4 Eylül 2009 Cuma

The Beatles Bölüm-3: Tüm parçaların kendilerine ait olduğu ilk LP A Hard Day's Night

A Hard Day's Night grubun 10 Temmuz 1964'te ilk filmleriyle aynı adı taşıyan ve soundtrack olarak yayımlanan üçüncü uzun çalarıdır. Parlophe tarafından mono ve stereo olarak yayımlanmıştır.

Grubun show ve şarkı yazarlığı kabiliyeti gelişirken, bu albüm temel rock&roll enstrümantasyonu ve şarkı formatı üzerine kuruldu. Bu The Beatles'ın tamamıyla kendine ait parçalardan oluşan ilk ( ve parçaların tamamı Lennon&McCartney'e ait tek) albümdür.

Albümde A Hard Day's Night ve Can't Buy Me Love gibi çok ünlü ve her iki kıtada 1 numara olan parçalar bulunmaktadır. Albüm ve filmi Beatles'ın o dönem ki klasik imajı ve yükselmekte olan Beatlemania 'nın bir portresidir.


George Harrison'ın 12 telli gitar soloları çok etkiliydi, film güçlü bir etki yaratmıştı ve sonra folk şarkıcıları rock&roll'a yöneldiler ve The Beatles ( Bob Dylan ile) 1965'teki folk-rock patlamasına büyük bir etkide bulundu.

Albümde ilk yüz filmde kullanılan parçaları ikinci yüz ise film için yapılan ama kullanılmayan parçaları içerir. Albüm grubun 4 kanallı bant üzerine yapılan ve daha iyi stereo miksi mümkün kılan ilk kaydıdır.


(Üstte albümün Amerikan versiyonunun kapağı)

Tüm parçalar John Lennon & Paul McCartney tarafından yazılmıştır. Normalde, Paul McCartney & Lennon her albümde eşit sayıda parça yazarlarken bu tek The Beatles albümü olmuştur Lennon'un parça yazarlığının dominant olduğu, 13 parçanın çoğu ona aittir. Ayrıca bu albüm Ringo Starr 'ın ana vokal okumadığı iki albümden biridir( diğerei Let It Be)



Parçalar:

Her parça altında ana vokali okuyan belirtilmiştir.

Side-1

1."A Hard Day's Night"
Lennon and McCartney
2:34
2."I Should Have Known Better"
Lennon
2:46
3."If I Fell"
Lennon and McCartney
2:24
4."I'm Happy Just to Dance with You"
Harrison
1:59
5."And I Love Her"
McCartney
2:33
6."Tell Me Why"
Lennon
2:12
7."Can't Buy Me Love"
McCartney
2:14


Side -2

1."Any Time at All"

Lennon
2:15
2."I'll Cry Instead"
Lennon
1:49
3."Things We Said Today"
McCartney
2:40
4."When I Get Home"
Lennon
2:20
5."You Can't Do That"
Lennon
2:39
6."I'll Be Back"
Lennon and McCartney
2:20

The Beatles
George Harrison – Ana gitar (6-ve 12-telli); akustik & İspanyol gitarlar; geri vokaller; ana vokal "I'm Happy Just to Dance with You" da; harmoni vokal on "Things We Said Today" de & claves "And I Love Her" de

John Lennon – ana ,harmoni ve geri vokaller, ritim ve akustik gitarlar; harmonica; solo gitar "You Can't Do That" de; piyano "Things We Said Today" de(mikste bastırılmış olsada kayıtta daima duyulur) & tambourine

Paul McCartney – ana,harmoni ve geri vokaller; bas gitar & piyano; akustik gitar "I'll Be Back"de

Ringo Starr – davullar, cowbell, maracas & tambourine

Ek Müzisyen

George Martin – piyano ,prodüktör,aranjör

Ve albümden I'll Cry Instead videosu:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...