20 Aralık 2011 Salı

Bill Evans Trio - Waltz For Debby 180 Gr LP


Gelmiş geçmiş bana göre en iyi caz piyanistlerinden biri olan Bill Evans'ın 1961 yılında kaydettiği Waltz For Debby adlı albümü konu edeceğim bu yazıda. Fakat önce biraz bu değerli sanatçıdan bahsedelim.

1929 ve 1980 yıllarında yaşayan sanatçı kullandığı empresyonist harmoni, geleneksel caz repertuarı üzerindeki yaratıcı yorumları ve ritmik bağımsız melodik yaklaşımlarıyla hep farklı olmuş ve caz severlerin zihninde unutulmazlar arasına girmiştir. Aralarında Chick Corea, Herbie Hancock, John Taylor, Steve Kuhn, Don Friedman, Marian McPartland, Denny Zeitlin, Bobo Stenson, Warren Bernhardt, Michel Petrucciani ve Keith Jarrett'ın olduğu pek çok sanatçıya da esin kaynağı olmuştur.

1950'li yıllarda New York çalışmaya başlamasıyla isim yapmaya başlayan sanatçı 1956' ya dek pek çok grupta yardımcı müzisyen olarak çalıştı o yıl bu albüme adını veren Waltz For Debby adlı parçanın orijinal versiyonununda olduğu ilk solo trio çalışması olan New Jazz Conceptions' ı Riverside Records'tan yayınladı.

1958 yılında Miles Davis ile çalıştı ve grubundaki tek beyaz sanatçı idi. Sonraları Miles Davis onun için şöyle diyecektir: " Onu piyanoda seviyorum. Yaklaşımı, tarzı kristal notalar ya da billur bir çağlayandan sıçrayan su damlaları gibi. Bill Evans'tan kesinlikle çok şey öğrendim. O piyanoyu çalınması gerektiği gibi çalardı."

1950'lerin sonunda sanatçı unutulmaz üçlüsünü oluşturmuştu. Piyanoda kendisi, kontrbasta Scott LaFaro ve davulda Paul Motian. Bu üçlü geleneksel caz standartları ve orijinal bestelere odaklandı ve müthiş bir ortak payda ile çaldılar. Bu üçlü sadece dört albüm kaydedebildi ki biri de Waltz For Debby' dir, albüm Village Vanguard New York'ta program esnasında yapılan canlı kayıttır.Aynı yıl grubun kontrbasçısı elim bir trafik kazası sonucu 25 yaşında vefat edince Bill Evans bir yıl kadar müzikten uzaklaşmıştır.

Altta Waltz For Debby...



Parçalar:

A yüzü:


"My Foolish Heart" (Victor Young, Ned Washington) – 4:58
"Waltz for Debby" [Take 2] (Bill Evans, Gene Lees) – 7:00
"Detour Ahead" [Take 2] (Lou Carter, Herb Ellis, Johnny Frigo) – 7:37

B Yüzü

"My Romance" [Take 1] (Richard Rodgers, Lorenz Hart) – 7:13
"Some Other Time" (Leonard Bernstein, Betty Comden, Adolph Green) – 5:11
"Milestones" (Miles Davis) – 6:30

Albümde Scott LaFaro'nun kontrbas ile yarattığı müthiş hava her parçada hissedilmekte ve Bill Evans'ın harika piyano sitili gözlemlenmektedir. Milestones adlı Miles Davis bestesi burada farklı bir tarzda yorumlanmıştır. My Foolish Heart ise nasıl ağır ritimli bir eser yorumlanır buna güzel örneklerden biridir.

Altta My Foolish Heart..



Ekip:

Bill Evans – piyano
Scott LaFaro – kontrbas
Paul Motian – davul

Altta Some Other Time...



Müzik marketlerde bu albümü LP olarak bulabilirsiniz, caz sever kolleksiyonunda olması gerekli bir çalışmadır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...