19 Eylül 2009 Cumartesi

The Beatles: Abbey Road LP 1969





Abbey Road grubun on ikinci albümüdür, çalışmaları Abbey Road’da Nisan 1969’da grubun kaydedilecek son albümü olarak başlar, fakat Let It Be albümü bu albüm sonrası yayımlanan son albümleri olur.

Abbey Road 26 Eylül 1969’da İngiltere ve 1 Ekim 1969’da Amerika’da yayımlanır.

Prodüktörlüğü ve orchestral düzenlemeleri Apple Records için George Martin tarafından yapılmıştır. Mühendisi Geoff Emerick’tir, yardımcı mühendis Alan Parsons ve band operatörü Tony Banks’tir.

Neredeyse kayıtları bir faciaya dönen planlanan Get Back albümü ( sonra Let It Be olarak adlandırılacaktır) tamamlandıktan sonra, McCartney George Martin’e grubu bir araya bir albüm kaydetmek üzere toplamasını teklif eder ve bu albüm The Beatles albümünde yaşanan kavgalar dışında ve kendilerine göre olacaktır. Martin bunu kabul eder. Daha sonraları hayattaki Beatles üyeleri Beatles Anthology röportajlarında bunun son albüm olarak planlanıp, olabilecek en iyi şekilde yapmak istediklerini söyleyeceklerdir.

Let It Be albümü bittikten sonra Nisan 1969’da Abbey Road için çalışmalar başlar ve Ballad of John and Yoko/Old Brown Shoe albüm öncesi tekli olarak bitirilir. Albümün çoğu 2 Temmuz ve 1 Ağustos 1969 arasında kaydedilmiştir. Albüm bitirilip son miksi yapılmadan önce, Get Back/Let It Be projesi tekrar çalışılmıştır. Sonuçta Let It Be Abbey Road’tan evvel bitirilse de sonra yayımlanmıştır. Bu nedenle Abbey Road grubun dağılmadan evvel ki son albümüdür.

Eylül 1969’da albüm yayımlanmadan hemen önce Lennon gruptan ayrılıp Plastic Ono Band’i kurar ve bu ilk resmi ayrılıştır.

Albümün her iki yüzü de farklı yapıdadır. İlk yüz tek tek komplike parçalardan oluşurken ikinci yüz ise çoğu tamamlanmamış Lennon/McCartney çalışmalarının bir medley olarak kaydedilmesinden oluşur.Albüm grubun en başarılı çalışmalarından biridir.



"Come Together"

Albüm açılışı bu parçayladır, bir Lennon çalışmasıdır.



"Something"

Albümde A yüzünde ikinci parçadır ve bir Harrison klasiğidir. Sözleri Let It Be çalışmaları sırasında ortaya çıkmıştır. Parça Joe Cocker’a verilecekken Abbey Road’a alınmıştır ve bu Lennon’un albümdeki favori parçasıdır. McCartney bunu Harrison’un yazdığı en iyi parça olarak yorumlar. Frank Sinatra parçayı yazılmış en muhteşem aşk şarkısı olarak tanımlar. Parça Lennon/McCartney bestesi olmayan ilk Beatles 1 numarası olur

"Maxwell's Silver Hammer"

Bu, McCartney albümdeki ilk parçasıdır ve Let It Be kayıtları sırasında kaydedilmiştir. Lennon parçayı çok Paul’ün büyükanne müziği olarak niteleyip kayıtlarına katılmayı kabul etmez"Oh! Darling"Parça kayıt edilirken McCartney günde bir kez kayıtlara katılır sesi iyi kalsın

"Octopus's Garden"

Ringo Starr yazıp okuduğu parça bir Beatles albümünde kendi yazıp okuduğu ikinci ve son parçadır. Starr’ın grubu iki hafta terk ederek çıktığı Sardunya tatilinden esinlenerek yazdığı

"I Want You (She's So Heavy)"

I Want You (She's So Heavy), parçası iki farklı kayıt çalışmasının bir ürünüdür. İlki hemen "Get Back/Let It Be" çalışmasının Şubat 1969'daki kayıtları sonrası klavyede Billy Preston varken ve ikincisi Abbey Road kayıtları sırasındadır ve mikslendiğinde 8 dakikalık uzun bir çalışma olur ki bu grubun ikinci en uzun çalışmasıdır. (Revolution 9 ise en uzun çalışmalarıdır). Belki de diğer Beatles parçalarından daha fazla olarak progresif rock etkisindedir ve Blues yapı üzerine oturmuştur.

"Here Comes the Sun"

Albümdeki ikinci ve en çok tanınan Harrison parçasıdır.
Altta parçanın klibi....

"Because"

Parçanın kimi kısımları Ludwig van Beethoven'un Moonlight Sonata'sından esinlenir.
“The medley”

Pek çok kısa parçadan oluşan 16 dakikalık medley bitmiş ve bitmemiş çalışmaların kombinasyonu olarak albümde ikinci yüzde yer alır. Çoğu The Beatles ve Get Back/Let It Be kayıtlarında ortaya çıkan çalışmalardır.

You Never Give Me Your Money Abbey Road'taki medley'in ilk parçasıdır, McCartney tarafından yazılmıştır ve The Beatles'ın Apple ile olan mali sorunlarına dayanır. Onu yavaşça ve sessizce Sun King, Mean Mr.Mustard (grubun Hindistan ezisinde yazılmıştır), ve Polythene Pam "takip eder. Bunları 4 adet McCartney çalışması takip eder. She Came Trough My Bathromm Window , Golden Slumbers, Carry That Weight ve The End.

"The End" grupta Ringo Starr'ın tek davul solosu olarak dikkat çeker. Davullar iki mikrofonla gerçek stereo olarak kaydedilmiştir ve bu bu konudaki tek Beatles örneğidir.

“Her Majesty"

Her Majesty normalde medley'in bir parçasıdırve Mean Mr.Mutard ile Polythene Pam arasında yer alacaktı ama McCartney parçalar arasındaki uyumdan hoşnut kalmaz ve medleyden çıkarılır. Fakat mühendis John Kurlander grup stüdyoyu terk ettikten sonra 23 saniyelik parçayı albüm sonuna oturtur.

Parçalar:

Tüm parçalar Lennon/McCartney tarafından yazılmış olup, aksi haldekilerin yanında besteciler yazılıdır. Her parça altında solo okuyucu belirtilmiştir.
Altta Octopus's Garden Beatlemania görüntüleriyle....

Side-1

1."Come Together"
Lennon
4:20
2."Something" (Harrison)
Harrison
3:03
3."Maxwell's Silver Hammer"
McCartney
3:27
4."Oh! Darling"
McCartney
3:26
5."Octopus's Garden" (Richard Starkey)
Starr
2:51
6."I Want You (She's So Heavy)"
Lennon
7:47

Side-2

1."Here Comes the Sun" (Harrison)
Harrison
3:05
2."Because"
Lennon, McCartney & Harrison
2:45
3."You Never Give Me Your Money"
McCartney
4:02
4."Sun King"
Lennon
2:26
5."Mean Mr. Mustard"
Lennon
1:06
6."Polythene Pam"
Lennon
1:12
7."She Came in Through the Bathroom Window"
McCartney
1:57
8."Golden Slumbers"
McCartney
1:31
9"Carry That Weight"
McCartney with Lennon, Harrison & Starr
1:36
10."The End"
McCartney
2:05
11."Her Majesty"
McCartney
0:23
Altta albümden albümden Come Together.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...