12 Mayıs 2012 Cumartesi

Yeni Türkü Tarihçesi-2 Akdeniz Akdeniz LP/CD, Film Müzikleri,Çekirdek Sanatevi Resitali


( Grubun külliyatına devam.....)
Araya giren askeri darbe grubun çalışmalarına mani olsa da Yeni Türkü 1983 yılında yepyeni bir albüm hazırlayacaktır.

Albümün ismi ise Akdeniz Akdeniz' dir. İşte bu albüm ile grup Türk Müziği ve Akdeniz ezgilerini harmanlayarak bugün bilinen Yeni Türkü tarzını yaratacaktır. Yine bu albüm ile beraber yine anlatmak istediğini halka anlatmaya devam edecek ama söylemi daha da yumuşatacaktır.Zaten Yeni Türkü şarkılarını dikkat ile dinlemeniz önemli; dümdüz dinlerseniz gerçekte ifade edilen ne anlamanız zordur.

           ** Yeniturku.org'tan alınmıştır. 1982'de evde bir çalışma anı...

Burada değinmekte yarar var grup elemanları hep evlerinde toplanarak eserleri ortak şekilde üretmekteydiler.

Ankara'da kaydedilen albüm plak ve kaset olarak yayımlanmıştır ve sonraki yıllarda CD formatında da yayımlanmıştır

Altta sonraki yıllarda çekilen klibiyle Maskeli Balo..



Albümde, Selim ATAKAN, Zerrin ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Tuncer TERCAN ve Eftal KÜÇÜK Yeni Türkü müzisyenlerini oluşturmaktadır.

Albüm, 2 Nisan 1983 tarihinde, Ankara’da Dost Kitabevi’nde düzenlenen bir konser ve imza günüyle dinleyicisiyle ilk kez buluşmuştur. Albüm kapaklarının baskısı o güne yetiştirilemediği için serigrafi baskı tekniğiyle ve elle üretilmiş karton plak zarfları müzisyenler tarafından imzalanarak dinleyicilere dağıtılmıştır. Akdeniz Akdeniz albümünün kayıtlarının sürdüğü bir süreçte Selim ATAKAN ve Zerrin ATAKAN, İngiltere’ye taşındıkları için, bu konserde ve imza gününde yer almamışlardır.

Altta 1990'da bir TV çekiminden Telli Telli...



Parçalar:

1 Telli Telli B: Manos LOIZOS, S: Murathan MUNGAN 02:45
2 Çember B: Selim ATAKAN, S: Murathan MUNGAN 03:24
3 Yılmaz Peşrev B: Selim ATAKAN 05:21
4 İstersen Hiç Başlamasın B: Selim ATAKAN, S: Murathan MUNGAN 02:51
5 Mitari’nin Gelini B: Selim ATAKAN 04:36
6 Maskeli Balo B: Manos LOIZOS, S: Murathan MUNGAN 02:54
7 Sorma Bana B: Selim ATAKAN, S: Turgay FİŞEKÇİ 03:24
8 Akdeniz Akdeniz B: Selim ATAKAN, S: 03:01
9 Gurbete Kaçacağım B: Selim ATAKAN, S: Yaşar MİRAÇ 05:51
10 Öldükten Sonra B: Selim ATAKAN, S: Nazım HİKMET 03:55

Bu albümde ilk kez Yunanlı besteci Manos Loizos'un iki parçasına Türkçe sözler şair Murathan Mungan tarafından yazılmış ve albümde okunan bu parçalar grubun marşlaşan parçalarından Telli Telli ve Maskeli Balo olmuştur.

Enstrümantal bir çalışma olan Mitari'nin Gelini ise yine aynı yıllara ait Deli Kan filminin müziğidir ve bir Selim Atakan bestesidir.



Çember adlı parça bir diğer dikkat çekici çalışmadır ve güzel bir olguyu bizlerle paylaşır " ya içindesindir çemberin ya da dışında yer alacaksın; kendin içindeyken kafan dışındaysa...." devamını altta dinleyelim....



Akdeniz Akdeniz 'de bir diğer Selim Atakan çalışmasıdır ve cidden Akdeniz'dir. Altta, yapılan besteye ve yorumlamaya dikkatinizi çekerim; müzik nedir nasıl olmalıdır sorusuna yanıt vermektedir...



Ekip:

Selim ATAKAN Piyano, Flüt, Kanun, Akordeon
Derya KÖROĞLU Solo Vokal, Gitar, Vurmalı Çalgılar
Murat BUKET Ud, Gitar, Vurmalı Çalgılar, Vokal
Tuğrul BAYRAK Basgitar
Tuncer TERCAN Solo Vokal, Bağlama
Eftal KÜÇÜK Buzuki, Kemençe, Gitar
Zerrin ATAKAN Solo Vokal

Altta albümden İstersen Hiç Başlamasın..



Film Müzikleri


(alttaki bölüm www.yeniturku.org sitesinden alınmıştır) 


1983 yılının ikinci yarısında, Atıf YILMAZ’ın Delikan isimli filminin özgün müzikleri, Şerif GÖREN’in Derman ve Badi isimli filmlerinin özgün müzikleri, Dert Ortağı isimli televizyon dizisinin özgün müzikleri ve Göçmen Yıldızı isimli dia gösterisi için hazırlanan müzikleri içeren Film Müzikleri isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün Ankara’da, Stüdyo A’da yapılan kayıtları, tonmaister Müjdat AKGÜN tarafından gerçekleştirilmiştir. Dost Kitabevi tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak sadece manyetik kaset (MC) formatında çoğaltılmıştır.

Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Tuncer TERCAN ve Eftal KÜÇÜK Yeni Türkü müzisyenleri olarak yer almışlardır.

Altta Akdeniz Akdeniz'den bir Selim Atakan çalışması Yılmaz Peşrev,yine iyi müzik nedire bir yanıt gibi...



Çekirdek Sanat Evi Resitali
(alttaki bölüm www.yeniturku.org sitesinden alınmıştır) 

7 - 8 Nisan 1984 tarihinde, Bülent ORTAÇGİL ve Fikret KIZILOK’un kurdukları Çekirdek Sanat Evi’nde Yeni Türkü’nün verdiği resitalin kayıtları, Yeni Türkü – Çekirdek Sanatevi Resitali ismiyle, Çekirdek Sanatevi Resitalleri Dizisi çerçevesinde sadece manyetik kaset (MC) formatında sınırlı sayıda çoğaltılmış ve dinleyicilere dağıtılmıştır.

Altta bu resitaldede okunan Gurbete Kaçacağım adlı parça bu kez vokalde Zerrin Atakan ve şiir Yaşar Miraç..



Albümde Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Fuat OBUROĞLU, Tuncer TERCAN ve Eftal KÜÇÜK Yeni Türkü müzisyenleri olarak yer almışlardır.

Altta albümden Sorma Bana adlı parça...



Söz konusu manyetik kasetlerin (C46) her bir yüzü sadece 23 dakikalık müzik kaydına elverişli olduğu için resitalde yer alan 13 eserin sadece 11 adedi kasetlere sığdırılmış, hatta kasetlerin sonlarında yer alan Maskeli Balo ve Gülebilmez Gülüm isimli eserler yarım kalmıştır.

      ** ** Yeniturku.org'tan alınmıştır. 1984'te evde bir çalışma anı...

Fikret KIZILOK’un vefatından sonra, oğlu ve yasal varisi Yağmur KIZILOK ile temasa geçilerek bu resitalin makara bant kayıtlarının bulunarak tüm eserlerin eksiksiz olarak kompakt disk (CD) formatına aktarılması için yardımları dilenmiş, fakat bugüne kadar bu konuda bir sonuç alınamamıştır. Halen Yağmur KIZILOK ile temas sürdürülmekte ve bu albümün noksansız bir kaydını elde etmek için değerli yardımları beklenmektedir.

Yeni Türkü ile olan yolculuğumuz diğer yazımızda devam edecek.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...