20 Şubat 2012 Pazartesi

Paul McCartney - Kisses On The Bottom Double 180 Gr LP


Bazı sanatçılar vardır yıllar geçtikçe hani nasıl şarap değerlenir aynı onun gibi her geçen yıl daha da değerlenirler.

İşte Sir Paul McCartney tamda bu tanıma uyan sanatçılardan biri. Onun Beatles günlerini, Wings günlerini ya da solo çalışmalarını neredeyse hepimiz biliriz tabii bunlara yaptığı klasik müzik çalışmalarını da eklemeden geçmemek gerek.

Daha önce blogta sanatçının pek çok albümünü ve Beatles başlığı altında on üç yazı ile onunda dahil olduğu Beatles tarihçesini işlemiştim. Eğer blogta sol üst köşede yer alan ara kısmında aratırsanız tün bu yazılara kolayca ulaşabilirsiniz.

Kisses on the Bottom sanatçının on altıncı solo albümü ve 2007 yılında çıkardığı Memory Almost Full adlı çalışmadan sonra gelen yeni albümü. Albüm sanatçının tüm mevcut Wings ve Paul McCartney kataloğuyla geçtiği Amerikan Hear Music tarafından 7 Şubat'ta CD ve double 180 Gr LP olarak yayımlandı.

Bazen elli yıldır faal olarak müzik dünyasında üreten bir sanatçı ne yaparda sevenlerini şaşırtır diye düşünürsünüz. İşte bu çalışma buna çok güzel bir yanıt. Alıştığımız Paul McCartney rock tarzında eserler yazan okuyan ve albümlerinde bir kaç farklı saz çalan Paul McCartney.

Fakat burada durum çok farklı, sanatçı ilk kez sadece vokal yapıyor bu albümde herhangi bir saz çalmıyor ve bu kez albümü oluşturan eserler eski 30'lu 40'lı yılların caz parçaları ki çoğunu sanatçı henüz çocukken babasından dinleyerek büyümüş. Evet albüm ondört parçadan oluşuyor ve sadece iki tane yeni ve Paul McCartney'e ait beste var bunlar My Valentine ve Only Our Hearts adlı çalışmalar.

Aslında sanatçının aklında bu fikir ünlü caz prodüktörü Tommy LiPuma ile sohbet ederken oluşmuş nasıl yaparız derken, LiPuma prodüktörlüğünü yaptığı Diana Krall ve ekibi ile temasa geçmeyi önerince hikaye başlamış.

Sonuçta bazı parçaları LiPuma, bazılarını Diana Krall ve bazılarını Paul McCartney albüm için seçmişler. Seçimler sırasında hemen herkesin okumak isteyeceği çok tanınan standartlardan ziyade bir kaçı hariç daha az duyulmuş daha geride kalan parçalara yönelmişler.

Albümde prodüktörlüğü Tommy LiPuma üstlenirken Only Our Hearts hariç tüm parçaların ritim arajmanlarını yapan ve tamamında piyano çalan Diana Krall. Buna ek olarak kendi ekide bu albümde yer almakta kontrbasta Christian McBride ve Jeff Hamilton, gitarda Anthony Wilson.

Albüm yıldızlar geçidi gibi pek çok parçada Alan Broadbend yönetiminde Londra Semfoni Orkesttrası Paul McCartney'e eşlik ederken, neredeyse tüm parçalarda John Pizzarelli gitar çalmış. My Valentine ve bir başak parçada olmak üzere Eric Clapton iki parçada gitar çalarken, Stevie Wonder Only Our Hearts' ta harika bir armonika solo yapmış.

Albüm Avatar Stüdyoları, Capitol Stüdyoları ve orkestra kısımları Abbey Road stüdyolarında kaydedilmiş.

Tabii bu kadar fazla güzellikten sonra sonuç ne diye sorar gibisiniz. Ben övünmek olarak almayın ama oldukça iyi bir caz dinleyicisiyimdir ve bende bu albümde durum ne olur diye meraklanmaktaydım. Malum bir rock star caz okuyacaktı.

Bugüne dek hiç alışmadığımız tarzda ve şekilde Paul McCartney okumaları yapmış ama cidden ortaya sıkı bir caz albüm koymuş ki ilerlemiş yaşında bunu layıkıyla başarmasına şapka çıkartmak gerek. Albümdeki oniki klasik esere ek sanatçının yer alan iki yeni çalışması My Valentine ve Only Our Hearts'ta hiç içlerinde sırıtmamakta ve onları tamamlar çok güzel caz eserler. Bu parçalar ayrıca albümden çıkan ilk tekliler.

Ben Amazon vasıtasıyla albümün double 180 Gr LP formatını aldım, LP Avrupa baskı Diana Krall LP lerini basan aynı firmadan çıkma ve baskı kaliteli, açlır kapak kaliteli iç kısmında çeşitli resimler var ve iki adet karton plak içliği var bunların birinde detaylı her parça için bilgiler ve diğerinde albüm hakkında sanatçıyla yapılan röportaj basılı, plaklar ise ayrı antimanyetik içlik içindeler.

Bu albümü tüm caz severelere şiddetle tavsiye ederim, yumuşak, yormayan dinlendirici güzel yorumlanmış ve çok iyi icra edilmiş parçalar.


Side-A:

1. "I'm Gonna Sit Right Down and Write Myself a Letter" Fred E. Ahlert, Joe Young 2:36
2. "Home (When Shadows Fall)" Peter van Steeden, Jeff Clarkson, Harry Clarkson   4:04
3. "It's Only a Paper Moon" Harold Arlen, E. Y. Harburg, Billy Rose                         2:35
4. "More I Cannot Wish You" Frank Loesser                                                            3:04

Side-B:

1. "The Glory of Love" Billy Hill                                         3:46
2. "We Three (My Echo, My Shadow and Me)" Sammy Mysels, Dick Robertson, Nelson Cogane 3:22
3. "Ac-Cent-Tchu-Ate the Positive" Arlen, Johnny Mercer 2:32
4. "My Valentine" Paul McCartney                                    3:14

Side-C:

1. "Always" Irving Berlin                                                                    3:50
2. "My Very Good Friend the Milkman" Harold Spina, Johnny Burke 3:04
3. "Bye Bye Blackbird" Ray Henderson, Mort Dixon                          4:26

Side-D:

1. "Get Yourself Another Fool" Haywood Henry, Monroe Tucker 4:42
2. "The Inch Worm" Loesser                                                         3:43
3. "Only Our Hearts" McCartney                                                   4:21

Altta tüm albümdeki parçalardan kısa alıntılar...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...