24 Şubat 2019 Pazar

Mark Knopfler - Down The Road Wherever Double LP



Aslında Mark Knopfler 'ın müziği ya da müzikal dehası hakkında kapsamlı yazmaya kalksak, sanırım 32 ciltlik bir ansiklopedi ortaya çıkar. Yani Mark  işte böylesine kendime münhasır ve eşsiz bir müzisyen.

Ben Knopfler'ı Dire Straits zamanlarından bu yana takip eder ve albümlerini toplarım. Gerçekten ister Dire Straits zamanları olsun ya da ister solo zamanları, her zaman albümlerdeki parçaları oya gibi işler yani o denli güzel besteler yapar.

2015 yılında çıkan double LP si Tracker' dan bu yana merakla beklediğim yeni albümü Down The Road Wherever albümü yine double LP olarak Kasım 2018'de yayımlandı.



Albümün parça listesi şöyle;


LP 1
1.Trapper Man
2.Back On The Dance Floor
3.Nobody's Child
4.Nobody Does That
5.Good On You Son
6.Floating Away

LP 2
1.One Song At A Time
2.Heavy Up
3.Slow Learner
4.Just A Boy Away From Home
5.My Bacon Roll
6.When You Leave
7.Matchstick Man

Mark Knopfler, bu albümde de müziğini bir öncekinden daha öteye götürmüş. Albüm genelde yavaş tempoda en hareketli parça albümden çıkan ilk tekli Good On You Son. Dinlemeye başladığınızda bazı parçalar size direk Dire Straits olsaydı böyle olurdu hissini veriyor, örnek mi giriş parçası Trapper Man tıpkı Telegraph Road gibi bir giriş, o arkadan belli belirsiz gelen cılız organ sesi olmayayıydı iyi olurdu ama önemli değil..

Back On The Dance Floor ise On Every Street albümü kayıtları sırasında sanki kayda alınmış gibi, bu denli olur, vokalde Imalda MAy var. Knopfler amca belki 30 yıldır ilk kez bu tarz bir parça yapmış, bu parça albümün ikinci teklisi oldu. Nobody's Child favorilerimden albümde country tarz tek parça diyebiliriz.

Mark Knopfler'ın babası ilk kalp krizini geçirdiğinde Newcastle'da bir hastaneye yatırılır,  bir Liverpool taraftarının you'll never walk alone adlı parçayı söylediğini duyar. belli ki kaybetmişlerdir. Knopfler bu anı üzerine oturtmuş sözleri ve sonuna da slide gitarla mükemmel bir You'll Never Walk Alone icrası yerleştirmiş ve ortaya Just A Boy Away From Home adlı mükemmelik çıkmış.

When You Leave, işte Knopfler sizi 50'lerin caz ortamına götürüyor, güzel bir caz ballad, asla atlanmaması gereken bir parça..

Ve Mark Knopfler'dan funk bir parça Nobobody Does That. Bir dolu wah wah efekti kullanılmış. üflemeli çalgıların da katılımıyla 70-80'lerin funk parçaları havasına bürünmüş. oldukça hoş saksafon soloları barındırıyor. 

Slow Learner yine bir jazz parçası. mark kendini anlatıyor albümde slow learner diyerek. kendini bu şekilde tanımlıyor. enteresan. albümdeki trumpet sololarından birine sahip. Knopfler cidden güzel caz yapıyor.

One Song At A Time,  Chet Atkins koymuş parçanın adını bir sohbetleri sırasında söylenmiş ve albüme adını veren sözlere sahip olan bu şarkı çıkmış ortaya, oldukça biyografik. Depford günlerini, Dire Straits'in kuruluş dönemlerinden başlıyor.

Aslına bakarsanız tüm parçalar hakkında uzun uzun yazabilirim, ama alınıp dinlenilmesi ve kolleksiyona katılması gerekli bir albüm bu, ayrıca plakları kayıt ve baskıları çok iyi.



Müzisyenler
·         Mark Knopfler – guitars, vocals
·         Richard Bennett – guitars
·         Guy Fletcher – keyboards
·         Jim Cox – keyboards
·         Ian Thomas – drums
·         Glenn Worf – upright and electric bass
·         Danny Cummings – percussion
Katkıda bulunanlar
·         Lance Ellington – Background Vocalist
·         Beverley Skeete – Background Vocalist
·         Katie Kissoon – Background Vocalist
·         Kris Drever - Background Vocalist
·         Imelda May - Background Vocalist
·         Nigel Hitchcock – Tenor Saxophone
·         Tom Walsh – Trumpet
·         Trevor Mires – Trombone
·         John McCusker – Fiddle
·         Mike McGoldrick – Whistle
·         Robbie McIntosh – Guitar



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...