4 Şubat 2012 Cumartesi

Anne Sophie Mutter - Vivaldi: The Four Seasons/Tartini: The Devil's Thrill CD/DVD


Aslında blogta önceleri ünlü keman sanatçısı Anne Sophie Mutter'in 1984' te ünlü şef Herbert von Karajan ve Viyana Filarmoni ile yaptığı Vivaldi Four Seasons albümünü işlemiştik.O yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Pek çokları Vivaldi'nin Four Seasons eserini klasik müzikte hafif tarzda bir eser olarak görse de benim için klasik müzikteki en önemli eserlerden biridir. Besteci bu çalışmasında doğa ve mevsimleri dahiyane şekilde notalarında betimler. Elimde pek çok farklı orkestra ve keman sanatçısının yorumu bu eser için mevcut ve en beğendiklerim Anne Sophie Mutter'e ait olan çalışmalardır.

Sanatçının eseri ilk yorumladığı yıl yukarda değindiğim üzere 1984, sonra yine Herbert Von Karajan ama bu kez Berlin Filarmoni ile 1987'de orkestranın açılış konseri olarak yorumlamıştır ki bu çalışma DVD olarak mevcuttur ve son olarak sanatçı 1999 yılında Trodheim Solists grubuyla eseri bir kez daha kaydetmiştir ki bu kayıt bugünkü konumuz.


Sanatçının Karajan eşliğinde olan ilk iki yorumu normlara katıksız uyan tam kararında güçlü yorumlar sanki sanatın hayata uyarlanması gibiler, 1999 yılı kaydımızda ise ki burada grubun şefliğini de sanatçı yapmaktadır, eser daha cesurane ve modern tarzda yorumlanmış daha sert davranılmış yorumlarda daha bir zamana uygun yeni nesilleri kapsar bir anlayış ön görülmüş.

İlk iki yorum nasıl sanatın hayata bir uyarlaması gibi ise bu kayıtta ise yorum bu kez sanki hayatın sanata uyarlanması gibi ya da ben öyle hissettim.

Bu çalışmada Vivaldi'nin eserine ek olarak Tartini'nin Devil's Thrill adlı eseri var ki bu da farklı bir tat ile yorumlanmış.

Benim elimdeki albüm Deluxe Edition yani CD dışında birde DVD'den oluşmakta bu DVD'e sizlerle altta paylaştığım sanatçının Trodheim Solists ile Vivaldi yorumu ve iki farklı albümünden kesitler ve kimi ses klipleri yer almakta.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...