27 Nisan 2010 Salı

Oscar Peterson Trio- We Get Requests LP


Kanadalı besteci, piyanist Oscar Peterson sanat hayatı boyunca 200'ü aşkın kayıt gerçekleştirmiş ve unutulmaz caz idolleri arasına girmiştir. 1925 doğumlu yedi Grammy ödüllü sanatçı 2007'de aramızdan ayrılmıştır.

Sanatçının ilk yıllarda esinlendiği müzisyenler Teddy Wilson, Nat King Cole, James P.Johnson ve Art Tatum olur. İlk etkileşimi henüz 10 yaşındayken babasının ona çalıdığı Art Tatum'un Tiger Rag parçası ile olur. Tatum Peterson için 40'lı ve 50'li yıllarda bir model olmuştur ve aynı zamanda onunla iyi bir arkadaşlığıda olmuştur.

Peterson'un kız kardeşi Daisy Sweeney ki Monreal'de önemli bir piyano öğreticiydi kariyerini etkileyen önemli bir öğretmen olur. Onundan klasik piyano eğitimi alır ve önemli klasik eserleri repertuarına dahil eder Bach'ın prelude ları ve Fugue ları gibi..

Tatum'un piyano stil ve estetiği ile beraber ayrıca Tatum'dan müzikal açıdan da etkilenir, ayrıca Sergei Rachmaninoff'un piyano konçertoları özellikle 2 numaralı konçertosu onu etkileyen eserlerdendir.


Müzik alanında genellikle trio su ile bilinir ve en bilindik formasyon gitarda Herb Ellis ve basta Ray Brown ile olan formasyondur. 1960 ve 70'lerde Peterson pek çok trio albümü yapar


Ünlü prodüktör Norman Ganz ise hayatında çok önemli bir yer tutar, kariyerinin büyük kısmında prodüktörüdür, özellikle 50'li yıllarda Ganz'ın prodüktörlüğünde ünlü cazcılarla unutulmaz albümler yapar ya da bu albümlerde bulunur. Kimi örnekler


Ella & Louis - Ella & Louis Again - Oscar Peterson Meets Louis Armstrong - Oscar Peterson Meets Ben Webster  gibi ...


O yıllarda çalıştığı sanatçıların kimisi:


Ray Brown, Coleman Hawkins, Ben Webster, Milt Jackson, Herb Ellis, Barney Kessel, Ed Thigpen, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Louis Armstrong, Stéphane Grappelli, Ella Fitzgerald, Clark Terry, Joe Pass, Anita O'Day, Fred Astaire, Count Basie, Dizzy Gillespie, and Stan Getz.


Ayrıca düet yaptığı kimi sanatçılar ise:


Ray Brown, Sam Jones, ve Niels-Henning Ørsted Pedersen, gitaristler Joe Pass, Irving Ashby, Herb Ellis, ve Barney Kessel, piyanistler Count Basie, Herbie Hancock, Benny Green, ve Keith Emerson, trompetçiler Clark Terry ve Louis Armstrong...


Kısaca sanatçıdan biraz bahsettikten sonra gelelim albüme, 1964 yıllında Verve'den çıkan albüm Oscar Peterson Trio' nun klasikleşen çalışmalarından.


Albümde müzisyenlerin rahat ve müthiş uyum içinde standard caz parçalarını yorumlamalarını dinlemek cidden zevk.


Benim elimdeki baskı orijinal 1964 baskısı ve kayıt çok iyi, aynı albümü sanırım Speaker Corner'da bastı, edinmenizi öneririm


Parçalar:


Side-1:

"Corcovado" (Antonio Carlos Jobim) – 2:49


"Days of Wine and Roses" (Henry Mancini, Johnny Mercer) – 2:40


"My One and Only Love" (Robert Mellin, Guy Wood) – 5:08


"People" (Bob Merrill, Jule Styne) – 3:30


"Have You Met Miss Jones?" (Lorenz Hart, Richard Rodgers) – 4:10

Side-2:


"You Look Good to Me" (Seymour Lefco, Clement Wells) – 4:49


"The Girl from Ipanema" (Jobim, Vinicius de Moraes, Norman Gimbel) – 3:51


"D & E" (John Lewis) – 5:11


"Time and Again" (Noël Coward) – 4:38


"Goodbye J.D." (Oscar Peterson) – 2:56
 
Ekip:
 
Oscar Peterson - piyano



Ray Brown - double bas


Ed Thigpen - davul

Altta albümden  You Look Good To Me videosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...