23 Haziran 2009 Salı

Cesaria Evora - Radio Mindelo Early Recording CD

Her ne kadar bloğumda LP tanıtımları yapsam da bazen kimi sanatçıların CD formatta olsa tanımı yapılası albümleri olmakta evvelce bu blogta SADE Lovers Rock albümü CD formatını tanıtmıştım. Şimdi ise Morna'nın divası Ceseria Evora hakkında birşeyler yazmak isterim. Sanatçıyı aşağıda öncelikle sevgili eşimin turkeyforum'da evvelce Mrs.Bohlener nickname 'i ile kaleme aldığı sanatçıyı tanıtan yazısını paylaşmak isterim orada herşey çok iyi anlatılımış:


"Arkadaşlarının Çize diye çağırdığı, Cesaria Evora, 27 ağustos 1941’de Mindelo, Cape Verde’de doğdu. Parlak sesi ve fiziksel çekiciliği hemen dikkat çekti, ancak şarkıcılık kariyeri için ümit ettiklerini bulamadı.

Cape Verde’li bir kadın grubu ve şarkıcı Bana, Cesaria’yı Lisbon’a birkaç şarkı kaydetmeye götürdüler, ancak kayıtlar yapımcının kulağını pek doldurmadı. 1988’de Cape Verde’li genç fransızlar, kayıt yapması için onu paris’e davet ettiler. 47 yaşındaydı. kaybedecek bir şeyi de yoktu. paris’i hiç görmemişti ve daveti kabul etti.

1988 lusafrica tarafından doldurulan ilk albümü piyasaya çıkar la diva aux pieds nus (yalınayak diva). zuk tadında bir koledera olan bia lulucha cape verde’liler için hit olur.

New morning’te küçük bir topluluğa 1 ekim’de ilk konserini verir.1990 ikinci albümü distino di belita’da akustik morna ve elektrik koladeralar bulunmaktadır. piyasaya sürümü alçak perdedendir ve yapımcı şirket tamamıyla akustik kayıtla farklı bir şey denemeye karar verir.

1991 cesaria ilk akustik albümü için fransa’da. mindel orkestrası eşliğinde, 2 haziran’da angouleme festivali’nde, 7 haziran’da da paris new morning’de sahne alır. her ne kadar paris konseri az sayıda cape verde’li hayranını çekse de, angouleme konseri basının ilgisini uyandırır.(günlük gazete «liberation’da ilk makale ). Mar Azul adlı albümü ekim’in sonunda çıkar. New Morning’te 14 aralık’ta yeni bir konser düzenlenir.

Salonu dolduran çoğunluğu avrupalı kalabalık, performansıyla büyülenir. » le monde» gazetesinde veronique mortaigne şöyle yazar: » cesaria evora, capcanlı bir ellilik, hınzır bir sadakatle morna söylüyor. … o bar şarkıcılarının dünya asaletine ait.» efsane şekillenmeye başlamıştır.

1992 mar azul’la medya heyecanı büyür ve france inter gibi radyo kanalları albümü listelerine alır. 7 haziran’da cesaria, nimes feria’da sahneye çıkar ve miss perfumado ekim’de fransa’da piyasaya sürülür.

Basın Cesaria’yı Billie Holliday ile karşılaştırır. eleştirmenler sesinin tatlılığıyla coşar ve efsaneyi güçlendirmek için birçok detay sunarlar: Cesaria’nın müsrif konyak ve tütün zevki, cape verde’nin unutulan adalarındaki yaşamı, mindelo’nun sıcak akşamları… paris theatre de la ville ôdeki 11-12 aralık konserlerinin biletleri bir ay öncesinden tükenir. ilk brüksel konseri botanique’dedir (7aralık)

1993 Miss Perfumado vurucu bir hit albüm olur (300,000 den fazla satılır)cise, lizbon’da ilk konserini teatro sao luis’de ( 25 mayıs) verir. Polis içeri giremeyen hayran kitlesini uzaklaştırmak zorunda kalır. 12 ve 13 haziran’da, tüm salonu dolduran iki konserle fransa’daki zaferini tamamlar (konser kayda alınır ve 1996’da canlı konser albümü olarak parisian label melodie tarafından piyasaya sürülür) dünya turuna başlar: barselona (21 haziran), montreal spectrum ( 14 temmuz), japonya (ekim sonu) ve fransa ( 1993 sonunda 30 konser) 1994 sao paulo konserleri (mayıs).

Ceatano Veloso, Cesaria ile sahneyi paylaşır ve kendisine ilham veren büyük kadın şarkıcılar arasında yerini aldığını söyler.

İspanya, Portekiz, Belçika, isviçre, Afrika, batı hint adaları… Cesaria bir sahne fenomenidir. Lusafrica şirketi ona BMG’yle anlaşma imzalatır ve şirket, sonbaharda, sodade, les plus belles mornas de cesaria ( sodade, cesaria’nın en güzel mornaları) adı altında bir derleme piyasaya sürer.

Cesaria içkiyi bırakır ama sigarayı değil.1995 cesaria albümü (fransa’da altın), abd de dahil olmak üzere 20 ülkede piyasaya sürülür (200,000 adet satılır). albüm grammy ödüllerine aday gösterilir.

Cesaria paris bataclan’da 10 gün süreyle sahnededir ve ilk kuzey amerika turuna başlar. madonna, david byrne, brandford marsalis ve new york sosyetesi onu görmek için bottom line’a akın eder.

Goran Bregovic, Emir Kustrica’nın filmi underground ôın özgün müziği için Ausencia şarkısını onun söylemesini ister.

1996 tur yılları: fransa (40 konser), isviçre, belçika, brezilya, almanya (11 konser), hong kong, italya, isveç, abd ve kanada (30 konser), senegal, fildişi sahilleri ve londra’daki ilk konseri queen elizabeth hall’de. Red Hot&Rio adlı albümde Caetano Veloso ile düet yapar. Arte tv kanalı onun için bir belgesel hazırlar. Paulino Vieira ( Miss Perfumado ve Cesaria albümlerinin ortak yapımcısı), gruptan ayrılır ve yerine genç, yetenekli Bau olarak tanınan gitarist Rufino Almeida gelir.

1997 Cabo Verde adlı albümün piyasaya çıkışı. mart’ta programlanan Olympia konserleri ve üçüncü abd turunu da içine alan dünya turu. Cabo Verde de Grammy ödüllerine aday gösterilir.

1998 Cesaria, Jacinto Pereira (Cavaquinho), Jose Paris(bas), Luis Ramos (gitarlar), Nando Andrade (piyano), Totinho (saksafon ve vurmalılar) ve Bau (gitar, cavaquinho, keman ve şef) eşliğinde yine yollardadır.

Yunanistan’dan Japonya’ya, İsrail’den Portekiz’e, batı hint adaları’ndan Lübnan’a, Cesaria 1998’de dünyayı dolaşır, fakat hala Nisan 1999’da çıkması planlanan albüm için malzeme kaydetmektedir. Bundan önce, Ekim sonunda, BMG, büyük umutlar filminin özgün müziği olarak bir önceki sene kaydedilen «Besame Mucho» nun (İspanyolca olarak) yanı sıra, hayranlarının en beğendiği şarkıları içeren, ilk Best of Cesaria Evora albümünü piyasaya sürer.

Fransa’da, üç ay sonra bu best of… albümü altın albüm ödülünü alır.1999 bu yıl, 1992’de fransa’da piyasa sürülen, ABD’de 1998’de çıkan Miss Perfumado’nun Grammy ödüllerine aday gösterilmesiyle başlar.

Cafe Atlantico adlı yeni albüm, Mayıs’ta önce Fransa’da ( 300,000 adet satılır), daha sonra tüm dünyada çıkar. Mart’ta Cesaria, Yunanistan’dan bir dünya turuna başlar ve Eylül ile Ekim’de Kuzey Amerika’da sahneye çıkar. Sahnede, yeni repertuarın şölensel duygusunu yansıtması için orkestra büyütülür: 12 müzisyen ( keman bölümü de dahil) artık piyanist Nando Andrade yönetimindedir. tur, 7-10 aralık tarihleri arasında Paris Olimpia’da verilen dört konserin hemen ardından, Sao Salvador, Brezilya’da sonlanır.

Burada Cesaria farklı BMG şirketleri tarafından sunulan birçok altın albümü alır.2000 Café Atlantico Grammy ödüllerine aday gösterilir ve Cesaria, Fransız Victoire de la Music ödüllerinde «en iyi dünya albümü» ile ödüllendirilir.

Hemen ardından ilk büyük Güney Amerika turuna başlar: Küba, Meksika, Brezilya, Arjantin ve Şili. Mayıs’taki İskandinavya turundan sonra, ABD ve Avrupa’daki festivallere katılacağı bir başka tur için yola koyulur.


2001 Sao Vicente di Longe, Cesaria’nın 8. stüdyo albümü olarak Paris , la havana ve rio de janerio’da kaydedilir, yaklaşık altmış müzisyen, düzenleyici ve ses mühendisi proje üzerinde çalışır, çalışma mekanı sanatçının stüdyo kariyerinin başlangıcındayken ilk albümünü kaydettiği koşullarla yakından uzaktan ilgisi olmayan bir yerdir. ABD’de Grammy ve Fransa’da victoire de la music ödülleri için aday gösterilir, cesaria hala yollardadır: sadece 2001 yılında, 20 civarında Cape Verde’li sanatçıyla birlikte verdiği Paris Zanith de dahil, 120 konser.2002 Singapur, Tahiti ve Noume ônin yanı sıra, ilk kez Doğu Avrupa ülkelerinde( Rusya, Ukrayna, Hırvadistan, Makedonya, Macaristan) vereceği bir dizi konserle birlikte cesaria’yı beş kıtaya taşıyacak yeni büyük bir tur planlanır.

20 haziran’da BMG , en beğenilen parçaların canlı performanslarını ve Cesaria’nın en eski arkadaşlarından biri olan, Angola müziğinin en iyi vokal sanatçılarından Bonga ile düet olarak söylediği Sodade’nin yeni versiyonunu derleyerek bir antoloji çıkarır.

Studyo albümleri

La Diva Aux Pieds Nus (1988)

Distino di Belita (1990)

Mar Azul (1991)

Miss Perfumado (1992)

Cesária (1995)

Cabo Verde (1997)

Café Atlantico (1999)

São Vicente di Longe (2001)

Voz d'Amor (2003)

Rogamar (2006)

Derlemeler ve konser kayıtları

Sodade - Les Plus Belles Mornas de Cesária (Best of compilation, 1994)

Club Sodade (Remix album, 1996)

Live à L'Olympia (Live album, recorded at the Paris Olympia, 1996)

Colors of the World (Allegro Music, 1997)

Best Of' (Best of compilation, 1998)

Anthology (Best of compilation, 2002)

Anthologie - Mornas & Coladeras (Double CD edition of Anthology, 2004)

Live D'Amor (Live DVD, recorded in 2004 at Le Grand Rex, Paris, 2004)"

Ve gelelim benim sizlere tanıtmak istediğim albümüne, Radio Mindelo sanatçının 60'larda aynı adlı radyoda yaptığı prorramlardan kalan bantlardan oluşturulan ve ilk kayıtlarını içeren tam bir kolleksiyon çalışması


Albüm tek bir CD olarak düzenlenmiş ve içeriği çok doyurucu İngilizce ve Fransızca sanatçı ve o günler hakkında yazılar ve resimlerle süslü bir kitapçık, CD kutusunda sizleri bekliyor.

Bence faydalı bir şey daha yapılmış kayıtların hangisi orijinal hangi makara bantta ve hangi yılda yapılmış makara bantların tedarikçi isimleriyle mevcut.


Dediğim gibi albüm kolleksiyon için birbir ama Cape Verde'de 60 larda yapılan kayıtlarda muhteşem bir odyofillik beklenilmemeside oldukça doğal olsa gerek, bunu derken kayıtların kötü olmadığını da belirtmeliyim.


Sanatçının henüz gencecik biriyken yaptığı ve çoğunu sonraki albümlerinde tekrar yorumladığı parçaların ilk kez yorumlayışını dinlemek cidden farkılı bir deneyim. Albüm eski BMG yeni SONY/Colombia'dan yayımlanmıştır.


Böyle bir sanatçının albümlerinin LP formatta halen yayımlanmamış olması ise bence çok acı ve yanlış.

Parçalar:

1. Cize5:01

2. Oriundina3:43

3. Pe di boi2:31

4. Nutridinha2:48

5. Vaquinha mansa3:31

6. Belga4:21

7. Cize3:39

8. Mar azul4:24

9. Terezinha2:03

10. Frutu proibido3:01

11. Falta di força2:14

12. Sayko dayo2:16

13. Sangue di beirona2:32

14. Nho antone escaderote2:07

15. Mata morte2:55

16. Rabolice na ilha da madeira1:56

17. Nova sintra4:16

18. Menina D'Fonte Felipe2:07

19. Cinturão Tem Mele2:19

20. Dor Di Sodade2:56

21. Cize3:29

22. Caminho De São Tomé 3:59

ve albümden Mar Azul altta;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...