23 Aralık 2009 Çarşamba

Joseph Haydn:Cello Concertos No:1 & 2 LP


Sizlere tanıtmak istediğim eser Joseph Hayn' ın bir ve iki numaralı çello konçertoları. Eserler çellist Lynn Harrel tarafından Neville Marriner yönetimindeki Academy Of St.Martin-in-the-Fields orkestrası eşliğinde yorumlanmış. Albüm EMI grubunun Angel markası tarafından dijital olarak kaydedilmiş ve uzunçalar olarak 1983'te yayımlanmıştır.

Çello konçertosu No.1 in C Majör Haydn tarafından 1761-1765 arasında yakın dostu çellist Weigl için bestelenmiştir. Eser 1961 yılına dek kaybolmuş ve Prag Ulusal Müzesinde o yıl Oldricht Pulkert tarafından bulunmuştur.


Konçerto barok konçertosu etkileriyle beraber sonato-allegro formu özelliklerinede haizdir. Barok konçerto-grooso'da olduğu gibi kemanlar, 2 obua ve 2 borudan enstrumanlar oluşmaktadır. Haydn eser bestelenirken çevresindeki tek Çellist Weigl olduğundan çello için solo kısımlarda yazar.


Kısımlar:


Moderato
Adagio
Allegro Molto


Çello konçertosu No.2 D Majör ise 1783'te bestelenmiştir. Bu ilkine göre daha dinlendirici ve liriktir.


Kısımlar:


Allegro Moderato
Adagio
Allegro


Lynn Harrell hakkında kısaca: Günümüzün önemli çellistlerindendir. Sanatçı 1944 New York doğumludur. İlk olarak 1961'de New York filarmoni ile sahne almıştır. 1971'de ise müzik üzerine dersler vermeye başlamıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...