3 Eylül 2023 Pazar

ABBA - VOYAGE LP

Şöyle bir anım var yaş henüz 5, TV' nin siyah beyaz tek kanal zamanları ve yıl 1974 Eurovision Şarkı Yarışması, ilk olarak orada dinlediğim ve o yaşta mırıldanmaya başladığım ABBA ile ilk karşılaşma anım Waterloo. Sonra gelen yıllarda radyodan ya da kaset ve plaklarda hep dinlediğim grup olan ABBA. Müzikleri belli bir zaman kalıbına sığmayan ve her dönem hep zevkle dinlenen ABBA, bu İsveçli dörtlü benim müziğe olan tutkumu besleyen kimi grup ve yorumculardan biri olarak hep değer verdiğim bir grup oldu. 



Aslında 1972 yılında başlayan müzik yolculukları başarılarını katlayarak 1981 "The Visitors" albümü ve ondan bir yıl sonra gelen "The Singles-The Firs Ten Years" adlı derlemeye dek sürdü ki bu derlemede en harika çalışmalarından olan "The Day Before You Came" yer alıyordu.

Grup hakkında bilgi sahibi olanlar ABBA' nın 1982/83'te resmi olarak hiçbir zaman dağılmadığını bilir, sadece kısa bir ara verdiklerini enerjilerinin düştüğünü o zamanlar belirtmişlerdi. "The Visitors" ın lüks baskısının notlarında enerjinin tükenmekte olduğu belirtilir ve Frida' nın "Grup olarak toparlanmadık, yalnızca uzun bir ara verdik" dediği aktarılır. Fakat, kimse bu aranın 40 yıl sürmesini beklemiyordu ama geri geldiler ve şunu söylemeliyim ki, bu çok değerli ve eşsiz bir geri dönüş. Öyle ki, hayatım boyunca ABBA' nın tekrar bir albüm yapabileceğini hiçi mi hiç beklemiyordum. O zaman "Voyage" ın 2021'de yayımlanacağını duyduğumda bendeki şaşkınlığı siz düşünün.

Aslında Björn ve Benny, Abbatars gösterisi için (ABBA avatarlarının vereceği konserler dizisi) için eski şarkıların yanına önce iki yeni parça yapmayı düşündü, Agnetha ve Frida' da seslendirme için stüdyoya girmeyi kabul etti ama bu iki şarkı diye başlayan kayıt döngüsü sonunda on yeni parçadan oluşan "Voyage" albümünü oluşturdu.

Albüm tam anlamıyla çağımıza güncellenmiş bir klasik ABBA albümü, ana vokallerde Agnetha ve Frida, geri vokaller ve düzenlemelerde ise aynı zamanda söz ve müzikleri yapan Björn ve Benny var.

Frida, "I Still Have Faith In You" ile başlayan parçaların üçünde ana vokalde yer alıyor, Agnetha ise yine üç şarkıda ana vokallerde ve tüm grup kalan parçaları birlikte söylüyor. 


Giriş şarkısı ABBA'nın hala hayatta ve iyi durumda olduğunu ve hala harika şarkılar üretebildiğini gösteriyor. Frida şöyle söylüyor: "Kalp ve akıl arasında, benzeri nadir bulunan ve bulunması çok zor olan bir birlik vardı." Sürekli olarak "O bende var mı?" diye soruyor. grup buna şu cevabı verir: "İçimizde var, yeni bir ruh geldi, sevinç ve keder, bir hikayemiz var ve hayatta kaldı." Evet, gerçekten de öyle.

"When You Danced With Me" klasik ABBA kişiliğine sahip ve her yönüyle eğlenceli olan bir şarkı. Agnetha ve Frida burada ana vokalleri söylüyor.

Yine Frida'nın "Little Things", Stockholm Uluslararası Okulu Çocuk Korosunun ile seslendirdiği sıcacık bir Noel şarkısı.


"Don't Shut Me Down" bir klasik ve albümdeki teklilerden biri. Agnetha burada ana vokallerde  ve asla dokunuşunu kaybetmemiş. Orta derecede yüksek notalara çıktığını duyduğuma sevindim. Gerçekten sevdiğim kısım, dördünün birlikte şarkı söylediği koro: "Ve şimdi başka bir beni görüyorsun, yeniden yüklendim evet, ateşlendim, beni kapatma." Bu bana gerçekten ABBA'yı haykırdı. 


"Just A Notion" ilginç bir katılım çünkü 1978'den kalma, "Voulez - Vous" oturumları sırasında kaydedilen ancak albümden çıkarılmış yayınlanmamış bir parça. Dört üyenin de vokal yapmasıyla geri dönüp bu parçayı yeniden düzenlemeyi başardılar. Nakaratlar 1978 yılından ve şarkının geri kalanı ise yeni oturumlardan oluşuyor. Çok güzel tekrar yaratılıp dinleyiciye sunulan bir eser. 



"I Can Be That Woman", Agnetha'nın söylediği, ters giden bir ilişki ve kadının onu onarma arzusu hakkında söylenen hoş, yavaş bir balad. "Sen olman gereken adam değilsin, seni bir şekilde hayal kırıklığına uğrattım, olabileceğim kadın değilim ama artık o kadın olabilirim." Mükemmel şarkı. Bana "One Man, One Woman", "Slipping Through My Fingers" ve hatta "One of Us" gibi şarkılarını hatırlatıyor. Diğer üyelerin arka vokallerini de beğeniyorum. Bu şarkının kulağa klasik bir ABBA şarkısı gibi gelmesini sağlıyor. Bu albümdeki favorilerimden biri.


"Keep an Eye On Dan" boşanma sonrası çocuğun velayeti hakkında yazılan ilginç bir şarkı. Agnetha burada ana vokalleri söylüyor ve şarkıda hoş bir disko esintisi var. Bu şarkı tamamen 21. yüzyılın ABBA şarkısı gibi geliyor. Şarkı boyunca davullar ve burada Frida ile Agnetha'nın seslerinin harmanlanması çok güzel. Kulağa çok güçlü geliyorlar ve dokunuşlarını kaybetmediler. Şarkının sonunda küçük bir paskalya yumurtası bile var, çünkü şarkı "S.O.S." ile başlayan birkaç notanın bazılarıyla bitiyor. Yakından dinleyin, duyacaksınız. Aslında albüm boyunca serpiştirilmiş klasiklerinden parçalar halinde pek çok küçük paskalya yumurtası var. Sadece dinlemelisin ve onları anlayacaksın.

"Bumblebee" neredeyse ilahiye benzeyen hoş küçük bir şarkı. Frida burada ana vokalleri söylüyor. Bir noktada ise Benny ve Bjorn, daha önce yayınlanmayan ancak internette bulunabilen "Free as a Bumblebee" adlı şarkının ana vokallerini yazıp söylediler.


"No Doubt About It", ise "Waterloo", "Ring Ring" gibi eski ABBA şarkılarına çok benzeyen bir rock parça. Bu albümdeki favorilerimden biri. Frida burada ana vokalde ama nakaratın devreye girip Agnetha'nın da katılmasını parçada gerçekten seviyorum. Koroda kızların uyum içindeki seslerini duymak bile inanılmaz. Hala içlerinde var.

"Ode To Freedom" albümü dört ABBA üyesinin de vokalde olmasıyla bitiriyor. "Bumblebee" gibi hoş, küçük bir şarkının ilahiye benzer bir kalitesi var.


Sonuç olarak "Voyage" ABBA için harika bir final albümü. Eminim büyük olasılıkla bu onlardan duyacağımız son stüdyo albümü olacaktır. Mirasları onlarca yıldır olduğu gibi güvende, ama ben hayat döngümde onlardan yeni bir albüm dinlediğim için mutluyum çünkü bunun gerçekleşmeyeceğine inanırdım, ama işte 40 yıl sonra buradayız ve Super Troupers pop/rock yeniden iş başında. ABBA'yı seviyorsanız bu albüme de bayılacaksınız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...