25 Eylül 2009 Cuma

The Beatles Bölüm-13: Son Bölüm Let It Be 1970



Let It Be grubun Apple tarafından 8 Mayıs 1970’de grup dağıldıktan kısa süre sonra yayımlanan 13 üncü ve son uzun çalarıdır.

Albümün çoğu Ocak 1969’da Abbey Road albümü kaydedilmeden evvel kaydedilmiştir. Bu sebeple, bazı kesimler grubun son albümünü Abbey Road olarak kabul eder.

Aslında albüm Abbey Road’tan önce yayımlanacaktır 1969 ortalarında Get Back adı ile ama grup bu halinden tatmin olmayınca Glyn Johns tarafından tekrar mikslenir ve yeni versiyon Phil Spector tarafından kayıtlardan yaratılır 1970’de ve isim ise Let It Be olur. Albüm yine 1970’de yayımlanan aynı adlı belgesel filmlerinin sountrack albümüdür. Albümden iki parça önce tekli olarak yayımlanır Get Back ve Let It Be.

Albüm çalışmaları ve kayıtları ise 4 üye arasında artan anlaşmazlıklardan ötürü iyi gitmemiştir. Bir noktada George Harrison McCartney ve Lennon ile tartışıp gider ve birkaç gün sonra döner. Aynı zamanda filminde de grup arasındaki sorunlar görülür

Let it Be...Naked ise albümün 2003 yılında yayımlanan Phil Spector çalışmasına alternartif versiyonudur.

1968 sonlarında McCartney grubun tekrar canlı performans yapması için çok isteklidir, iki yıldan uzun süredir tur düzenlememektedirler. Bu arada grup arasında da anlaşmazlıklar o sırada had safhada olduğu için The Beatles albüm kayıtlarında sorunlar olmuştur.
McCartney ana problemin tur düzenlemeyip stüdyo çalışmaları yapmak olduğunu düşünmektedir ve grup büyürken kollektifliğini yitirmektedir. Ona göre grup tekrar turlara çıkıp konser verirse kolektiflik ve eski birliktelik geri gelecektir


Ona göre yeni albüm ile beraber, tur olmalı albümün konu olacağı bir film olmalıdır ve bu film albüm hazırlığı aşamalarını göstermelidir. Sonuçta prodüktör Glyn Johns’ u yardım için çağırır ama rolü tam çizilmez çünkü McCartney halen George Martin’ in hizmetlerinden de faydalanmak fikrindedir.

Fakat diğer 3 grup elemanı onunla aynı fikirde değildir örneğin Harrison tur fikrine karşıdır.
Sonuçta grup yeni yılın ilk gününde albüm için çalışmaya karar verir.

Çalışmalar esnasında grup ayrılmayı tartışmaya başlar. Lennon eroin bağımlısıdır ve yaratıcılığı minimum seviyeye inmiştir hatta kendi parçalarının aranjelerinde bile yardımcı olmamaktadır. Harrison ise daha çok Bob Dylan ve Eric Clapton ile müzk çalışmaları yapmakta ve kendi parçalarının grupta önemsenmediği ve hakkettikleri değeri görmediğini düşünmektedir. Grup odaklanma sorunu yaşamaktadır. McCartney ise diğerlerini yüreklendirerek durumu düzeltmeye çalışmaktadır ama onun grubu bir arada tutma çabaları diğerleri tarafından kontrolü ele almak ve patronluk taslamak olarak görülür.


Albüm önce bir geri dönüş albümü olarak Get Back ismi ile hazırlanır ve hatta albüm kapağı da ilk albüm Please Please Me ile aynıdır.Yine EMI binası merdiven boşluğunda 4 üye aynı şekilde poz vermiştir.

Albüm önce 1969 ortalarında yayımlanmak üzere planlanır sonra Eylül’e ertelenir, sonra da Aralık ayına ama bu arada grup biten Abbey Road albümünü yayımlama kararı alınca albüm rafa kaldırılır. Sonrasında 15 Aralık 1969 ve 8 Ocak 1970 arasında Glyn Johns tekrar çalışmalar yapar albüme Across The Universe ve I Me Mine eklenir ki bu parçada sadece McCartney,Harrison ve Star vardır. O sırada Lennon artık gruptan ayrılmıştır. Fakat grup albümü yine red eder.

Mart 1970’de bantlar bu kez Amerikalı Phil Spector’e verilir, şimdi isim Let It Be olmuştur ve aynı ad ile albüm ve film 8 Mayıs 1970’de yayımlanır.
Altta albümden Across The universe videosu....

Parçalar:

Tüm parçalar Lennon/McCartney, aksi olanların yanında yazılıdır. Her parça altında solo okuyucu yazılıdır.

Side-1

1."Two of Us"
McCartney & Lennon
3:33
2."Dig a Pony"
Lennon
3:52
3."Across the Universe"
Lennon
3:47
4."I Me Mine" (George Harrison)
Harrison
2:25
5."Dig It" (Lennon/McCartney/Harrison/Starkey)
Lennon
0:49
6."Let It Be"
McCartney
4:01
7."Maggie Mae" (anonim aranje: Lennon/McCartney/Harrison/Starkey)
Lennon & McCartney
0:41

Side -2

1."I've Got a Feeling"
McCartney & Lennon
3:37
2."One After 909"
Lennon & McCartney
2:52
3."The Long and Winding Road"
McCartney
3:37
4."For You Blue" (Harrison)
Harrison
2:32
5."Get Back"
McCartney
3:07

Ve altta Let It Be videosu...


Böylece Beatles hakkında bu ay içinde başladığım yazılarımda bununla son bulmakta gelecek ay yayımlanacak Stereo Mecmuası Müzik dergisinde ise grup hakkında daha kapsamlı bir makalem yer alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...