22 Kasım 2011 Salı

Zülfü Livaneli - Ada CD



Ülkemizin yetiştirdiği en değerli sanatçılardan biri olan Zülfü Livaneli'nin müziği ile tanışma 1984 yılına denk düşer sanatçının müzikal yolculuğu her ne kadar 1971 yılında başlasa da yaşımızdan ötürü ancak 1984 yılında bu müzik adamının eserleri ile gerçek manada tanıştım.

İşte beni sanatçı ile tanıştıran albüm 1984 yılında yayımlanan Ada albümüdür. Sanatçının albümde yer alan besteleri üzerinde o yıllarda Paris'teki müzikal yaşamının etkileri gözlemlenir. Daha öncei çalışmalarına göre daha neşeli ve İstanbul hasretini hissettirdiği bir albümdür. Diğer bir tema ise albümde denizdir.

Albümün kayıt çalışmalarını sanatçı Almanya ve İsveç'te gerçekleştirir, Almanya'da TELDEC albümün plağını basar yurdumuzda ise ART müzik. Kayıtlar Ferhat Livaneli tarafından gerçekleştirilir.Albümde Ferhat Livaneli gitarlarda da yer alır diğer müzisyenler ise Alman, İsveçli, Hollandalı ve Findiyalı'dır.

Belirttiğim gibi bu albüm öncekilere göre daha umut dolu ve yaşama dairdir, çünkü ülkemizde o yıllarda darbeden sonraki zor dönem sonrası nefes almaya başlamıştır.

Albümde ana karekteri sanatçının Sait Faik'in hikayelerinden seçtiği dizelerle oluşturduğu şiirde Sait Faik'in ünlü "Bir insanı sevmekle başlar" sözü ve Dostoyevski'nin " Dünyayı güzellik kurtaracak" birleştirilerek Ada adlı parçanın nakaratında albümdeki ana tema ortaya çıkarılmıştır.

Altta Ada adlı çalışma..



Benim en sevdiğim Livaneli eserlerinden olan Gözlerin adlı çalışmada bu albümde yer alır. Parçanın bestesi aslında daha evvel sanatçının yaptığı Yılanı Öldürseler filminde kullanılan tema müziğidir albümde sanatçı buna birde yazdığı güzel sözleri ekleyip parçayı okumuştur.Altta parça yer almakta ve her nedense bu parça beni çok etkiler hani sevgi sevilen bu denli güzel betimlenebilir....



Yine değerli şairimiz Orhan Veli'nin iki güzel şiiri Gün Olur Alır Başımı Giderim ile İstanbul'u Dinliyorum sanatçı tarafından bestelenerek albüme konulmuştur. Sanatçının İstanbul özlemini özellikle bu eserler simgeler. Gün Olur' da adalar ve İstanbul'u Dinliyorum' da tüm İstanbul'a olan hasret göze çarpar.

Altta canlı performans yakın zamanlardan Gün Olur...



Altta İstanbul'u Dinliyorum adlı eser...



Albümde iki ünlü Fransız şairinin şiirleri de sanatçı tarafından bestelenerek okunmuştur. İlki Paul Eluard'tan Özgürlük ki sanatçımızın dillerde marş olan eserlerinden çok anlamlı bir çalışmadır diğeri ise Lois Aragon'dan Yalnız İnsan' dır.

Altta Özgürlük....



Ayrıca sanatçımızı albümde yer alan beste ve sözü kendisine ait Sus Söyleme eserine de Aragon'un "Mutlu aşk yoktur" dizesi eklenmiştir.

Sanatçının bir TV programındaki söyleşisi sonrası Sus Söyleme adlı parçası, bestenin güzelliğine kulak veriniz...




Ada albümü sanatçımızın halk şiiri ve sazlarından neredeyse hiç yararlanmadığı şiirler ve müzik bakımından daha kentsel bir çalışmasıdır.

Bu albüm sanatçıya daha da geniş kitlelerin yönelmesine neden olan önemli bir çalışmadır, ki bende bu albümle kendisinin hayranları arasına katılanlardanım. Aslında sanatçının tüm eserlerini almak ve dinlemek gerekli anlattıkları anlatış şekli baştan aşağı sanat kokan çalışmalar.


Albümün üstte görülen orijinal eski LP baskılarını eski LP satan yerlerde bulmanız olası ama İda Müzik sanatçının tüm eserlerini CD olarak tek tek baştan yayımladı 40. sanat yılı anısına bu seri içinde de albümü edinebilirsiniz.

Ne mutlu bana ki ben de onun eserleriyle büyüyen nesildenim......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...