10 Mart 2010 Çarşamba

Cannonball Addely - Cannonball's Sharpshooter LP




Cannonball Adderly kuşkusuz caz dünyasında yetişmiş olan önemli saksafon virtüözlerinden biri. Gençliğinde tenor saksafoncuları dinleyerek kendi sitilini oluşturan Adderly' nin etkilendiği önde gelen sanatçılar Coleman Hawkins, Ben Webster, Chu Berry ve Don Byas olmuştur.

Sanatçı" Charlie Parker'da beni etkilemiştir, çocuk yaştayken onun sololarını taklit ederdim" der.

Gerçekte en iyisi Adderly'nin alto saksafonunu ön yargısızca kendi eşsiz yorum ve sitiliyle dinlemek en doğru yol olsa gerek. Hawk ve diğer büyük ustalar gibi onunda sitilinde akıcı bir şekilde gelen kombine yorumlar bulunur, pasajlar yavaştan hızlıya belli bir kontrast ile geçer. İyi bir örnel bu albümde What's New' da görülür tatlı melodiyi alır ve bunda süslü hatta barok tarz bir yapı yaratır. Mükemmelen harika bir balad olarak ama swing'i hissettirerek yorumlar

Adderly'nin orjinal ekibi ile yaptığı en önemli çalışmalarından olan Cannonball's Sharpshooter 1958 yılından bir çalışma. B yüzü son parça bu tekrardan basılan 180 gram LP'ye sonradan eklenmiş olup orijinal albümde bulunmaz.

Adderly bu albümde caz standardlarını grubuyla mükemmelen yorumlarken Jubilation gibi kendine ait parçalarda da yorumu yanı sıra besteciliğininde takdire şaayan olduğunu göstermektedir.

Benim beğendiğim saksafonculardan olan ve bence Miles Davis'in Kind Of Blue'da yorumladığı So What adlı parçayı saksafonla mükemmel yorumlayan Adderly her zaman önem verilmesi gereken, albümleri edinilmesi gerekli bir sanatçıdır


Side A:



1. Our Delight


2. What's New


3. Fuller Bop Man


4. Jubilation


Side B:


1. Stay on It


2. If I Love Again


3. Straight, No Chaser


4. I'll Remember April

Ekip:

Cannonball Adderley - Alto saksafon



Nat Adderley - Kornet


Junior Mance - Piyano


Sam Jones - Bas


Jimmy Cobb - Davul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...