25 Şubat 2024 Pazar

Alan Parsons - Try Anything Once Double LP



Alan Parsons'ın 1993 yılında piyasaya sürülen Try Something Once albümü, albüme katkıda bulunan çok sayıda vokalist sayesinde kendi karizmalarını taşıyan, ustalıkla hazırlanmış şarkılardan oluşuyor.  

Bu albüm 1990 yılında yayımlanan son Alan Parsons Project albümü olan Freudiana sonrası Eric Woolfson ile olan müzik yolculukların nokta koduktN sonra Alan Parsons 'ın 1993' te çıkan ilk solo albümü aynı zamanda. 

"Freudiana" albümünün ardından gelen Parsons-Woolfson boşanmasının ardından Parsons, kayıt sanatçısı olarak devam etmeye karar verdi.  Woolfson'ın Proje'ye yaptığı katkılara saygı göstermek amacıyla Parsons, Proje adını geride bırakmaya ve en az bir kez bir şey denemeye karar verdi; müzisyen arkadaşlarının kendi bestesel girdilerini yeni repertuvara getirmelerine izin vermek, hatta onlara izin vermek.  özellikle Parsons'ın ömür boyu ortakları Powell ve Bairnson olmak üzere yazma değerlerine hakim olmak.  İlki, bir klavyeci (aslında çok iyi bir kişi, geniş bir ustalık yelpazesine sahip olan) olarak rolüne daha fazla konsantre olabilmek için iyi bilinen orkestra düzenleme yeteneklerine çok az yer veriyor;  ikincisi, bazı klavyeler de dahil olmak üzere enstrümantal yeteneklerini genişletiyor.  

Gerçek şu ki, repertuvarın tamamında kullanılan büyük miktardaki klavye parçaları, APP'nin daha önceki çabaları için son derece önemli olan devasa, yinelenen orkestrasyonların etkili bir alternatifi olarak hizmet ediyor.  Yani, birçok yönden "Try Anything Once ", "Eye In The Sky " günlerinden bu yana APP işine hakim olan giderek daha popüler hale gelen eğilimin ardından bir tür forma dönüş olduğunu kanıtlıyor.  Aslında, neredeyse "Friendly Card"  kadar ve "Pyramid" ve "I. Robot"tan biraz daha fazla keyifli bir Albüm. 

Albümde hiçbir parça diğerlerinden üstün değil ve bu durum albümün işe yaramasını sağlıyor.  David Pack, Chris Thompson, Eric Stewart ve Jacqui Copland gibi şarkıcılar her melodiyi canlandırıcı bir farklılık ve tarzla sunuyor.  

Try Something Once'da bir araya getirilmiş genel bir konsept yok, ancak "Wine From the Water" ve "Turn It Up" gibi şarkıların çoğu dine ve ölümden sonraki yaşam umuduna değiniyor.  

Açılış parçası 'The Three of Me', bu yenilenmiş projenin yeniden yapılandırılmış müzik dünyasına çarpıcı bir giriş niteliğinde: gösterişli bir giriş ve bazı akıllıca tempo değişimleri içeren bir ana tema.  

İyi art rock havası 'Turn It Up' ve Ellliott'un kaleme aldığı 'Mr. Time ", incelikli enerji ve etkili akılda kalıcılık dolu iki parçanın yanı sıra ara sıra ürkütücü pasajlara yer bırakan bazı akıcı ruh hali değişimleri;  aynı şey güzel bir prog pop parçası olan 'I'm Talking to You' ve daha rock'lı 'Back Against the Wall' için de geçerli ve bunlar yukarıda bahsedilenlerden biraz daha kısa olduğundan, enerji hissi özellikle  tıpkı açılıştaki gibi daha az incelikli ve biraz daha abartılı.  

Ama hiçbir yerde işler, dinleyiciyi "Pyramid'den" "Shadow of a Lonely Man" ve "Old & Wise" günlerine götüren dramatik bir senfonik balad olan muhteşem kapanış "Oh Life" kadar abartılı olamaz.

Her şarkı ya zengin enstrümantasyon ya da hassas sözlerle kendi ağırlığını taşıyor ve Parsons'ın kafa karıştırıcı metaforları kullanması bir kez daha ilgi çekici bir şarkı koleksiyonu yaratıyor.  

Dört enstrümantal - "Dreamscape", "Breakaway", "Jigue" ve "Re-Jigue" - Philharmonia Orkestrası'ndan yararlanan "Re-Jigue" ile albüme merak ve klasik bir ustalık katıyor. 

 "The Three of Us" ve "Mr. Time" gibi şarkıların üzerinde bir merak ve hayranlık unsuru dolaşıyor ve Parsons'ın temalarının bulanıklığı ve belirsizliği, onun düşündürücü sözlerinde bir çekim yaratıyor.  

Mesajı dinleyicinin üzerinde düşünmesine bırakıldığı için (I Robot veya Pyramid gibi kavramsal olarak bariz olan geçmiş albümlerin aksine), Try Something Once kendi cazibesini ve karmaşıklığını besliyor.  İsminin sonunda ilk kez bu albümde "Proje" kelimesinin olmaması hiçbir şeyi değiştirmiyor çünkü bu albümdeki müzik ve atmosfer, proje günlerindeki aynı gizemli etkileri taşıyor. 





 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...