11 Mayıs 2011 Çarşamba

Purcell- Chamber Music CD


Henry Purcell (1659-1695). Erken Barok döneminin ünlü İngiliz bestecisidir.
William Shakespeare' in A Midsummer Night’s Dream ( Bir Yaz Gecesi Rüyası) adlı eserinden uyarlanan Fairy Queen (Periler Kraliçesi)için yazdığı fon müziği ile tanınır. Bunun dışında 100’u aşkın şarkısı ve Dido ve Aenas isimli minyatür operası vardır.
Altta London Baroque' tan bir performans...


Bir saray müzisyeninin oğlu olan Henry Purcell, 1677'de, 18 yaşındayken, II. Charles’ın yaylı çalgılar orkestrasının besteciliğine, 1679’da Westmininister Abbey orgculuğuna atandı. Ömrünün 25 yılını Westminister’da geçirdi ve 3 ayrı krala hizmet etti. Saraydaki görevlerinin yanı sıra operalar, sahne müzikleri ve oda müziği bestelemekle uğraştı.
Gruptan diğer bir performans altta.....


O dönem İngiltere’de müzik dünyasındaki önemli gelişmelerden birisi, halk konserlerinin gerçekleştirilmeye başlaması ve çeşitli müzik gruplarının kurulması idi.
Bir başka performans altta....

Henry Purcell, pek çok meslektaşının aksine bu grupların sahnelemesi için besteler yapmayı utanç verici olarak görmedi ve bestelerini verdi. Sadece sahne müziği alanında değil, müziğin her alanında eserler verdi. 1695 yılında yaratıcılığının doruğunda iken hayatını kaybetti


Albümden bir başka eser.....



Harmonia Mundi’ den CD formatında yayınlanan bu albümde sanatçının oda müziği üzerine eserlerine yer verilmiş.

Dört kısımlı fantasias eseri hariç, bu kayıt Purcell’in diğer önemli oda müziği esrlerini içermektedir.

Eserleri London Baroque grubu CD’de yorumluyor.


Son bir eser daha altta....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...