16 Aralık 2011 Cuma

Nükhet Ruacan CD



Blogta bu sefer artık bizlerle olmayan değerli bir caz sanatçımız Nükhet Ruacan ve onun parçalarından oluşan TRT Arşiv Serisi'nden 108 numaralı CD olarak yayımlanan albümünü işleyeceğim. Fakat öncelikle sanatçının kısa bir biyografisini sizlerle paylaşmak isterim;

"14 Aralık 1951'de İstanbul'da dünyaya gelen Nükhet Ruacan, Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü'ne devam etti. Şarkı söylemeyi grafik tasarımcısı olmaktan daha fazla sevdiğini anlayınca eğitimine ara vererek pop şarkıcılığına başladı. Ancak caz müziğine olan derin sevgisi onu bu alana yönlendirdi ve 1974 yılında İsviçre'ye giderek caz müziği yapmaya başladı. İsviçre ve Norveç'te Emin Fındıkoğlu ve Tommy Dodd orkestralarında çalıştı. 1977 yılında Türkiye'ye dönerek caz vokalisti olarak çeşitli kulüplerde çalıştı, festivallere katıldı. Cazın Türkiye’de daha geniş kitleler tarafından tanınması ve sevilmesine önemli katkıları oldu.




 1979'da gittiği ABD'de New York Conservatory of Music'te şan eğitimi aldıktan sonra, 1982'de tekrar geldiği Türkiye'de çeşitli gruplarla çalıştı. Ruacan adlı bir plak da yapan sanatçı, Kültür Bakanlığı adına Çin ve ABD'de konserler verdi. TRT televizyonunda birçok programa çıktı, bu programlarda ona TRT orkestrasının yanı sıra kendi caz grupları da eşlik etmişlerdir. 1984 Eurovision Türkiye elemelerinde "Hayallerin ışığında" adlı parçayı yorumlamıştı.

Yine caz müziğinin tanınmış bir siması caz gitaristi Neşet Ruacan'ın kardeşi olan Nükhet Ruacan, 10 yıldır Bilgi Üniversitesi'nin Müzik Bölümü'nde dersler veriyordu. Bir süre lösemi tedavisi gören sanatçı 6 Mayıs 2007'de İstanbul'da hayata gözlerini yumdu. 56 yaşındaydı."



Sanatçımızın ne yazık ki tek LP'si mevcut o da 1979 yılında yayımlanmıştı. O sebeple neredeyse kendisine ait basılı kayıt bulmak hemen hemen imkansız idi. Fakat TRT' nin bir süredir başlattığı kayıt arşivlerini dinleyici ile buluşturma politikası öncelikle halk ve sanat müziği severleri mutlu ettikten sonra, sonunda sıra bir caz severlere de geldi. Benim rast geldiğim ilk caz çalışma burada konu ettiğimiz Nükhet Ruacan albümü. Albümde harika caz standartları ve iki adette kardeşi Neşet Ruacan'a ait Türkçe sözlü caz çalışması var. Şarkıları alttaki resimde görebilirsiniz.




TRT cidden kaliteli bir kortonet ve içinde bilgi dolu bir kitapçıkla piyasaya özenli bir CD çalışması sunmuş. Albümde yer alan eserler sanatçı tarafından kardeşi Neşet Ruacan şefliğinde icra eden TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası eşliğinde okunmuş. Kayıtların kimi canlı kayıt konserlerden. CD'nin kayıdını oldukça güzel ve nadide bir çalışma sanatçının hemen hemen bulunabilecek tek basılı kayıtlarını içermesi sebebiyle.

Albüm aslında ülkemizde geçmiş yıllarda ne kadar güzel caz çalışmaları yapıldığına ışık tutması açısından da değerli bir çalışma.

Parçalara gelecek olursak sanatçımızın billur sesiyle yaptığı yorumlar tartışmasız iyi bir caz vokal nasıl olur sorusuna yanıt niteliğinde, orkestra ise çok deneyimli ve yılların usta caz orkestrası, sonuç harika caz eserlerin güzel bir sunumu olmakta albümde.

Neşet Ruacan'a ait iki eser ise bana çok farklı geldi Türkçe caz dinlemek garip bir his, farklı bir deneyim.

Her ne kadar bu albüm içeriğinde olmasa da bu yazımı altta sanatçının bir TV programında seslendirdiği Love adlı parçasıyla kapamak istiyorum. Harika bir ses idi nur içinde yatsın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...