9 Ocak 2012 Pazartesi

Selen Gülün - Answers CD


Ülkemizin önemli müzisyenlerinden Selen Gülün'ün yeni albümü bu sefer bloğumuzda konuğumuz oluyor. Ülkemizden çıkan en önemli piyanist ve bestecilerden olan sanatçı için altta biraz biyografik bilgiler verelim:

"Selen Gülün 1989 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı yarı zamanlı Piyano bölümünden mezun oldu. 1992 senesinde İstanbul Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdikten sonra müzik eğitimine Mimar Sinan Üniversitesi Devlet konservatuarında devam etti. Hülya Tarcan ile Piyano, Erçivan Saydam ve İlhan Usmanbaş ile Kompozisyon çalıştı.

1996 senesinde aldığı burs üzerine Berklee College of Music'te Caz Besteciliği okumak üzere Amerika'ya gitti. İki senede, özel derece ve ödülle mezun oldu. Orada kurmuş olduğu Just About Jazz adlı grubu ile Amerika, Avrupa ve İstanbul'da konserler verdi. Grubun Just About Jazz Live adlı albümü 2005 senesinde DMC Jazz tarafından yayınlandı.




 1998'den beri İstanbul'da yaşamakta olan besteci/piyanist Selen Gülün, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü öğretim görevlisi olup, 2003 senesinde ITU MIAM Master programı Kompozisyon bölümünden mezun olmuştur.





Müziğin çeşitli dallarında yazmış olduğu eserler Türkiye, İngiltere, İtalya, Amerika, Brezilya ve Fransa'da seslendirilmiş olan Selen Gülün, bestecilik yanında performans çalışmalarına Just About Jazz ve liderliğini sürdürdüğü Trio ile devam etmektedir. Kompozisyon çalışmaları Charles Mingus Kompozisyon ödülü ve British Council Creative Collaborations in Music ödülü ile değerlendirilmiştir."


Albüme gelecek olursak 2011 yılında Pozitif Müzik'ten CD formatta çıkan çalışma sekiz eserden oluşmakta ve tamamı sanatçıya ait besteler. Sanatçı ve ekibi ise şöyle;

Piyano               : Selen Gülün
Elektrik bas gitar: Patrick Zambonin
Davul                 : Jörg Mikula


Parçalar:


1. Answers
2. Busy Lady
3. I Couldn't Say
4. Journey Into Nothingness
5. We are The Same
6. Spontaneous Living
7. Love Takes time
8. Twilight

Altta Canlı performans Busy Lady...





Albümü dinlerken sanatçının piyano üzerindeki hakimiyeti ve ustalığına özellikle dikkat ediniz. İlk parça Answers ki ağır tempolu bir çalışma Selen Gülün'ün piyanodaki ustalığı sizi esir almakta, piyano burada sizi rahatlatan bir unsur olmuş ve arkadan hafif hafif gelen davul ve zil ve de bas olayı tamamlamakta..

Busy Lady ise yine güzel bir piyano ve ardından zil desteği ile başlamakta, bu bir önceki şarkıdan biraz daha ritmik, biraz ilerleyince güzel bir bas partisyon sizi karşılıyor, burada sanatçı basa piyano ile destek veriyor ve tabi baterinin zil ya da davul olarak yumuşak desteği şarkı boyunca sürmekte ve ardından Selen Gülün'ün güzel piyano partisyonu sizlerle.

I Couldn't Say nedendir bilmem bana biraz Oscar Peterson trio çalışmalarını anımsattı, tıpkı onlar gibi saf bir caz eser ki yeri gelmişken Selen Gülün'ün ne denli iyi bir caz bestekarı olduğunu söylemem gerek mükemmel piyano ustalığına ek olarak. Parça gecenin derinliğinde keyifle dinlenerek sizi mutlu edecek güzel orta karar ağır tempoda bir çalışma.

Journey Into Nothingness ise harika bir piyano ile açılıyor geriden ziller ve tüm üçlü harika bir uyumla çalmış, dinlerken piyano çalış tekniği, caz motifleri, belki arada Türk müziğinden etkileşimler yani pek çok olgu bir arada olan etkili bir çalışma.


Altta canlı performans Love Takes Time....





We Are The Same oldukça ritmik bir çalışma en baştan bu yana en ritmik parça bu arkadan gelen sıkı bir davul ritim ile giriyor ve bunu destekler piyano ile davem ediyor. Parça daha modern bir caz burada bas soloda aynı havayı işlemekte ve diğer eserlere göre farklı ve özgün bir çalışma.


Spontaneous Living  bu parça yine beni hep mutlu eden standart aradığım bir caz çalışma, insana huzur veren ağır tempolu şiir gibi bir piyanoya sahip tam bir üçlü çalışması, dinledikçe insana hadi bir daha dinleyeyim hissi vermekte.

Love Takes Time demin ki parçadan biraz daha hareketli bir çalışma ve parçadaki davul ve ziller çok güzel burada parantez açarak söyleyeyim parçaya piyano hakim cidden Selen Gülün'ün piyanosu bıkmadan usanmadan uzun uzun dinlenilebilir o derece güzel bir teknik ve preformans.

Twilight keyifli bir kapanış parçası girişteki neşeli piyano çok etkili ardından ziller eşliğinde ve geriden gelen basla birlikte sanatçı piyanosuyla sanki alacakaranlığın o güzel ve etkileyici havasını bizlere anlatıyor. Kapayın gözünüzü ve düşleyin sadece


Altta  Spontaneous Living..





Selen Gülün dikkatle takip edilmesi gereken bir sanatçı bestelerinin her biri çok güzel caz çalışmalar, öte yandan piyano üzerinde tam bir usta. Bu sanatçının basılmış dördüncü albümü ama tüm albümlerini almanız tavsiyemdir ve ayrıca konserlerini takip ediniz ve unutmayın genelde yurtdışında konserleri, biz burada olanları kaçırmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...