11 Ocak 2012 Çarşamba

İmer Demirer - You, Me & Char CD


Bu kez konuğumuz ünlü trompet ustası İmer Demirer ve 2009 yılında Pozitif'ten çıkan albümü You,Me & Char.

Tıpkı Yahya Dai gibi, İmer Demirer'de farklı sevdiğim caz sanatçılarımızdan, neden derseniz biri çok sevdiğim saksafonda diğeri ise trompette ülkemizdeki sayılı sanatçılardan.

Sanatçının dört bestesi albümde yer almakta, ek olarak albümünde müzisyenler Emin Fındıkoğlu ve Ali Perret'in besteleri yer almış.

Önce biraz sanatçı hakkında öz bilgi vereyim:

"İmer Demirer 12 yaşında trompetle tanıştı ve 10 yıl süren klasik eğitimin ardından İstanbul Konservatuarı'ndan mezun oldu. Genç yaşına rağmen uluslararası sıklıkla yer alan İmer Demirer, Aaron Goldberg, Essiet Essiet, Ari Honig gibi isimlerle çalıştı. Demirer, Acid Trippin', İstanbul Caz Dörtlüsü, EMİN Fındıkoğlu Group, TRT Jazz Orchestra ve EBU Jazz Orchestra gibi önemli projelerde de yer aldı. Miles Davis, Clifford Brown, Wayne Shorter, Lee Morgan ve Wody Shaw gibi önde gelen isimlerin beğenisini kazanmış olan İmer Demirer, Türk Caz müziğinin en saygın ve önemli trompet sanatçılarından biri olarak anılıyor."

Albümde yer alan müzisyenler alttaki şekildedir; albüm içinde tüm çalışmalar bir parça hariç - Çanakkale Song-özgün yeni besteler. Ekip çok uyumlu bir şekilde parçaların icra etmiş.

Ekip:

İMER DEMİRER: Trompet
SERKAN ÖZYILMAZ: Piyano
MATTHEW HALL: Kontrbas
CEM AKSEL: Davul

Altta Chesney...



Açılış İmer Demirer'in bestesi Chesney ile geliyor bateri ile bir giriş ve ardından gelen trompet ve diğer sazlarla devam eden hafif ritmik bir çalışma, içinde harika bir konttbas solo ve onu destekleyen ziller var, ayrıca muhteşem bir piyano solo.. Albümü dinlerken zaman zaman kendimi Miles Davis dörtlüsü dinler gibi hissetmekten alamadım. Örnek mi diyorsunuz İmer Demirer bestesi Monday Morning'e kulak verin derim, sanatçı değilde trompeti Miles gelmişte çalmış hissi edinirsiniz. Tabii bu demek değil ki Miles'ı taklit ediyor, sanatçımızın üstünde onlarca caz sanatçısında olduğu gibi Miles Davis'in etkisi olduğu çok açık ve bu ise bence çok iyi birşey.

Altta Railroad..



Bu etkileşim sonra gelen bestesi Railroad'da da var ama açık söylemem gerek ki trompetteki ustalığının yanı sıra İmer Demirer müthiş bir besteci aynı zamanda, bu albümdeki çalışmaları çok güzel oya gibi işlenmiş iyi caz nedir = budur şeklinde çalışmalar hepsi. Anonim eser Çanakkale Song cidden müthiş bir düzenlemeye sahip Serkan Özyılmaz'ın eline sağlık ve İmer Demirer'in trompeti sizi alıp götürüyor, duyulması gereken o hüznü veriyor, arkadan gelen Serkan Özyılmaz'ın piyanosu ve Can Aksel'in davulu parçayı harika tamamlıyor. Sanki 50'li yıllarda ( cazın muhteşem zamanları bence ) bir caz dörtlüsü dinliyorsunuz.Love Song to A Dog ise dörtlü olarak nasıl caz yapılır, bunu veren bir dersi gibi Emin Fındıkoğlu bestelemiş ve Serkan Özyılmaz düzenlemiş. Parça içinde çok dengeli solo partisyonlar yumuşak dingin bir hava. Be Quiet ise bestesi Ali Perret'e ait bir parça birazda olsa daha modern havada bir çalışma ve yine parçada hakça dağılmış sololar var müzisyenleri gösteren ve yine İmer Demirer'in sanki konuşan trompeti alıp götürmekte. Sonra gelen eser Ti ise bir İmer Demirer çalışması burada Mathew Hall'ün muhteşem kontrbasına dikkat edin derim mükemmelen ortaya konulan bir performans İmer Demirer'in trompeti ile alıp parçayı götürmekte, bu biraz daha ritmik bir çalışma ve kapanışta yine bir İmer Demirer bestesi You, Me & Char, muhteşem bir giriş trompet ile dingin ve sakin bir hava yine 50'lerde bir caz kulüpteyiz sanki aynı o hava aynı o tarz bir beste hoş bir kapanış parçası sizi tam anlamıyla alıp cazın engin derinliklerine götüren.

Albüm kayıtları M.M.A İstanbul'da Can Aykal tarafından yapılmış, miks ise Mike Nielsen tarafından mastering ise Kevin Metcalfe'ye ait. Kayıt ve mastering için denebilecek bir şey yok çok kaliteli bir çalışma yapılmış, odyofiller zevkle bu albümü alabilir ve tabii tüm caz severler.

Altta ise Ozan Musluoğlu tarafından Youtube'a aktarılan sanatçıyla yaptıkları canlı bir performans..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...