27 Aralık 2009 Pazar

Tribute to Cole Porter - The Bassface Swing Trio LP


Bir süredir sizlere klasik müzik eserlerini tanıtmaktaydım uzunca bir süredir caz albümler için yorum yapmıyordum. İşte uzun zaman sonra yeni bir tanıtım yapmamın zamanının geldiğini elime geçen çok başarılı bir caz albümü bana hatırlattı.


Bu yazıma konu olan albüm Alman caz triosu The Bassface Swing Trio' ya ait grup Thilo Wagner (piyano), Jean-Philippe Wadle ( bas) ve Florian Hermann ( bateri) 'den kurulu. Grup cidden geleneksel swing'e bu albümde yeni bir soluk katmış.
Albümdeki sound gerçekten çok açık ve şeffaf. Bugüne dek pekçok farklı sanatçıdan ünlü besteci Cole Porter'ın eserlerini dinleme fırsatım oldu ve şunu söyleyebilirim ki grup eserleri çok güzel yorumlamış.

Albümde Cole Porter'un vokal gerektiren eserleri için grup bence harika bir ses olana Barbara Bürkle ile çalışmış. Yeri gelmişken sanatçının albümdeki yorumlarının çok ama çok etkileyici olduğunu söylemem gerek.


Cole Porter hakkında aslında çok şeyler söylemek olası ama zaten gerçek caz müzik tutkunları onun standardlaşmış parçalarının ne denli tutkulu ve güçlü eserler olduğunu çok iyi bilmekteler. Ünlü besteci ünlü Broadway müzikalleri ve Holywood müzikalleri için unutulmaz eserler ardında bırakarak 1964 yılında aramızdan ayrılmıştır.

The bassface Swing Trio bu albümde unutulmaz parçalardan 8 adet seçerek yorumlamışlar bu parçalar:


Side A:

Dream Dancing

Easy To Love

Night and Day

Love For Sale

Side B:

It's De-Lovely

You'd be So Nice To Come Home To

Ev'ry Time We Say Goodbye

I Love Paris

Birazda albümün kayıdından burada söz etmem gerek. Grup kayıtları tamamen canlı olarak ve 2 oturumda yapmıştır. Her oturumda 4 parça kayıt edilmiştir.

Kayıtta 7 mikrofon kullanılmış bunlar analog miksere bağlanarak gereken stereo elde edilmiş ve hiçbir dijital oyun ya da editasyona başvurulmaksızın canlı kayıt aynen mikslenerek master elde edilmiş. Plak masterında stereo sinyaller esastır bu sinyaller pikap dönüş hızının yarısına eş bir zamanlamaya sahip olmalılar ki bu 33 1/3 plak basımı esnasında 0,909 saniyedir. Stockfish firması teknik ekibi ilk gelen sinyali basım için kullanmamış ve bunu basım yapacak iğne mekanizmasını kontrol etmek amacıyla kullanmışlar. Dolayısıyla plak yüzeyinde yer alacak ses yolları için gerekli boşluklar bu sinyal tarafından hesaplanır ve 0,9 saniye elde edilir. Plak masterı DMM olarak yapılmıştır.

Sağ tarafta kullanılan cihazların bir kısmı görülmektedir


Kayıt Ekibi:

Hans-Jörg Maucksch, Christian Struck, Hendrik Paulter ve Günter Pauler

Ekipman:

Master hattı: Neumann VMS-80, DMM(Direct Metal Mastering)

Miksing Konsol: Sonosax SX-STD

Dijital konvörtır: emmLabs ADC8 Mk IV(DSD)

Dinamikler: ELYSIA alpha compressor

IVOR DRAWMER S3

Speaker: STRAUSS Monitor SE-MF-2

Power Amfi: FLYING MOLE DAD-M3

Kablolama: VOVOX sound conductors


Altta Günter Pauler çalışırken


Aslında Stockfisch firmasının plak basımı teknolojisini daha detaylı bir sonraki yazımda tanıtımını yapacağım albüm içinde yapacağım.

Bu albüm hakkında son sözler ise pürüssüz detaylı tertemiz bir kayıt ve harika yorumlarıyla grup ve vokalin muhteşem uyumu. Bu albümü kolleksiyonunuza katmanızı önemle tavsiye ederim. Albüm 180 Gram LP, 180 Gram LP ve içinde SACD ve SACD formatlarında mevcut.

Bu arada bir şansta Mavi Hifi firmasının Stockfisch kataloğunu bizlerle bir süreden beridir buluşturuyor olması isteyen dostlar alttaki linkten albüme ulaşabilirler

http://www.mavihifi.com.tr/haberler.asp?islem=detay&ID=20&UstID=111


1 yorum:

  1. Üst seviye pikapları bile rahatlıkla test edebileceğiniz üst seviye bir plak. Meraklılara bende tavsiye ederim. Sevgili Bülent sevgiler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...