27 Mart 2012 Salı

Something Else- Cannonball Adderley/Miles Davis LP


Tekrar.......

Bazen hayatta kimi anlar olur o anlarda huzur bulmak her türlü dertten kaçmak ister insan, bu hepimizin başına gelir genelde ya işinizde haksızlığa uğrar ve moralmen çökersiniz ya özel hayatınızda sorunlar olur bunalırsınız ve sığınacak bir yer ararsınız. Benim bu tarz negatif eneri yüklü olduğum anlarda en önemli terapi kaynağım yine müzik ve de klasik ya da caz müziktir.

İnsanı rahatlatması ve gözünüzü kapatıp kendinizi ona verdiğinizde sizi bambaşka bir aleme götürmesi yönünden Miles Davis hele ki 1950-65 dönemi birebirdir. O dönemden bir albümünü koyun platoya ve kendinizi bırakın müziğe albüm bitince cidden bir rahatlık ve huzur olduğunu görürsünüz içinizde.

Something Else albümü işte böylesi albümlerinden biridir sanatçının yer aldığı, Blue Note’ tan 1958'de yayımlanan albümde saksafonda Cannonbal Adderly ki albümde yer alan grupta lider müzisyendir, piyanoda Hank Jones, basta Sam Jones, davulda Art Blakey ve trompatte Miles Davis ile beş eseri kendine göre ve ekibiyle mükemmelen yorumlamış.

Parçalar:

Side A:

Autumn Leaves
Love For Sale

Side B:

Something Else
One For Daddy-O
Dancing In The Dark

Autumn Leaves yani namı değer son bahar yapraklarını çoğumuz Nat King Cole’ün kadife sesinden duymuşuzdur. Burada ise Miles, Cannonbal Adderley ile parçayı doğaçlama şekilde oldukça yumuşak şekilde yorumlamakta, trompet partisyonlarında gözlerinizi kapayın bırakın kendinizi, şu an neredesiniz, istediğiniz yerdemisiniz, hayalleriniz ne tamamı parçanın verdiği o ruhla gözünüzün önünden geçmekte tabii ki en güzel anılarınızla beraber.


Ardından gelen Love For Sale ‘de ise Cannonball Adderly saksafon denen enstruman nasıl bir parçayı alır taşır göstermekte siz daha nasıl geçti anlayamadan parça bir solukta bitmekte. Albümün diğer yüzü ise çalışmaya adını veren Something Else ile açılmakta, parçaya önce Cannonball Adderley saksafonuyla girmekte akabinde ona Miles Davis trompeti ile katılmakta ve sonrasında uzun bir soloya başlamakta. Baştada belirttiğim üzere sanatçının 50-65 yılları arasında yaptığı Smooth Jazz ve trompet çalışı o dönem ki tüm albümlerinde kişiye huzur veren bir olgu. Parçadaki uzun solo sonrası bu kez Adderley kendine özgü yorumuyla güzel bir saksafon solo ortaya koymakta.

Albümün genelinde basta yer alan Sam Jones, piyanist Hank Jones ve davulda unutulmaz Art Blakey’nin mükemmel katılımlarını da unutmamak gerek

Sonra gelen parça bir Adderly bestesi ve dönemin ünlü DJ’i Daddy-O Daylie’e adanan One For Daddy-O, parça Hank Jones’un piyanosu ile başlamakta ve bir süre sonra Adderly mükemmel bir saksafon solo ile parçaya dahil olmakta, parçanın bel kemiği olan bu inanılmaz güzel ve de uzun solo iyi bir saksafon ustası nasıl olur ortaya koymakta sonrasında ise Miles Davis çok rahat ve olağanüstü bir trompet solo ile parçaya katılmakta.

Bu unutulmaz albümde son parça ise Dancing In The Dark ve gerçekten defalarca ve defalarca dinlemek isteği uyandıran o mükemmel Cannonball Adderly saksafon solosu, Miles bu parçayı ona yaptım bu şekilde çalsın diye der. Arad o da trompetiyle katılır esere arada gelen piyano,bas ve davul ise harika bir ahenk içindedir Tam bir terapi kapayın ışıkları alın elinize Şarabınızı oturun rahat bir mekanda ve sadece dinleyin.

AUTUMN LEAVES Video


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...