27 Ocak 2014 Pazartesi

Etta Jones - Don't Go To Strangers 180 Gr LP



(Tekrardır...)

Etta Jones caz dünyasında yer almış çok iyi yorumculrdan biridir. Ölene dek sanatçı çok üretken ve müzikaliteden ödün vermeden eserler verdi

1928’te Güney Carolina’ da doğan sanatçı henüz 15 yaşındayken Apollo heatre’daki yetenek yarışmasını kazanır ve Buddy Johnson orkestrasında dönüşümlü olarak solistlik yapmaya başlar.

O günlerde Johnson’ın orkestrası özellikle siyahi Amerikalılar arasında oldulça popüler idi ve Etta Jones bu grupla çalışırken önemli tecrübeler edindi. Grupla 1,5 yıl çalıştıktan sonra 1944’te onlardan ayrıldı. 1947’de tekrar büyük orkestralara solist olarak döndü. Bunlardan biri davulcu J.C.Heard’ ün grubuydu diğeri ise ünlü piyanist Earl”Fatha”Hines’ın orkestrasıydı, Hines’ın orkestrasında üç yıl çalıştı. Ve 1952’ye dek farklı gruplarla çalıştı. Sonrasında 50’lerin sonuna dek bir suskunluk dönemi yaşadı.

1960’ta Prestige Records’ tan plak teklifi geldi, bunu kabul eden sanatçı doldurduğu yazımızında konusu
“Don’t Go To Strangers” adlı albümü ile altın plak kazndı. Aynı firmadan gelen 5 yılda birkaç albüm
daha çıkartı.

1968’de tenor saksafoncu Houston Person ve triosu ile çalışmaya başladı ve bu ortaklık 30 yıl sürecekti. Ayrıca Japonya turnesine Art Blakey & The Jazz Messangers ile 1970’te katıldı ama 1965’te Prestige’den yaptığı son albüm sonrası 1976’ya dek albüm çalışması yapmadı.

Sonrasında Houston Person ile Grammy’ye de aday olan albümler dâhil, pek çok albüm çıkardı. Sanatçının iş ortağı olam Person sonrasında eşi ve menejeri olacaktır. Onunla Muse Records ve High Note firmalarında çok önemli albümler doldurdu.

Sanatçının repertuarı aşina olunan Standard caz parçalardan genelde oluşur, yorumlamasında Billie Holiday etkisi sesinde ve bazen blues tarz okumalarında Dinah Washington esintileri hissedilir.

90larda sağlık sorunları ile karşılaşan sanatçı o yıllarda genç cazcılarla çalıştı ve ölene dek düzenli olarak şarkı söylemeyi sürdürdü. İlginç bir ironi olarak kanser ile savaşırken yaptığı son albümü Billie Holiday anısına doldurduğu Etta Jones Sings Lady Day sanatçının 2001’de öldüğü gün yayımlandı.

Gerçekten güzel  ve kendine has tarzıyla parçaları yorumlayan sanatçıyı dinlemekten caz sever olarak zevk alacağınızı kesinlikle garanti edebilirim.

Gelelim tanıtacağım Don’t Go To Strangers albümüne:

Prestige Records’ tan yayımlanan albüm 21 Haziran 1960’ta tek bir kayıt oturumunda kayıt altına alınmış ve aynı yıl yayımlanmıştır.

Albümü dinlerken Billie Holiday etkisini yorum ve seste algılamaktasınız. Albümde yer alan müzisyenler
  • Frank Wess, flüt, tenor saksafon
  • Richard Wyands, piyano
  • Skeeter Best, gitar
  • George Duvivier, bas
  • Roy Haynes, davul
Side-1:

1. Yes Sir, That's My Baby (Walter Donaldson/Gus Kahn) 4:23
2. Don't Go To Strangers (Redd Evans/Arthur Kent/Dave Mann) 3:51
3. I Love Paris (Cole Porter) 4:01
4. Fine And Mellow (Billie Holiday) 5:52
5. Where Or When (Lorenz Hart/Richard Rodgers) 3:41 

Side-2

1. If I Had You (Jimmy Campbell/Reginald Connelly/Kevin Connelley/Ted Shapiro) 3:51
2. On The Street Where You Live (Alan Jay Lerner/Frederick Loewe) 3:45
3. Something To Remember You By (Howard Dietz/Arthur Schwartz) 3:45
4. Bye Bye Blackbird (Mort Dixon/Ray Henderson) 3:16
5. All The Way Sammy (Cahn/James Van Heusen) 4:39

Albümde yer alan parçalarda Frank Wess’in flüt soloları özellikle müziğe farklı bir tat vermiş. Benim elimdeki LP 1987'de tekrar basılan versiyon. Ebay'de LP olarak, yine ebay ve amazon sayfalarında CD olarak bulabilirsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...