11 Eylül 2009 Cuma

The Beatles Bölüm-7: Revolver LP


Revolver grubun yedinci uzun çalarıdır, 5 Ağustos 1966'da yayımlanmıştır. Albümdeki çoğu parça bir önceki Rubber Soul albümündeki folk-rock parçalara tezat olarak elektro gitar rock sound 'tur.Albüm The Beatles'ın Ağustos 1966'daki son turu öncesi yayımlanmıştır

Bu albümde ilk kez kullanılan ana prodüksiyon tekniği Automatic Double Tracking (ADT) idi. Bu teknikte birbiriyle link halinde iki bant kayıt cihazı double vokal için kullanılmaktadır. Standard methodda double vokal için aynı parça ikinci kez okunurdu ve sonra çok kanallı bant üzerine kayıtta bunlar mikslenirdi, ki bu özellikle Lennon'un hoşlanmadığı bir şeydi. Grup bu yeni teknikten çok hoşlandı ve Revolver'da bolca faydalandı ve ADT hızla standard pop üretim tekniği haline geldi.

"Eleanor Rigby", albümdeki bir Paul McCartney bestesidir ve albümle beraber tekli olarak yayımlanmıştır ( Bu teklide A yüzünd Yellow Submarine vardır) . Parça McCartney'in söz yazışındaki hayal gücünü ve George Martin tarafından onun idaresinde yapılan string aranjelerini içerir.

Parça belkide tüm üyelerin sözlerine katkıda bulunduğu tüm parçaları içinde eşsiz bir konumdadır. Ringo Starr eserde "Father McKenzie, writing the words of a sermon that no-one will hear." kısımın yazımınan katkıda bulunmuştur. Orjinalinde Father McCartney olarak yazılmış olsa da dinleyicilerin bunu Paul McCartney'in babasıyla özdeşleştireceği düşünülerek bu kısım değiştirilmiştir. Yerel telefon rehberinde yapılan inceleme sonucu McCartney McKenzie isminde karar kılmıştır.

Lennon sözlerin %40 lık kısımına katkıda bulunmuştur, buna "Wearing a face that she keeps in the jar by the door" kısmı da dahildir .Harrison ise "Ah, look at all the lonely people" kısımını girişteki yazmıştır bir köprü olarak.



Lennon "I'm Only Sleeping" parçasında ana yazardır. O ve Harrison solo gitarları çalarlar reverse şekilde. Gerideki gitar sesleri parçaya uykulu ve yorgun hava katar.

The Beatles kayıt stüdyosundaki yeniliklerle albümün kapanış parçasında zirveye çıkmıştır. . Lennon'un "Tomorrow Never Knows" parçası psychedelic müziğe ilk örnekleridir.

Psychedelic müzik ya da psychedelic rock, özellikle LSD gibi ruh halini değiştirici ve düşünme paternlerini çarpıtıcı maddelerin yarattığı etkiyi aktarmaya çalışan bir müzik türüdür. 1960lardaki yaygın madde kullanımından etkilenerek pop kültürüne de yansıyan müzik türü, bu yıllarda en yaygın dönemini yaşadı.

Revolver albümü Harrison için bir besteci olarak dönüm noktasıdır ve üç parçası albüme alınmıştır, buna açılış parçası "Taxman" de dahildir. Gitar solo parçadaki McCartney tarafından çalınmıştır.

Harrison ayrıca "I Want to Tell You" adlı parçayı yazmıştır, parça kendisini kelimelerle ifade etmekteki güçlüğü hakkındadır. "Love You To" ise Hint müziği ve Sitar'a artan ilgisinin eseridir.

Parçalar:

Tüm parçalar Lennon/McCartney aittir aksi durumdakilerin yanında besteci belirtilmiştir, parça altlarında ana vokaller yazılıdır.

Side-1

1."Taxman" (George Harrison)
Harrison
2:39
2."Eleanor Rigby"
McCartney
2:08
3."I'm Only Sleeping"
Lennon
3:02
4."Love You To" (Harrison)
Harrison
3:01
5."Here, There and Everywhere"
McCartney
2:26
6."Yellow Submarine"
Starr
2:40
7."She Said She Said"
Lennon
2:37

Side-2

1."Good Day Sunshine"
McCartney
2:10
2."And Your Bird Can Sing"
Lennon
2:02
3."For No One"
McCartney
2:02
4."Doctor Robert"
Lennon
2:15
5."I Want to Tell You" (Harrison)
Harrison
2:30
6."Got to Get You into My Life"
McCartney
2:31
7."Tomorrow Never Knows"
Lennon
2:57

The Beatles

John Lennon – vokaller, solo,ritim ve akustik gitarlar

Paul McCartney– vokaller, bas gitar, lead, ritim,ana ve akustik gitarlar, piyano, diğer enstrumanlar

George Harrison – vokaller, ana,ritim ve akustik gitarlar, diğer enstrumanlar

Ringo Starr – vokaller, davullar, tambourine, maracas

Katkıda bulunanlar ve prodüksiyon

Anil Bhagwat – tabla "Love You To" da
Alan Civil – French horn "For No One" da
Brian Jones – Arka plan sesler on "Yellow Submarine" de
Donovan – geri vokaller on "Yellow Submarine" de
Geoff Emerick – kayıt ve miks mühendisi; "Yellow Submarine"deki marş bando sample ları
George Martin– prodüktör; piano "Good Day Sunshine" & "Tomorrow Never Knows" da,Hammond organ "Got to Get You into My Life" da; "Yellow Submarine"deki marş bando sample ları
Mal Evans – bas davul & geri vokaller "Yellow Submarine" de
Marianne Faithfull – geri vokaller "Yellow Submarine" de
Neil Aspinall – geri vokaller"Yellow Submarine" de
Pattie Boyd – geri vokaller "Yellow Submarine" de

Orkestra – dört keman, iki viyola ve çello on "Eleanor Rigby" de; brass section on "Got to Get You into My Life"da:

Orkestrazasyon ve yönetimi: George Martin
Altta albümden Eleanor Rigby.......


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...