12 Kasım 2011 Cumartesi

İncesaz - Kalbimdeki Deniz CD



Bloğumuzda daha evvel başarılı grubumuz İncesaz'ın muhteşem Yollar albümü hakkında bir yazı yayımlamıştım. O albümü almayanlar varsa halen, onlara şiddetle edinmelerini öneririm.

İncesaz gerçekten çok iyi alt yapıya sahip ve benim Türk Müziği olarak kendimce adlandırdığım tarzda bestelerden oluşan albümler yapmakta yıllardır. Şöyle ki müziklerinde hem Klasik Türk Müziği sazlarına ve hem de batı müziği sazlarına yer vermekte ve yaptıkları bestelerde bu sazların mükemmel bir kaynaşımını dinleyiciye sunmaktalar. Benim bir müzik sever olarak nacizane fikrim bu ve ayrıca bir başka olgu daha var İncesaz müziğinde her ne zaman dinlesem kah Ege'yi, kah Akdeniz'i onları dinlerken hissediyorum.

İşte şimdi sizlere tanıtmaya çalışacağım eserleri Kalbimdeki Deniz albümünde tüm bu yukarda değindiğim noktalar yer almakta. Bu albüm grubun altıncı albümü 2008 Sonbahar'ında kaydedilmiş matering çalışmaları ise Ocak 2009'da yapılmış.


Bu albümde gruba vokallerde eşlik eden solistler Dilek Türkan ve Bora Ebeoğlu. Dilek Türkan genç kuşak Türk Müziği sanatçılarımızdan ve bence belki de önemli yeni dönem seslerinden biri, Bora Ebeoğlu ise yıllardır müzik dünyasında var olan sanatçılarımızdan bazılarımız Oya&Bora ikilisinden onu hatırlayacaktır. Sanatçı Cengiz Onural ile Aria adı altında çeşitli dizi ve film müzik çalışmalarına da imza atmıştır. İncesaz albümlerinde kayıt ve mastering' te burada olduğu gibi ayrıca yer almaktadır.

Kalbimdeki Deniz ondört güzel eserden oluşmakta. Açılış albümle aynı adı taşıyan parça ile güzel hareketli ve tam Ege tabii bence bir nevi çok ama çok modern bir Rebetiko gibi bana gör,e tarz farklı olsa da güzel bir Cengiz Onural bestesi ve parçada kadife gibi bir sesle Dilek Türkan solo  vokalleri gerçekleştirmiş, nakaratlarda Bora Ebeoğlu harika bir ahenk ile ona eşlik etmiş. Parçanın çok akıcı alıp götüren keyifli bir melodisi var yüzünüzde tebessüm oluşturan....



Ardından gelen Aşk Bitti adlı eserde Cengiz Onural'a ait duygusal bir çalışma Klasik Türk Müziği sazları ve kullanılan viyolave viyolensel harika bir birliktelik oluşturmuşlar, aşk ile ilintili olan duygusal sözler ise Dilek Türkan tarafından çok güzel okunmuş.



Med-Cezir ile yine bir Cengiz Onural bestesi, bu parçada vokal yok ama Derya Türkan'ın harika kemençe solosu ve Murat Aytemir'in tanbur soloları sizi alıp engin bir denizde yolculuğa çıkarıyor. Dinlerken huzur veren bir çalışma...



Sesimi Duy İstedim adlı parçada ise vokalde Bora Ebeoğlu var, beste & sözleri Cengiz Onural'a ait olan eser tanbur ve viyolensel birlikteliği ile açılıyor Bora Ebeoğlu harika bir iş çıkarıyor bence, çok sakin olarak okuyor okuyor ama bir noktaya gelince gırtlağını muhteşem kullanıyor o kısımlarda parça bana biran Latin şarkıları andırıyor, gerçekten çok güzel bir yorum hem de çok albümü edindiğinizde dinleyin parçada tam "sesimi duy..." derken muhteşem bir vurgulama var.Parça altta...



Mercan adlı eser ise yine vokal içermeyen bir Cengiz Onural parçası ve eser tam bir batı ve Türk müziği sazları karışımı tam bir gerçek anlamda Türk Müziği( burada kastım klasik sanat müziği değildir, gerçek anlamda Türk ezgisidir). Tanbur, kanun, kemençe, gitar ve vurmalılar bu denli uyumlu olabilir ancak.



Tam Zamanı adlı Cengiz Onural imzası taşıyan eser ise duygusal hafif ağır tempoda bir güzel aşk parçası, solo vokalde Dilek Türkan ve nakaratlarda ona eşlik eden Bora Ebeoğlu ile parça sizi alıp götürüyor. Burada da kullanılan viyola bizim sazlarımızla çok güzel uyuşmuş ve fark katmış.Canlı performansı altta..



Grup üyelerinden Murat Aydemir'in güzel eseri Damat Havası tüm grupça çok zevkli icra edilmiş dinlerken bana eski İstanbul'u ondokuzuncu yüzyıl hayatını anımsatmakta tabii siz dinlerken farklı şeyler hatırlatabilir bu kişiye göre değişir.Parça altta...



Nasıl Olur yine bir Cengiz Onural parçası kıpır kıpır bir tatlı aşk parçası Dilek Türkan solo vokalde çok etkileyici ve nakaratlarda Bora Ebeoğlu ile iyi bir ikili oluşturmaktalar. Parçadaki gitar partisyonları çok etkileyici.



Albümde yer alan Klasik Türk Müziği eserlerinden ilki Neveser Kökdeş'e ait Ruhumda Neş'e adlı parça, bu parçada Dilek Türkan'ın nedenli başarılı bir Türk Sanat Müziği sanatçısı olduğu tüm açıklığıyla ortaya çıkıyor, bir ses bu denli pürüzsüz ve kadife gibi olabilir ve parça ancak bu denli güzel yorumlanabilirdi.



Bir diğer Klasik Türk Müziği eseri ise Muhlis Sabahattin Ezgi'ye ait olan Oturmuş Testi Elinde bu kıpır kıpır keyifli eser hele de Dilek Türkan'ın yorumuyla zevkle dinlenmekte, parçada nakaratlarda Bora Ebeoğlu'da var.Canlı performans altta..



Gelin havası yine vokal içermeyen bir Cengiz Onural bestesi zevkle dinletiyor ve huzur duymanıza dinlerken sebep oluyor. parçada vurmalı sazların öne çıktığı kısım çok güzel ve baştan sona Derya Türkan'ın kemençesi etkileyici.



Albümde yer alan son Klasik Türk Müziği çalışması müziği Sadi Işılyal ve sözleri Mustafa Nafiz Irmak'a ait olan Ateşin Gözlerini Ruhuna Kemend Etme Sakın, parçada Dilek Türkan'ın güçlü yorumuna ve sesine dikkat ediniz. Yine Derya Türkan'ın kemençe partisyonları ve Cengiz Onural'ın gitarı güzel uyuşmuş ve her daim olan kanun sesi huzur veriyor....

Kar yine vokal içermeyen bir Cengiz Onural bestesi güzel bir tanbur partisyonu ve ardından çalan viyola ve viyolensel ile açılıyor sonra Derya Türkan kemençe ile size parçayı anlatıyor. Bana tanbur sesi uçuşan kar tanelerini, kemençedeki dinginlik o kar yağarken olan sessizliği anımsattı, huzur veren bir parça.



Ve kapanışta oldukça ağır tempolu Yalnızız adlı Cengiz Onural bestesinde Dilek Türkan ve Bora Ebeoğlu'nun yorumu ve Derya Türkan'ın kemençesi ile Cengiz Onural'ın gitarıyla sizi eser alıyor, biraz İstanbul'a serzenişte bulunuyor parça ama sonuçta büyük şehirlerde herkes yalnızdır değil mi?Parça altta..



Her albümleri gibi grubun bu albümüde Kalan Müzik tarafından yayımlandı. Albümün kaydı çok güzel akustik sever odyofil dostlara ve iyi müzik arayanlara şiddetler öneririm.Ve nacizane bu albüm ya da Yollar gibi grup albümleri neden LP olarak ta basılmaz cidden düşündürücü böyle güzel akustik çalışmalar LP'de yer almalı bence.

Ayrıca grup 16 Kasım'da Cemal Reşit rey'de bu albüm ile ilgili bir konser verecek parçaları canlı dinlemenizi tavsiye ederim.

Solistler:

Dilek Türkan , Bora Ebeoğlu

İncesaz:

Muart Aydemir: Tanbur, lavta
Derya Türkan:Kemençe
Taner Sayacıoğlu: Kanun
Akın Aral: Bas gitar
Türker Çolak: Vurmalı çalgılar
Cengiz Onural: Gitar

Konuk Müzisyenler:

Efdal Altun: Viyola
Hakkı Öztürk: Viyolensel
Umut Sel: Kontrbas

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...