9 Nisan 2013 Salı

Buena Vista Social Club Presents: Omara Portuondo CD



(Yazının Türkçe versiyonu, alttaki İngilizce versiyondan sonradır.)

From the opening strains of La Siteria, which evoke the soft breezes and strong coffee of a Havana morning, this CD is captivating. Omara Portuondo is in her mid- to late seventies, but her strong, emotive alto knows no age. This is Afro-Cuban music at its best.

The rhythms are intoxicating and uniquely Cuban, and the backing band is the deservedly famous Buena Vista Social Club. The rhumba-like number, Donde Estabas Tu, which was originally a dance production number at a Havana nightclub, is a standout on this CD.

Omara's voice soars and the brass section rips. Several slower-paced, sadder songs follow, including Ella Y Yo, which features Ruben Gonzalez on the chorus. In No Me Lloras Mas, Omara and Ibrahim Ferrer have a snappy he said, she said quarrel with the breaks filled by a jazzy piano running up and down the scale.

Below my all time favorite Omara's song/ Altta benim en favori Omara parçam Veinte Años...



Viente Anos is heartbreaking - my favorite Omara song-and Omara brings delicate credibility to a song about the end of a 20-year relationship, joined with a muted saxophone and violins. Siempre en Mi Corazon is sentimental and precisely timed.

Featured performers include Rubén González on piano, Eliades Ochoa and Compay Segundo on guitar, and a full string section including Angel and Arelis Zaldivar.

The performances are lively and tight, creating an album that feels nearly perfect. A full set of liner notes, including English translations of all of the lyrics.

This CD is a treat. Omara's voice is like chocolate: rich, sweet, smooth, and exotic.

Track List/Parçalar: 

  1 La Sitiera (3:57)
  2 He Perdido Contigo (3:49)
  3 Donde Estabas (3:47)
  4 Mariposita de Primavera (2:54)
  5 Canta Lo Sentimental (3:26)
  6 Ella Y Yo (3:24)
  7 No Me Vayas a Engañar (2:53)
  8 No Me Llores Más (4:59)
  9 Veinte Años (4:43)
10 El Hombre Que Yo Ame (The Man I Love) (3:11)
11 Siempre en Mi Corazón (3:42)

Below/altta Ella y Yo...



Buena Vista Social Club'ı bir bütün olarak çok severim ve bu albümde komple grup bu kez aralarından olan Omara Portuendo'ya solo çalışmasında eşlik etmekteler.

Albüm daha açılış parçasıyla sizi kendine bağlamakta sanki bir Havana sabahında güçlü bir kahve ile güne başlatıyor. Sanatçı bu albüm sırasında 70'lerinde olsa da o duygusal sesi hep gencecik. Cidden en iyi Afro-Küba çalışmalarından biri diye biliriz bu albüm için.

Ritim tam manasıyla eşsiz Küba ritmi ve eşlik edenler ise ünlü Buena Vista Social Club. Rumba tarzı gibi olan Donde Estabas Tu albümde yer alan bir diğer eser ki orijinali Havana gece kulüplerinde çok çalınan bir dans parçası.

Pekçok ağır tempolu ve hüzünlü parçada bunu takip ediyor örneğin Ella Y Yo gibi ki burada nakarattta Rubin Gonzales var. No Me Lloras' ta ise muhteşem bir Omara ile İbrahim Ferrer düeti sizleri beklemekte, parçada bir ölçek yukarı bir ölçek aşağı iki sanatçı atışırken geri planda da güzel bir caz piyano onlara eşlik ediyor.

Altta/below No me Ilores...



Viente Anos ise üzücü bir parça ve benim favori Omara parçam, sanatçı burada parçaya kendinden inanılmaz şeyler katarak yirmi yıl önce biten bir ilişkiyi anlatıyor ve ona saksafon ile kemanlar eşlik ediyor. Siempre en Mi Corazon ise zamanlaması çok hassas ve çok duygusal bir çalışma.

Piyanoda Rubén González, gitarda Eliades Ochoa ve Compay Segundo ve ayrıca yaylılar grubu albümde yer almakta.

Albümdeki yorumlar bence eşsiz ve mükemmele yakın. Albümün içinde yer alan tanıtıcı notlar yeterli, ayrıca tüm parçaların İngilizce tercümeleride mevcut.

Kısacası bu albüm Küba müziği ve kaliteli müzik severler için kaçırılmaması gereken bir albüm.

Altta/below El Hombre Que Yo Ame (The Man I Love)...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...