13 Şubat 2012 Pazartesi

Hey gidi 80'ler...


Bu seferde blogta benim çok sevdiğim bir zaman dilimi olan 80’leri anmak biraz o günleri yazmak istedim.

Malum yaşı ben civardakiler ya da daha yaşça büyük olanlar iyi hatırlarlar o pastel yılları. 80’ler aslında tanda benim ergenlik ve gençlik yıllarımı içermekte, hatırlıyorum ortaokula 1980’de başlamıştım.

 Aslında o yıllar unutulmaz yıllardı pek çoğumuz için hem dünya tarihi, hem dünya müziğinde, hem moda ve teknolojide büyük atılımlar yenilikler ve gelişmeler olmuştu. Aslında müzik açısında özellikle de pop alanında patlama yaşanmıştı ama bazı gruplar ise 80’lerin ilk yıllarında veda etmişleri Abba ve Boney M gibi.

Öte yandan 1980 yılı albümü Off The Wall ile unutulmaz pop yıldızı Michael Jackson birkaç yıl sonra yapacağı inanılmaz patlamanın sinyallerini vermişti. İşte 1982’de ise halen satış rekoruna erişelemeyen albümü Thriller yayımlanmış ve pop müziği baştan aşağı değiştirmişti. Oradan çıkan tekliler Beat It, Billie Jean, Thriller bugün halen en sevilen parçalardan olma özelliğindedir.

Yine 80’ler bugün halen süren Madonna fırtınasının başladığı yıllardır. Sanırım herkes La Isla Bonita, Like A Virgin, True Blue gibi sanatçının 80’ler hitlerini hatırlamakta ve dinmektedir.

 

 Amerika’da bu gelişmeler olurken, Avrupa tarafında ise bir Alman şarkıcı Nena Almanca okuduğu parçalarla dünya çapında ün kazanır ki onun 99 Luft Balons adlı parçasını ya da Jung Wie Du parçasını müzik severler hatırlarlar ve yine bir Alman grup Alphaville 1984’ye çıkardıkları Forever Young albümü ile dünya çapında ün kazanırlar bugün o albümde olan Forever Young ve Big In Japan halen popülerdir.



İtalya’da ise Gazebo I Like Chopin ile ün kazanır ve parça klasik eserler arasına girer. Fransız F.R.David’in Words ve Pick Up The Phone adlı parçaları ise halen zevkle dinlenen eserlerdir.

Yine 1984’te adını altın harflerle müzik dünyasına yazdıran Almanya’dan çıkan ve en çok satan ikili olan Modern Talking merhaba diyecektir. Benim lise yıllarıma denk gelen zamanlarda yaptıkları You’re My Heart You’re My Soul, Cheri Cheri Lady, Brother Louie gibi parçaları bügünde zevkle dinlenmektedir.

 

Pop- rock alanında A-Ha grubu Take On Me ile harika bir başlangıç yaparkem, Amerikalı Bon Jovi ise Slippery When Wet albümüyle 1986’da büyük patlama yapar.

 

O yıllar muhteşem yıllardır, Queen, Scorpions, Wham, Elton John çok güzel çalışmalar yaparlar.

Öte yandan o yıllar unutulmaz TV dizileriyle tanıştığımız yıllardır. Bugün Miami Vice’ı, Kara Şimşek’i hatırlamayanımız var mı ya da Mavi Ay’ı veya McGyver’ı adam çer çöpten ne aletler yapardı. Peki ya A Takımı' nı hatırlarmısınız MR.T'yi..

.

Sinemada ise Star Wars bölüm 5 ve 6, Indiana Jones, Rocky serisi ve Rambo serisi filmleri ve Terminator o yıllara damga vuracaktır. O yılların modası da bence güzeldir. Shetland kazaklar, Timbırland ayakkabılar, ,Don Jonson ile ünlenen espadril ayakkabılar. Yüksek bel kotlar, şalvar pantolonlar, bayanlarda vatkalar, bandanalar, plastik takılar, pastel makyaj. Altta Duran Duran grubu kıyafetleri örnek...


O yıllar bizim ülkemize de Mc Donalds’ın ilk girdiği zamanlardı sanırım 1989’daydı. O vakte dek en güzel hamburger Bağdat Caddesi İstanbul’da Kristal’in ıslak hamburgeri idi. O zamanlar uluslar arası markalar çok azdı ve dondurma deyince akla caddede Hacıbey Moda’da Ali Usta gelirdi. Çay bahçesinde ise Moda’daki Bomonti bir numaraydı.

O yıllarda disko modası ülkemizde hayli yaygındı, akılıma gelen ünlü diskolar, Stüdyo 54, Gala ve Airport o yıllardan hatta Cumartesi öğleden sonra liselilerin iştiraki için gece programları dışında program yaparlardı. Gala’da DJ ünlü DJ. Hakan Gündüz idi ve 80 lere yaptığı karışık Panorama kasetleri ile unutulmaz bir damga atmıştır.



Yine o yıllar biz müzik severlerin pop,rock,klasik ve caz alanında harika yayınlar yapan TRT III radyosunu dinlediğimiz yıllardır. Aradan 80 yılından 32 ve 89 yılından 23 yıl geçti uzun zaman hey gidi hey ne güzeldi 80’ler…

2 yorum:

  1. Bülent yaşlanıyorsun sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canim henüz 43 orta yaşlar daha yaşlılığa çok var:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...