24 Mayıs 2011 Salı

Madeleine Peyroux Konseri' nin ardından



Eşimle birlikte günümüz caz yorumcularının en iyilerinden olan Madeleine Peyroux konserini seyretmek üzere  14 Mayıs Cumartesi gecesi İş Sanat’ta gittik.

Madeleine Peyroux 1974 doğumlu Fransız kökleri olan Amerikalı yorumcu, şarkı yazarı ve gitarist. Ben sesinin rengini büyük yorumcu Billie Holiday’e hep benzetirim ve o nedenle ondan şarkı dinlemekten çok büyük keyif alırım.

Sanatçının müziğine Billie Holiday, Bessie Smith, Patsy Cline, Edith Piaf, Leonard Cohen, Johny Mercer, Charlie Chaplin ve Bob Dylan’ın etkileri yadsınamaz.

Peyroux şarkı söylemeye on beş yaşında başlar ve on altı yaşında The Lost Wandering Blues & Jazz grubuyla birkaç yıl Avrupa’da turneye çıkar ve caz standartlarını seslendirir.

Bu deneyimleri 1996’da Atlantic Records’ tan yayımlanan ilk albümü Dreamland’ de görülür ve ilk albüm ile 21.yüzyılın Billie Holiday’ i olarak adlandırılır.

Sonraki altı yılı Paris’te geçirir ve arada Amerika’daki kulüplerde sahne alır. 2004 yılında ikinci solo albümü Careless Love gelir ve başarı kazanır.

Üçüncü solo albüm ise 2006’da Half Way To Perfect World adıyla yayımlanır. Albümde yine özenli şekilde parçalar seçilmiştir. Tarzını etkileyen Charlie Chaplin’ den Smile, Leonards Cohen’den Blue Alert ve Half Wat To Perfect World bu albümde yer alır.

2009 yılında ise sanatçı sadece yeni eserlerden ve kendi eserlerinden oluşan dördüncü albümü Bare Bones’ u çıkarır bunu takiben büyük bir turneye çıkar.

Sanatçı 14 Haziran’da çıkaracağı beşinci solo albümü Standing On The Rooftop albümünün tanıtımı kapsamında çıktığı yeni turnesi kapsamında İstanbul’da 14 Mayıs’ ta katıldığımız konseri verdi.

Arkasında bulunan ekip bu albümde yer alan müzisyenlerdi: Gitarist Chris Bruce ve Marc Riboton, basta Me’shell Ndegeocello ve davulda Charley Drayton

Bu kısa tanıtımdan sonra gelelim konser gününde şansımıza hava o gün tam baharlıktı malum bu yıl İstanbul’da Güneş’e hasret kaldık çünkü, öğleden sonra Avrupa yakasına eşimle geçtik, konsere dek Kanyon’da turlayıp güzel bir yemek yedik ve saat 19:00 gibi İş Sanat’a doğru yürümeye başladık. Bu arada bende heyecan var malum bu sesi çok seven birisi olarak heyecan normal olsa gerek. Neyse İş Sanat içinde sergilenmekte olan modern resimlere bir göz attıktan sonra kapıların açılmasıyla koltuklarımıza geçtik.

Gelen seyirci kitlesi hemen her yaştan olan sıkı bir caz seyirci topluluğuydu, konsere ilgi iyi olmalıydı çünkü salonda koltukların her iki sıra başlarına sandalyeler ayrıca konmuş ve dolu idi.
  
Ben Madeleine Peyroux’u albümlerde yer alan resimlerine göre hep ciddi bir kişi olarak düşünürdüm, bu kanım da ne denli hatalı olduğum sanatçı sahne alınca ortaya çıktı. Öncelikle özenti kıyafetler ve deli makyaj yok sanki dışarıda dolaşırken hadi gidip bir iki şarkı okuyayım der tarzında gayet normal bir kıyafet ile sahne aldı ve gelir gelmez ise hemen bizlerle diyalog kurmaya çalıştı öncelikle öğrendiği birkaç Türkçe sözcük ile ve sonra ise malum İngilizce ile.
Çok esprili bir insan şarkı aralarında ortaya bir laf atıp çeşitli esprilerle insanı güldüren sıcak bir yapısı var. Konser boyunca hep bizlerle iletişimdeydi.

Bu arada cidden iyi bir caz gitarist bunu konser esnasında yakinen gözlemledim, ses derseniz o ayrı bir güzellik bu kadar mı Billie Holiday gırtlak yapısı olur bir yorumcu da.

Konsere hemen yeni albümden parçalarla başladı ve yeni çıkacak albümün tamamını okudu. Benim canlı performansta gözlemlediğim bu yeni albümün çok oldukça özgün caz çalışmalarından oluşmuş olduğu. Parçaları dinlemek bir zevk idi müzikalite üst seviyede her birinde. Tabii sanatçının müthiş yorum gücü de yadsınamamaz.

Bu yeni parçalar dışında eskilerden sadece Half Way To Perfect World ve Don’t Wait Too Long’ u okudu ama yeniler ilk kez orada tanışsak ta bize hiçte şaşırtıcı gelmedi, hemen parçalara ısındık yapıları öyle ve her biri özenli çalışmalar.

Sonuçta konser bir çırpıda başladı ve bitti hissi verdi malum yorumcu iyi ve parçalar güzelse zaman nasıl geçiyor anlayamıyorsunuz, sanatçıya bis yaptırsak ta ancak bir parça daha dinleyebiliyorsunuz ve son geliyor.

Altta sanatçıdan I'm All Right....


Bakalım bir daha ne zaman Madeleine Peyroux burada bir konser verecek, bekleyeceğiz ve son söz yeni çıkacak albümünü kaçırmayın derim…..

Altta sanatçıdan Weary Blues....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...