5 Ağustos 2009 Çarşamba

Four Seasons - Vivaldi


Dört mevisim 1723 yılında Antonio Vivaldi tarafından bestelenen ve dört keman konçertosundan oluşan barok çağın en bilinen esrlerindendir.
Beher konçerto birbirinden farlı olup hepsi bir mevsimi betimler. Örneğin; Kış konçertosounda sert kemanlar akla kar yağışı getirirken buna karşın Yaz konçertosu finalinde gökgürültüsünü andıran ya da betimleyen kısımlar vardır ya da İlkbaharda açılışta müziğe kendinizi verince doğanın canlanışını hissedebilirsiniz. Beher konçerto 3 kısımdan dolayısıyla ilgili mevisimin üç ayından oluşur

Her konçerto da iki hızlı kısım arasında yavaş bir kısım vardır, Dört mevisim bestelendiğinde henüz konçertoların asri solo formları tanımlanmamış idi. Vivaldi' nin orijinal düzenlemeleri solo keman ve keman quartet için olup bu tanımın oluşmasına katkı sağlamıştır.

Dört Mevsim pek çok orkestra ya da oda orkestrası tarafından defalarca yorumlanan bir eserdir. Benim elimde olan Plak 1969 kaydı olan ve Herbert Von Karajan yönetiminde Berlin Filarmoni tarafından yorumlananıdır ve DGG baskıdır.

Ayrıca Anne Sophie Mutter ile Viyana Filarmoni ve Von Karajan beraberliğinde kaydedilen 1985 çalışması ve yine santçının daha sonra Tartini ile kaydettiği çalışmalarıda dikkat çekici yorumlardır
Bölümler
Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269, "La primavera" (Spring)

Allegro
Largo
Allegro Pastorale

Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315, "L'estate" (Summer)

Allegro non molto
Adagio e piano - Presto e forte
Presto

Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293, "L'autunno" (Autumn)

Allegro
Adagio molto
Allegro

Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297, "L'inverno" (Winter)

Allegro non molto
Largo
Allegro

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...