28 Şubat 2012 Salı

Turgut Özakman - Şu Çılgın Türkler



Bu müthiş eser 20. yy.ın sömürgecilerine karşı bir ulusun verdiği onur mücadelesini anlatıyor. Bu topraklarda geçen, hiçbir satırı kurgusal olmayan; tamamı Türk, Yunan, İngiliz devletleriyle uluslararası kurulların raporlarında, yerli-yabancı gazetelerde ve o günleri yaşamış insanların anı kitaplarında belgelenen olaylar…

Sadece belgelere atıfta bulunan dipnotlar kırk yedi sayfa dikkat ediniz.

Yazar önce Mondros Mütarekesi’yle II nci İnönü savaşı arasında geçen dönemi özetliyor,sonra elinde bir kamera varmış gibi bir Türk tarafına, bir Yunan tarafına; bir İstanbul’a, bir İngiltere’ye odaklanıyor ve iğrenç işgale karşı bütün varlığıyla topyekün direnen Anadolu’yu anlatıyor. Milli mücadelimizi adım adım hissederek izliyorsunuz her satırında bu eserin.

Bu eser cidden elimizdekilerin değerini ve nasıl zorlukla bir halkın varını yoğunu ortaya koyarak ulu önderimiz Atatürk'ün önderliğinde ülkemizi nasıl yoktan var ettiklerini anlamamıza neden teşkil eden bir başucu eseri.

Kurtuluş dizisinin de senaristi olan Turgut Özakman'ın elli küsür yıldır süregelen araştırmaları sonucu ortaya çıkan eser için Özakman, kitapta anlattığı olayların geçtiği yerleri sırt çantası ile yaya olarak yürüyerek dolaşmış, bilgileri ve belgeleri derlemiştir. Kitaptaki olaylar, kişiler ve konuşmalar belgelerden alınmıştır.

Eser, 1921-1922 yılları arasını irdeler. Romanın başında uzun bir giriş vardır. Bu girişte, 1914-1920 yılları ve olayları özetlenmiştir. Eserin ilk bölümü "1.kitap-Yunan Büyük Taarruzu" adını taşır. Bu bölümdeyse, İnönü ve Kütahya-Eskişehir savaşları, Meclis tartışmaları, Başkomutanlık kanunu anlatılır. Bu bölüm Sakarya zaferiyle biter. İkinci bölüm ise, "2.kitap-Türk Büyük Taarruzu" ismini taşır. Bu bölümde de, Büyük Taarruz anlatılır. büyük taarruza hazırlık ,afyon güneyine yürüyüş ve en sonunda büyük taarruzu anlatır.Roman, Mustafa Kemal Atatürk'ün Bursa'da öğretmenlere konuşmasıyla biter.

Evet üzerinden zaman geçmiş olsa da hepimizin okuması, okumayanlara önermesi ve çocuklarına okutması muhakak gerekli bir eser.

Yayıncı Bilgi Yayınevi., ilk basım 2005.

Yazarımız hakkında kısaca:

Turgut Özakman, 1930′da Ankara’da doğdu. Ankara Üniv. Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü’ne devam ettikten sonra Devlet Tiyatrosu’na girdi. TRT’de Merkez Program Daire başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve 1983-1987 yılları arasında Genel Müdürlük yaptı. 1988-1994 arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu’nda üyelik ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Evli. Üç çocuğu, üç torunu var. 28 Eylül 1998′de, ‘üstün hizmetleri dolayısıyla’ Anadolu Üniversitesi’nce ‘fahri doktor’ unvanı verilen Özakman, sayısız esere imza attı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...