7 Mart 2011 Pazartesi

SonnY Rollins/Coleman Hawkins- Sonny Meets Hawk 180 Gr LP


Sony Rollins RCA Victor firmasıyla pek çok albüm yapmıştır ama Sony Meets Hawk bence onun bu label’dan çıkan en iyi albümü ve ilk 10 albümü içinde.

Albümü dinlerken dikkati çeken bu albümde oldukça yeni çalma tekniklerine sanatçının başvurmuş olması, albümü Coleman Hawkins ile yapması onun gölgesinde kaldığı anlamına asla gelmemekte. Bana göre tüm zamanların en iyi saksafon ustalarından biri olan Coleman Hawkins kayıtlara çok açık fikirlilikle gelmiş ve çok özgür çalışmış. Albümde birbirleriyle konuşan bir baba-oğul gibiler, mesela Summertime ‘daki karşılıklı sololarına kulak verin ve birbirlerini ne denli açık analadıklarını anlayabilirsiniz

Albüme gelirsek ekip altı parça seslendirmekte, 1963 yılı çalışmasında Paul Bley piyanoda, Bob Cranshaw ve Henry Grimes basta ve Roy McCurdy davulda ve bu dört müzisyen bence albüme müthiş bir katkı sağlamış. Bu arada belirtmek gerek ki  Henry Grimes 60’lı yılların yeni caz’ ında önemli bas virtiölerinden, stili Scott LaFaro’ya oldukça benzer, ek olarak bu albümdeki bas kaydı duyduğum en iyilerden.

Albümde Loverman belki de bu çalışmanın ne denli güzel bir çalışma olduğunu anlatabilir: Hawkins temaya bağlı kalarak lirik sololar yapıyor ve ardından Sonny’e solo için pas veriyor, Sonny ateşli soloya başlıyor , Hawkins onu kesiyor ve o daha sert çalıyor. Bu Sony en üst perdeye çıkana dek devam ediyor ve Hawkins tekrar parçayı aslına çeviriyor.

Sonuçta saksafonun babası denecek bir sanatçı olan Hawkins ile modern jazın büyük saksafon ustası Rollins’ in her caz severde olmazsa olamaz olarak değerlendirdiğm albümü.

Altta albümden Loverman......




Parçalar:

Side A:

1. Yesterdays
2. All the Things You Are
3. Summertime

Side B:

1. Just Friends
2. Lover Man
3. At McKie's

Ekip:

Bass - Bob Cranshaw (tracks: A1, A2, B2) , Henry Grimes (tracks: A3, B1, B3) 
Drums - Roy McCurdy 
Engineer - Mickey Crofford , Paul Goodman 
Piano - Paul Bley 
Producer - George Avakian 
Saxophone [Tenor] - Coleman Hawkins , Sonny Rollins

Elimdeki albüm reissue Pure Pleasure 180 GR DMM baskı AK Müzik tarafından ithal ediliyor, İstanbul’da ilk akla gelen adresler bunun için Mavi Hifi ve Lale Plak


Altta albümden Summertime.......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...