Benny Carter’ın kariyeri neredeyse bir asır sürmüştür. Mükemmel bir solo alto saksafon ustasıydı, ek olarak çok iyi bir piyanist ve klarnetçi. Sanatçının yüzlerce bestesi vardır ki bunlar içinde R&B ve Soul eserler de mevcuttur.
Benny Carter saksofon çalmaya başlamadan evvel işe trompet ile başlamış ve sonra saksafona geçiş yapmıştır. 1928’den evvel June Clarck ve Earl Hines orkestralarında çalar ve 1928 başlarında kendi orkestrasını kurar. Bir süre müzik direktörlüğü yapan sanatçı bu kez 1933-35 yıllarında ikinci orkestrasını oluşturur ki, bu grupta iki önemli sanatçı daha vardır; Ben Webster ve Fletcher Henderson. Sanatçı daha sonra İngiltere’ye gider BBC için eserler verir ve çok başarılı olur, sonra Hollanda’da çalışır ve 1938’de Amerika’ya döner
Çeşitli orkestralar oluşturur ki bunlarda zaman zaman Miles Davis, J.J. Johnson ve Max Roach gibi sanatçılar da olur. Ayrıca film ve sonraları televizyon sektörüne girer. 70’lerde tekrar turlara çıkar.
Burada konu olan Jazz Giant albümü 1957 ve 1958 yıllarında kaydedilmiştir ve sanatçının kariyerindeki önemli yapı taşlarındandır.
üstte 70'lerde Ben Webster ile Danimarka'da
Albümdeki diğer sançtılar: piyanoda ünlüklasik müzik bestecisi ve şefi Andre Previn, A Walkin Thing adlı parça da piyanoda Jimmy Rowles, gitarda Barney Kesel, basta Leroy Vinnegar, davulda Shelly Manne, trombonda Frank Rosolino sadece 5 eserde, tenor saksafonda Ben Webster sadece 5 eserde, alto saksafonda Benny Carter parça 2 ve 6’da ise trompette. “Old Fashioned Love” adlı dans için uygun parça ile albüm başlamakta ki burada Barney Kesel müthiş. Benny Carter “I’m Coming Virginia” adlı parçada trompette, Ben Webster ise tenor saksafonda. Carter’ın “A Walkin’ Thing” adlı bestesi sanatçının sinema alanındaki çalışmalrını andırmakta, ardından gelen “Blue Lou’s” sizi alıp götürüyor. “Ain’t She Sweet” ise bu şekliyle sadece bu albümde yer alır. Benny Carter’ın trompet yorumu “How Can You Lose” adlı parçada çok etkileyici ve kapanışta Barney Kesel bir kez daha “Blues My Naughty Sweetie Gives To Me” adlı parçada hayranlık uyandıran bir performans sergilemekte
Sanatçının bu albümünü plak olarak bulabileceğiniz gibi, ayrıca SACD ve CD formatında da edinme imkanı var.
Altta ise sanatçının son dönemlerinden 1997'de Count Basie orkestrası ile bestesi Easy Money'i yorumlarken..
1997 - Benny Carter - Easy Money
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder