27 Ocak 2012 Cuma

Paul Desmond - Take Ten 180 Gr LP


Bu sefer ki konuğumuz, benim cidden çok sevdiğim bir saksafon ustası olan Paul Desmond ve hatta Dave Brubeck dinlemeye başlamamdaki en önemli unsur kendisi, Brubeck'in değişmez saksafoncusu idi. Onu dinlemek adına Brubeck dinlemeye başlamış ilk başlarda sonra Brubeck'in tarzını da beğenmiştim.

Paul Desmond 1924 ve 1977 yılları arasında yaşayan caz dünyasındaki önemli alto saksafon ustalarından biridir. Dave Brubeck Quartet ile uzun yıllar çalışmış ve Brubeck ile tanışması 1944 yılındadır. Sanatçı grubun albümlerinde yer almakla birlikte farklı sanatçılarla da ortak pek çok çalışmaya sanat hayatı boyunca imza atmıştır. West Coast Jazz' ın önemli figürlerinden biridir.

Take Ten albümü sanatçının ünlü caz gitar Jim Hall ile yaptığı ve RCA Victor tarafından 1963 yılında yayımlanan çalışmasıdır. Bu albümü ülkemizde CD olarak ya da Speakers Corner 180 Gr baskı LP olarak bulma şansınız var.

Parçalar:

A1 Take Ten 2:59
A2 El Prince 3:20
A3 Alone Together 6:46
A4 Embarcadero 3:56

B1 Theme From "Black Orpheus" 4:07
B2 Nancy 5:58
B3 Samba De Orfeu 4:14
B4 The One I Love (Belongs To Somebody Else) 5:31

Müzisyenler:

Bas – Gene Wright , Gene Cherico (Parça: A2 den B3)
Davul – Connie Kay
Guitar – Jim Hall
Alto Saksafon – Paul Desmond

Albüm Paul Desmond'a özgü melodik saksafon soloların bolca ve yumuşak tarzda duyulduğu bir çalışma, hele birde bunun yanına harika bir caz gitarist olan Jim Hall'ün gitarıda eklenince albüm sizi alıp götürmekte, sımsıcak yumuşacık saf bir caz çalışması, evde, arabada dinleyin ya da dinlenmek, sakinleşmek ya da hayal kurmak için.

Sanatçılar şiirsel bir tarzda çalmaktalar, bestelerde partisyonlar oya gibi işlenmiş ve asla hafif tempoda ve rahat dinlenim dışı bir şeye albüm dönüşmüyor.

Bu albümü aynı zamanda Dave Brubeck severelerde sevecektir tarzlar neredeyse aynı.

Albüme ismini veren Take Ten bir Paul Desmond bestesi ve Brubeck Quartet için bestelediği ünlü Take Five parçasının bir yerde devamı, sanırım Take Five'ı tüm caz severler hatırlar. Albümde bunun dışında sanatçının iki çalışması daha var.

Altta Take Ten..



Öte yandan Latin caz ezgilerine de albümde yer verilmiş, örnek olarak The Theme From Black Orpheus var ki bu albümdeki şekli duyduğum en güzel yorumlardan biri ve Samba De Orpheu diğer bir Latin eser burada da Hall ve Desmond harika paslaşarak parçayı götürmekteler baştan sona.

Altta muhteşem The Theme From Black Orpheus...



Nancy adlı standart çalışma ise tam sevdiğim caz tarzına mükemmel bir örnek, yumuşak, dinlendirici, sıkmayan yormayan sololara sahip bir parça, Desmond şiir gibi çalarken, Hall ardından gitarla destek veriyor.

Altta Nancy..



The Man I Love bu tarza diğer bir örnek parçayı gitarıyla Hall açıyor ve güzel bir saksafon solo ile devam ediliyor yine sıkmayan, anlaşılır ve rahatlatan bir çalışma.

Altta The One I Love..



Albüm günümüzden 49 yıl evvel yayımlanmış olsa da bugün bile zevkle dinlenilebilmekte, hem CD ve hem de LP formatlarındaki kayıtlar da tatminkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...