5 Aralık 2011 Pazartesi

Dilek Türkan - Aşk Mevsimi CD



Bloğumuzda daha önce sanatçımız Dilek Türkan'ın yer aldığı iki İncesaz albümünü tanıtmıştım. Be sefer ise kendisinin solo çalışması olan Aşk Mevsimi adlı albümünü sizlere elden geldiğince tanıtacağım. Albüm kayıtları Şubat 2010'da canlı olarak Cemal Reşit Rey konser salonunda konser esnasında yapılmış.

Öncelikle sanatçımız Dilek Türkan hakkında İncesaz grubunun web sitesinde yer alan tanıtımı altta verelim:

"1978'de Balıkesir'de doğdu.

1994 yılında İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümüne girdi ve 1999 yılında bölüm ikincisi olarak mezun oldu. Alâeddin Yavaşça ve Tülun Korman ile repertuar, Güher Güney ve Ferşan Başaka ile şan çalıştı. Konservatuara devam ettiği yıllarda (1996) TRT İstanbul Radyosuna istisna akitli ses sanatçısı olarak kabul edildi. İstanbul ve Ankara Radyolarında, gerek televizyon, gerekse radyo programları olmak üzere çeşitli konserlerde solist ve korist olarak yer aldı. 2003 yılından itibaren TRT'de sürdürdüğü ses sanatçılığının yanı sıra program yapımcısı olarak çalışmaya başladı.

Kudsi Erguner'in kurduğu "İstanbul Hanımları" grubu ile Hollanda, Belçika ve Fransa'da, Yansımalar ve İncesaz grubu ile yurt içinde çeşitli konserler verdi. Farklı gruplarla yurt içi ve yurt dışında festival ve konserlere katıldı.

Dizi müzikleri ve Türk Müziği CD'lerinin yanı sıra, Yarkın Ritim Grubu ile "Kervansaray", İncesaz grubu ile "Mazi kalbimde" albümlerinde solist olarak yer aldı.

2005 yılında kurulan Cemal Reşit Rey İstanbul Türk Müziği topluluğuna ses sanatçısı olarak katıldı. 2006 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği korosuna girdi.

İstanbul Radyosu klasik kemençe sanatçısı Derya Türkan ile evlidir."


Altta albümle aynı adı taşıyan parça...



Kadife sesiyle dinleyenlerini bambaşka diyarlara götüren sanatçımız Dilek Türkan, bu albümünde tango ve fokstrot formlarındaki rengârenk bir repertuarla sanatseverlerle buluşmakta.Albümde cumhuriyet döneminden günümüze tango, fokstrot gibi çeşitli formlarda eserler yer almakta.

Dilek Türkan'a Şubat 2010'da ve dolayısıyla Aşk Mevsimi adlı albümde Yaylı çalgılar dörtlüsü, piyano, kontrbas ve klarnetten oluşan bir grup eşlik etmekte, albümde yer alan değerli müzisyenlerimiz:

Keman: Olgu Kızılay, Esen Kıvrak
Viyola: Fedal Altun
Viyolonsel: Çağ Erçağ
Kontrbas: Erdal Akyol
Piyano: Hakan A.Toker
Klarnet: Serdar Kalafatoğlu, Göksun Çavdar

Altta albümden Kelebek...



Albümde yer alan çalışmaların orkestra uyarlamalarını Cengiz Onural, Oğuzhan Balcı ve Hakan A.Toker gerçekleştirmiş.

Albümde onsekiz eser yer almakta ve aralarında Muhlis Sabahattin Ezgi'den Kaptanzade Ali Rıza Bey'e, Mehveş Hanım'dan Neveser Kökdeş'e, Fehmi Ege'den Sadettin Kaynak'a çok değerli bestecilerin eserlerinin olduğu bir repertuar, özgün ve yenilikçi düzenlemeler ve Dilek Türkan'ın yorumuyla bu harika eserler bizlerin beğenisine sunulmuş. Albümde girişte yer alan Uvertür'e ek olarak Cengiz Onural'a ait ikinci bir eser ise eşimin çok sevdiği Önce Gözlerin Terk Etti Beni adlı çalışma.Çalışma altta...



Kayıtlar konserde canlı kayıt yapılmış, ama Dilek Türkan tıpkı stüdyo çalışmalarında olduğu gibi rahat akıcı bir performans ortaya koymuş sanki stüdyoda okunmuş gibi güzel ki zaten sanatçımızın dediğim gibi sesi kadife gibi ve ondan herhangi bir eser dinlemek ayrı bir zevk.

Burada değinmeden geçmek istemem yine İncesaz solistlerinden olan sanatçı Bora Ebeoğlu albüm masrering çalışmasını gerçekleştirmiş.

Girişte yer alan Uvertür yine sanatçı Cengiz Onural'ın birgün bizlerle bir senfoni ile buluşacağını gösterir bir çalışma; tıpkı İncesaz yollar albümünde olduğu gibi. Sonrasında hemen bağlı olarak Gönül Kimi Severse adlı eser ile Dilek Türkan repertuarı yorumlamaya başlamakta. Albüm o kadar akıcı ki nasıl devam edip bitiyor anlayamamaktasınız. Arkada çalan müzisyenler mükemmel bir performans sergilemiş ve Dilek Türkan ile harika bir uyumda çalışmışlar.

Parçaları dinlerken ben zaman zaman eski 1930'lu,40'lı, 50'li yıllardan kalan ve kimilerini zamanında tanıdıkların taş plaklarında ve ya o taş plak kayıtlarından yapılan zamanında dinlediğim TRT radyo programlarına ve o eski yıllara gittim televiziyonda seyrettiğim kadarıyla ve nur içinde yatsınlar sevgili anne ve babamın o yıllar için anlattıklarıyla hayatlarını gözümde canlandırdım o yılları hayal ettim.

Altta Akşam Yine Gölgen Yine Akşam adlı eser, sanatçımızın mükemmel ses ve yorumuna dikkat ediniz...



Albüm mükemmel bir kayıda sahip ama sanki o taş plakları dinler gibisiniz, Dilek Türkan parçaları sımsıcak bir duyguyla yorumlamış ve parçalar sizi alıp götürüyor.

Albüm İncesaz albümleri gibi Kalan Müzik tarafından CD formatta sunulmakta, kartoneti çok güzel hazırlanmış ama bence firmanın tek eksiği içine parçaların bestekarlarını kısaca tanıtan ve verilen konserin resimlerininde yer aldığı bir bilgi kitapçığı koymaması, ama olur bazen böyle albümün güzelliği ile bu gözardı ediliyor kolayca.

Parçalar:

1 Uvertüür
2 Gönül Kimi Severse
3 Sen Gelirsen Gönlüm Sevinç Bulur
4 Pembe İnci
5 Aşk Mevsimi
6 Neden Gücendin
7 Gül Fatma
8 Ayrılık
9 Kelebek
10 Gülistan Tango
11 Önce Gözlerin Terk Etti Beni
12 Sarı Yapıncak
13 İtiraf
14 Hazin Teraneler
15 Hayal Ufkunda
16 Mavi Kelebek
17 Akşam Yine Gölgen Yine Akşam
18 Cici Beyim

Altta albümden Neden Gücendin, işte ses budur , yorum budur diyorum ...

3 yorum:

  1. Viyolonsel tınıları gerçektende harika, üstadlar belli ediyor kendini.. Ayrıca Çello Kursu İzmir tarafından hazırlanmış, çellonun akorduyla ilgili faydalı bilgiler içeren Çello Akordu Nasıl Yapılır adlı yazımızı da mutlaka okumanızı öneririm.

    YanıtlaSil
  2. Videolar da yer alan çello tınılarına aşık olmamak mümkün değil.. Çello Kursu İzmir

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir paylaşım, teşekkürler. Klarnet Kursu İzmir

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...