29 Şubat 2012 Çarşamba

Yehudi Menuhin & Stephane Grappelli – Jealousy - Hits Of The Thirties LP


(İlk kez bu yazıda anlatılanları İngilizce de yazmayı bloğu takip ettiğini bildiğim yabancı okurlar için deniyorum, bazen bu tarz yazılar olacak. İngilizce versiyon Türkçe yazıdan hemen sonra alttadır/At first time, I am trying to write an album review  in English for foreign readers of this blog. English version can be readed under Turkish article. Time to time, I will write in English too.)


Şubat ayının son yazısı iki büyük keman ustasının bir ortak çalışması ile ilgili olacak.

Klasik müzik sever olupta Yehudi Menuhin'i duymayan sanırım yoktur, keman üzerinde müthiş bir hakimiyeti olan ustadan klasik konçertoları dinlemek bir zevktir. Öteyandan Stephane Grappelli ise caz dünyasındaki en önemli keman üstatlarından biridir. Hem solo ve hem de ortak çalışmalar olarak pek çok caz sanatçısıyla önemli çalışmalar yapmıştır.

İşte bu iki ayrı kulvardaki sanatçı 1973 yılında BBC'deki bir TV programundan ilk kez birlikte çalma fırsatı bulurlar ve bu büyük beğeni toplar. Programdan sonra bir araya gelerek birlikte bir albüm yapmak üzere konuşurlar ve ardından çalışmaya başlarlar. 30'lu yıllardaki caz standartlarından otuz parçalık bir seçki oluşturulur ve sonra bunlarda elemeler yaparak içlerine dört tane de Grappelli bestesi ekleyerek albüm için onbeş parçada karar kılınır.

Sanatçılara parçalar için Alan Clare Trio kayıtlara katılarak el verir ve Londra EMI stüdyolarında 1973 yılında kayıtlar tamamlanarak LP EMI'den 1973 yılında çıkar.

Bu albümde Grappelli'nin kemanın yanı sıra piyanoda da nasıl bir üstat olduğu Menuhin'in keman sololarda yer aldığı keman ve piyano üzerine kurulu Grappelli bestelerinde çaldığı piyano ile ortaya çıkmaktadır.

Bu albüm caz tarihçesindeki önemli çalışmalardan biridir.

Altta albümde yer alan Jealusy adlı parçanın BBC'de ilk performansına ait kayıt/Jealusy from TV perfomance in BBC 1973...

 

Parçalar/Tracks:

A1 Jealousy Written-By – Gade*
A2 Blue Room Written-By – Rodgers*
A3 A Fine Romance Written-By – Kern*
A4 Billy Written-By – Grappelli
      Violin [Solo] – Stephane Grappelli*
A5 Love Is Here To Stay Written-By – Gershwin*
A6 Aurore Written-By – Grappelli
      Piano [Solo] – Stephane Grappelli* Violin [Solo] – Yehudi Menuhin
A7 Pick Yourself Up Written-By – Kern*
A8 Night And Day Written-By – Cole Porter

B1 I Can't Believe That You're In Love With Me Written-By – McHugh*
B2 These Foolish Things Written-By – Strachey*
B3 Errol Written-By – Grappelli Violin [Solo] – Stephane Grappelli*
B4 Lady Be Good Written-By – Gershwin*
B5 Jermyn Street Written-By – Grappelli
      Piano [Solo] – Stephane Grappelli* Violin [Solo] – Yehudi Menuhin
B6 Cheek To Cheek Written-By – Berlin*
B7 The Lady Is A Tramp Written-By – Rodgers*

Ekip/ Musicians:

Düzenlemeler/arrangements – Harris* (Parçalar: A1 'den A3'e, A5, A7 to B2, B4, B6, B7)
Kontrbas/bass – Ken Baldock, Lenny Bush*
Davul/Drums – Chris Karan, Tony Crombie
Piyano/Piano – Alan Clare
Keman/Violin – Yehudi Menuhin
Keman/Violin, Piyano/Piano – Stephane Grappelli*

The last article of February is dealing with a joint work of two great violins. 


Altta albümden Night & Day/  video of Night&Day from LP...





If you like classic music, you should know the name of Yahudi Menuhin, it is a great pleasure to listen to violin concertos from him. On the other hand, Stephane Grappelli is one of the best violin masters in jazz world, he has got several solo albums and joint work of great jazz artists. 


These two artists in different music era got a possiblity to play together first time in a BBC TV show at 1973 and after that they discussed to make an album together. As a result of this, a selection was created from thirty jazz standards of 30s. They eliminated some of them and also added four compositions of Grappelli and decide to record totally fifteen songs. 




Alan Clare trio participated to record sessions with these two and record was made in EMI studios at 1973 and in the same year, album was released by EMI. 


In this album, you can understand that Grappelli  plays piano as well as he plays violin. This is so clear in his compositions based on violin & piano on this album. 


All in all, this album is one of the touchstones in jazz music.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...