ve Türkiye’deki caz festivallerinden davet almaktadır."

Gelelim sanatçının 2015 yılında yayınlanan Dameronia With Strings adlı son albümüne, öncelikle şunu belirtmek isterim ki kendisi de bir odyofil olan sanatçı biz odyofillere mutluluk veren bir işe bu albümde imza attı. Şöyleki albüm kayıtları tamamen analog yapıldı ve Amerika'da yapılan kayıt ve mastering sonrası 180 gr LP olarak Alman Optimal plak basım fabrikasında bu albümün plakları basıldı. Çok büyük bir emek isteyen bu çalışmalar sonucu ortaya dinlemesi muhteşem bir kayıt çıktı.
Dameronia With Strings a ünlü usta Tadd Dameron'u konu alan bir albüm ve albümde Ferit Odman'a trampette Terell Stafford, piyanoda Danny Grissett ve basta Peter Washington eşlik etmişler, ayrıca bir yaylı altılısı albümde beraber çalmış. Yaylılara yapılan düzenlemeler ise Ferit Odman ve David O'Rourke ye ait.

Parçalar:
Side A

1. On A Misty Night
2. If You Could See Me Now
3. Just Plain Talkin'
4. Smooth As The Wind

Side  B
1. Look, Stop & Listen
2. You'Re A Joy
3. Our Delight
4. Soultrane

Yurtdışında da caz alanında çok ilgi gören albüm plak ve CD formatına ek olarak yurtdışında XRCD olarakta satışa sunuldu. Ayrıca albüm sanatçının 3 albümünü içeren Vinyl Box ta da yer almaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...