12 Mayıs 2012 Cumartesi

Hıfzı Topuz - Devrim Yılları







Yazar Hakkında:

Romanın yazarı Hıfzı Topuz, 1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni (1942) ve İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi. Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-1959) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik doktorasını tamamladı (1960). Çeşitli gazetelerde çalıştı. istanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve başkanlığını yaptı. Paris’te Unesco genel merkezinde ve Afrika ülkelerinde görev yaptı. 1974-75 yıllarında TRT’de çalıştı. Değişik konularda yirmiden fazla kitap yayınladı. Ayrıca roman, anı ve inceleme yazıları da vardır.



Kitap Hakkında:

Hıfzı Topuz bu romanında; Cumhuriyet’in kurucularıyla röportaj yapmak için devrimlerin en coşkulu günlerinde Türkiye’ye gelen Fransız kadın gazeteci Colette’nin hem gençlik aşkı Türk gazeteci Samim’le yeniden yaşadıkları büyük aşkı, hem de Milli Mücadele kahramanlarının Gazi’nin önderliğinde gerçekleştirdikleri büyük atılımları anlatmaktadır. Bu romanında ele aldığı Menemen Olayı, laikliği ve devletçiliği yaratan koşullar, eğitim ve kültürde kimlik arayışları ile çok partili rejime geçişin ilk deneyimleri gözler önüne serilmektedir. Romanı yazarken Galatasaray’dan hocası İsmail Habib Sevük, Kocaeli Milletvekili eniştesi Süreyya Yiğit, hukuk profesörü eniştesi Vasfi Raşit Sevig, eski dışişleri bakanlarından Tevfik Rüştü Aras, Ali Fuat Cebesoy, Fethi Okyar, Ahmet Hamdi Başar, Mahmut Esat Bozkurt, Ahmet Cevat Emre, Kılıç Ali, Hasan Rıza Soyak, Feridun Kandemir, Prof.Dr. Şerafettin Turan, Prof.Dr. Emre Kongar, Yapı Kredi Bankası “Cumhuriyet Ansiklopedisi” Müdürü Nermin Mollaoğlu, Vehbi Koç Vakfı Akmed Müdürü Kayhan Dörtlük, Sıpa Press, Kaynak Yayınları ve ve daha birçok kurum ve kişilerin anılarından, araştırmalarından, verdikleri belgelerden ve fotoğraflardan yararlanmış.

Tıpkı değerli yazar Turgut Özakman'ın Şu Çıgın Türkler, Diriliş ve Cumhuriyet adlı eserleri gibi kesinlikle okunması gereken faydalı ve gerekli bir başucu kitabı....

Yayımcı: Remzi Kitap Evi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...