25 Mayıs 2012 Cuma

Yeni Türkü - Şimdi ve Sonra


Bir süre önce Sonbahar aylarında ilk kez yayımladığım Yeni Türkü tarihçesini sizlerle tekrar paylaştım, tabii bunun bir nedeni var idi ki o neden grubun sabırsızlık ve özlemle tan on üç yıldır beklenen yeni albümü Şimdi ve Sonra öncesi sizlere grubu tüm hatlarıyla tekrar tanıtmaktı.

Ben Yeni Türkü ile ilk kez 1983 yılında tanıştım henüz orta son sınıftaydım ki grup 70'lerin sonunda kurulmuş ve ilk albümünü 1979'da yayımlamıştır. Neden bunu irdeledim nasıl bir grup olduğunu anlatmak için yıl 1979 ve yıl 2012 tam 33 yıl. Benim lise yıllarım, üniversite yıllarımda hep bu grup vardı ve yıllar geçti yaş oldu 43 halen onlar hayatımın bir parçası. Fakat Yeni Türkü farklı bir olgu sadece biz eskiler değil daha 80'li yıllarda dünyaya gelmemiş büyük bir genç kitlede onları zevkle dinliyor, yani demem o ki müzikleri kuşaktan kuşağa geçen büyülü bir grup.

Aslında yeni albüm nasıl olur eskilerin tadında olur mu hayalimdeki beklentileri karşılar mı diye çok düşünmüştüm, ama sonuç bence mükemmel 99 yılında çıkan Yeni albümünü bir yana koyacak olursak tamamıyla bildik harika Yeni Türkü tadı ve tarzı, dinlerken hem şimdiyi ve hem de geçmiş zamanları anımsıyorsunuz.

Albümde sizleri yine muhteşem bir denge ile kullanılan Türk müziği sazları, batı sazları ve Akdeniz tınıları beklemekte. Derya Köroğlu albüm için harika besteler yapmış ve hatta söz dahi yazmış. Bir diğer nokta ise eski Yeni Türkü mensuplarından Cengiz Onural, sanatçı albümün çıkış parçası Böyle Gitmez'in hem sözlerini ve hem de Derya Köroğluna ait bestesinin düzenlemesini yapmış ve ayrıca Telli Telli adlı parçanın bestecisi Manos Laizos bestesi ait olan Sevdamıdır yoksa parçasına da söz yazmış ve düzenlemesini yapmış. Yine eski grup üyelerinden Fatih Ahıskalı albüme katkıda bulunmuş ve geri vokallerde yer almış, ud ve buzuki çalmış. 

Bir başka nokta ise albümün kapak çalışması çok farklı ve işte budur denen bir iş olmuş zaten albüm harika ama sırf bu kapak için dahi alınabilir. Altta arka kapak...


Albüme gelecek olursak;

Eyvallah albümün giriş parçası tipik bir Yeni Tükü parçası harika bir beste ve manidar sözler ki eski Yeni Türkü söz yazarlarından Turgay Fişekçi'ye aitler. Grup burada geçmiş ve akıp giden yıllara eyvallah derken baki kalan dostluğa ve geleceğe göz kırpıyor. Parçada yer alan klasik kemençe çok zevkli bir tını yaratmış. Hani bu parçada herkes kendi geçmişi ya da geleceğinden bir  şeyler bulabilir.

Böyle Gitmez  muhteşem bir Cengiz Onural ve Derya Köroğlu kollektif çalışması, albümün çıkış parçası ki ilk klipte bu parçaya yapıldı. Derya Köroğlu'nun harika bestesini yaptığı düzenleme ve üstüne yazdığı sözlerle daha da harika yapmış Cengiz Onural. Sözler çok anlamlı ve etkileyici. Sözlerde güzel bir felsefe var hele sonunda söylenen Ben bize aşık oldum.... ne farklı ve güzel bir deyiş.

İmkansız  bu parça grubun sonbahar'da yeni albümden ilk okuduğu parça idi, o zamanlar TRT Müzik kanalında güzel bir program yapmaktaydılar her Perşembe, aynı zamanda bu o programın müziği idi. Bunun dışında ise burada da özlenen Yeni Türkü tarzını doya doya duyuyorsunuz. Bu parçada da tıpkı Böyle Gitmez de olduğu gibi muhteşem bir yaylı grubu var parçanın tadına tat katan.


Şimdi ve Sonra  albüme ismini veren parça sözler Yılmaz Erdoğan'ın şiirinden alınmış ve Derya Köroğlu'na geri vokallerde Gülay eşlik etmiş. Herkes genelde Mamak Türküsü(Sonbahardan Çizgiler) adlı parçanın devamı diyor bu parça için bence değil ama o parça kadar güzel melodiye sahip ve bazı şeyleri çok iyi anlatan bir parça ne güzel diyorlar parça içinde Sevmek bir halkı sevmekse aşk o zaman sevmekmiş.... Bu parçayı dikkatle dinleyip özümsemek gerek çok iyi bir çalışma.

Sevgi Özleyendir  ben Yeni Türkü'de flüt olayını çok severim ve burada söylemek gerek, bu işin piri eski albümlerde Fuat Oburoğlu idi ve ondan sonra flütte o tadı alamadım grupta taa ki bu albüme dek, grubun yeni kuşak üyelerinden olan değerli müzisyen Serkan Barçın bu boşluğu mükemmelen doldurdu ve işte bu parçada o özlemle beklediğim flüt sesi geri geldi. Bu parçada sevgi üzerine yine güzel bir felsefe var... Sevgi özleyendir, anlarsın özlem sevgidendir...

Sevdamıdır Yoksa bu parça farklı olsa da bana Telli Telli' yi anımsatmakta belki de aynı Yunanlı sanatçıya bestesi ait diye ve burada da sözler ve düzenleme Cengiz Onural'a ait. Kıpır kıpır neşeli bir parça dinlerken kapayın gözlerinizi kendinizi Ege'nin bu kıyı ya da karşı kıyısında buluveriyorsunuz, parça içinde Fatih Ahıskalı'nın harika buziki'si de var.

Sezenler Olmuş Ümmüşen'e ait parça burada farklı bir düzenleme ile tekrar karşımızda ama Derya Köroğlu harika yorumlamış tekrar ve tekrar kendini dinletmekte parça. Parçada harika bir kanun, kemençe ve flüt  birlikteliği var.

Nilüfer yine eski Yeni Türkü söz yazarlarından Meral Özbek'e ait bir şiir burada müzik ile dillendirilmiş, albümde dikkatimi fazlaca çeken ve çok beğendiğim parçalardan biri ve müzikal olarak farklı sebebi ise rock, tabii Yeni Türkü tarzı bir rock ilk kez bir parçalarında gitar solo burada duydum ama çok güzel olmuş çok beğendim ve parça sonunda Serkan Barçın'dan gelen saksafon solo ise diğer bir etkileyici sürpriz ve çok etkileyici, sözler ise çok güzel sonuçta Meral Özbek'e aitken farklı olamazdı. Cidden bu parçaya dikkat edim derim.


2 Orta 1 Sade ise enstrümantal bir parça Derya Köroğlu'ndan sonra grupta en eski üye olan Erkin Hadimoğlu'nun Derya Köroğlu ile ortak bestesi, bu beste için diyeceğim hani İstanbul müziği diye birşey olsa bu o olurdu işte. Dinlerken kapayın gözünüzü, bir adalardasınız, bir Beykoz ve Kuzguncuk'ta bir Kadıköy'de Moda'da akşam vakti veya Gülhanebahçesi, Ortaköy parça buram buram İstanbul tabii bence ve tam bir Yeni Türkü tarzı.

Nefes işte albümde beni alıp götüren muhteşem parça bu, şiir Can Yücel, zaten yine ona ait şiirden yolan çıkan Başka Türlü Birşey en sevdiğim eserlerindendir grubun ve bu parça sanki orada anlatılanı tamamlayan bir çalışma Serkan Barçın besteyi harika düzenlemiş. Bu felsefik bir çalışma lütfen sözleri çok iyi dinleyin özümseyin bu nasıl bir anlatımdır.

" Bir dalın altından geçmişler
  Artık ne genç ne ihtiyar
  Ne gürültü artık ne boşluk
  Bir ışıktır doğmuş kaplara
  Her kuş istediği yere konmuş
  Çimen istediği yere
  Ağaç istediği mevsime
  Gözlerini silmiş dervişler
  Sabah olmuş..."

Bu muhteşem çalışma ile albüm bitiyor. Belki on üç yıl bekledik ama biz Yeni Türkü severlerin beklediğine değdi umarım sonraki çalışmaları için bu denli çok bekletmezler.

Altta albümden yapılan ilk klip Böyle Gitmez, grubun izniyle yayımlanmıştır...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...