5 Ekim 2011 Çarşamba

Arkas Trio Klasik Müzikte yeni bir topluluk

             
Geçen Cuma akşamı gelen davetiyeye icabet ederek St.Antuan Kilisesi'nde Arkas Trio' nun dinletisine katıldım.

Aslında büyük firmaların bu tarz gruplarla klasik müziği desteklemesi çok yerinde bir davranış bence, bu desteklerle inanıyorum ki klasik müzik daha büyük dinleyici kitlesine ülkemizde ulaşacaktır.


Biraz grubu tanıyalım; kemanda Tuncay Yılmaz, viyolenselde Gustav Rivinius ve piyanoda Emre Elivar'dan oluşmakta.

Tuncay Özyılmaz aralarında Sofya Filarmoni, Moskova senfoni, Stuttgart ve Moskova Musica Viva orkestraları, BBC Concert Orchestra gibi yabancı ve tüm Türk orkestraları eşliğinde konserler vermiş devlet sanatçımızdır. Şu ana del dört albüm yapan sanatçı 1827 yapımı Giuseppe Marconcini kemanıyla icra yapmaktadır

Gustav Rivinius dokuzuncu Çaykovski Yarışması'nda ilk ödül kazanan Alaman sanatçıdır. Oda müziği alanında Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Sharon Kam gibi meslektaşlarıyla önemli çalışmalar yapmıştır. Santçı Beethoven çello sonatının tamamını, Brahms, mBoccherini ve Zimmermann gibi bestecilerin eserlerini ayrıca kaydetmiştir.

Emre Elivar ondokuz yaşında Ankara Devlet Konservatuarı'nı bitirdi ardından Alman devlet bursu ile gittiği Dresden ve Berlin Müzik Yüksek okulları'nı birincilikle bitirdi.Sanatçı Borusan filarmoni,Bilkent Senfoni,Konzerthausorchester Berlin, Dortmunder Philharmoniker gibi yerli yabancı pek çok orkestra eşliğinde konserler vermiştir.

Trio konseri için alttaki şekilde bir program seçmişti:

Joseph Haydn/ Trio No:39,Hob.XV:25, Sol majör/G Majör

Felix Mendelsohn/ Trio No:1, Op:49, Re Minör/D Minör

Johannes Brahms / Trio No:1, Op:8, Si Majör/ B Majör

Gecede önce kilise bahçesinde ufak bir kokteyl oldu, bu esnada Rahmi Koç, Ertuğrul Özkök, Doğan Hızlan, Tema Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca gibi klasik müziği gönülden destekleyen kimselerinde davete icabet ettiklerini gördüm

Bana göre iyi bir klasik müzik dinleyicisi iseniz özellikle oda müziği ile sıkı ilişkiniz olmalı çünkü ayrıntı oradadır ve Arkas Trio cidden iyi bir oda müziği üçlüsü.

Oda müziği dinlemek için en iyi mekanlar neresi derseniz kiliseler, Mezzo diye bir TV kanalı var orada izleyin konserler hep kiliselerde verilir muhteşem akustik ortamdan ötürü ve St.Antuan'da cidden harika bir akustiğe ve muhteşem bir mistik ortama sahip gecede bunu bir kez daha hissettim. Her tınıyı mikrofonsuz ortamda mükemmelen duydum. Sizlerle burada konser esnasında cep telefonumla çektiğim bir kaç kare fotoğrafı da paylaşmaktayım.

Trio oda müziğinde başarılı eserler veren üstte yazdığım bestekarların eserlerini mükemmel yorumladı özellikle Haydn' ın Trio No:39 eserinde yer alan Poco Adagio halen kafamda çalmakta ne muhteşemdi ki biste de tekrar çaldılar.

Klasik müzik severler bence Arkas Trio' yu yakında takip edin çok iyiler ve bu sezon bolca konserleri olacak.

Altta sizlerle Pocco Adagio eserini farklı bir üçlünün yorumuyla paylaşıyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...