10 Ekim 2011 Pazartesi

Kerem Görsev - Therapy CD



Öncelikle belirtmekte fayda var ki Kerem Görsev ülkemizden çıkan uluslararası caz müzik arenasında belki de en çok tanınan caz piyanistimiz ve daha da önemlisi bestecimizdir.

Albümlerine göz atarsanız genellikle kendi özgün bestelerine yer verir ve bu bestelerin her biri çok iyi birer caz bestesidir.

Genellikle yabancı kaynaklı caz müzik dinlemekteyim ama ülkemizde yer alan ve dinlemekten zevk aldığım sanatçılarımızın başında Kerem Görsev gelmekte, sizlere tavsiyem iyi bir caz severim derseniz benim yaptığım üzere sanatçımızın tüm albümlerini toplamanızdır.

Sanatçı St.Petersburg Philarmoni orkestrası ile 1999 yılında “November in St.Petersburg” albümünü hazırlamıştı ki bu güzel albümü ayrıca blogta işleyeceğim. İşte bu albüm sonrası sanatçı pek çok orkestra ile konser verse de bu ondan sonraki ikinci albüm özelliğini taşımakta orkestra kaydı olarak.

Kerem Görsev albüm için öncelikle eski ve yeni bestelerinden bir seçki oluşturmuş ve aranjör Kamil Özler ile üzerinde nasıl olabilir diye çalışmışlar ve Therapy yavaş yavaş şekillenmeye başlamış.

Orkestra olarak Londra Filarmoni üzerinde karar kılmış ve bu orkestra da kayıt için ünlü Abbey Road stüdyolarını önermiş ki bilen bilir Abbey Road dünyada sayılı stüdyolarındandır biz odyofillerin beğendiği ve kayıtları çok güzel olur

Sonuçta meşakatli bir iş büyük orkestraya oradaki her enstrümana nota yazmak tek tek ama bu işi de sıkı bir çalışmayla tamamlamış sanatçı, bu arada sanatçının üçlüsünden Kağan Yıldız ve Ferit Odman ile de evde albüm üzerine çalışmışlar. Sanatçı kartonette aynen şöyle der anlatırken

"Bu arada notaların yazılımları tek tek bitti. Bizim evde Kağan Yıldız ve Ferit Odman ile birlikte bilgisayardan yaylı partisyonlarını dinleyip üstüne çalmaya başladık. Bu çok suni ve zevksiz olsa da parçaların trafiklerini ve havasını hissetmemizde faydalı oldu."

Bu albümde orkestrayı Charlie Haden Quartet West'in son albümü Sophisticated Ladies ve Diana Krall' ın Paris konseri DVD'sinde de orkestraları yöneten ünlü müzisyen Alan Broadbent ile kendisine yollanan albüm taslağını dinlemesi sonrası anlaşmış sanatçı ve aynı zamanda ünlü saksafon ustası Ernie Watts' ta albüme besteleri dinledikten sonra dahil olmuş.

Londra'da albüm kayıtları üçer saatlik iki oturumda yapılmış sonra miksaj ve sonra elimize ulaşan harika bir albüm.

Parçalar:

1. Letter to Mimaroğlu 05:19

2. Storyteller ( Oğuz Durukan) 05:09

3. Sunday 06:08

4. Therapy 07:27

5. Meeting Point 03:42

6. Back Home II 05:36

7. Diversion 08:52

8. Captivation 05:29

9. Simple Life 05:57

10. Flash Back ( In Memory of Bebop) 09:00


Albümü dinlemeye başlar başlamaz parçalar sizi tutsak almakta en özeti bu diyebileceğim. Tüm eserler dikkatle seçilmiş sıralanmış ve cidden dinlediğinizde terapi gibi geliyor, dingin, yumuşak ve ruha huzur veren bir albüm olmuş.

Altta Therapy....



Kerem Görsev'in piyano partisyonları harika ki zaten tüm albümlerinde bu böyle, Ferit Odman ise bence gelecekte bir Cozy Cole ya da Max Roach olacak yetenekte bir davulcu bu kadar mı hassas fırça ve baget kullanılır. Kağan Yıldız ise Storyteller'da basta ki tüm ustalığını ortaya koymakta.

Yabancı konuk ünlü sanatçı Ernie Watts için ise ne yazsam ki buraya yani sonuçta o Ernie Watts ve albümde işte o diyorsunuz duyar duymaz.

Orkestra ise dünyanın sayılı orkestralarından hele bir de Alan Broadbent başında olunca onlarda mükemmeliği albümde tamamlıyorlar.

Tabii ki Kerem Görsev için her parçanın bir hikayesi var ve kartonette buna değinmekte de ama siz de dinlerken her parça için sizin kafanızda bir hikaye oluşmakta.

Altta albümde de yer alan Sunday adlı parça ama burada Kerem Görsev Trio yorumuyla..



Albüm ile gelen kitapçık çok doyurucu ve özenle hazırlanmış.

Tek merak ettiğim Abbey Road gibi bir stüdyoda kayıt yapıldıysa analog kayıt olma ihtimali yüksek olmalı analog mu emin değilim ama analog kayıt ise acaba Kerem Görsev biz plak tutkunları için bu albümün Double LP olarakta yayınlanmasını sağlar mı? Keşke...

Ekip:

Piyano: Kerem Görsev
Saksafon : Ernie Watts
Davul: Ferit Odman
Bas : Kağan Yıldız
Şef: Alan Broadbent
Orkestra: Londra Filarmoni
Tüm besteler: Kerem Görsev
Tüm düzenlemeler: Kamil Özler

2 yorum:

  1. Cazı sevmemde çok önemli bir yeri vardır. Hem kendisine hem de grup elemanları Kagan Yılfız ve Ferit Odman'a teşekkürler. Sonsuz başarılar. Hakan Yenenler

    YanıtlaSil
  2. Kerem Görsev harika bir caz sanatçısı, albümünde barındırdığı piano ve saksafon tınılarına hayran kalmamak gerçekten mümkün değil. Teşekkürler. Saksafon Kursu İzmir

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...