6 Şubat 2014 Perşembe

Ayvalık ve beldeleri-3 ( Şeytan Sofrası & Sarımsaklı) Yeniden


Sonunda geldik serimizin son bölümüne .....

Şimdi sırada Şeytan Sofrası ve Sarımsaklı beldesi var. Keyifli okumalar umarım Kış ortasında Yaz'ı hissedersiniz.....

Ayvalık'tan sahilde Çamlık yönüne doğru devam ederseniz yol sizi kıyıdan güzel manzaralar eşliğinden Sarımsaklı beldesine dek götürecek, yol üstünde Sarımsaklı'ya varmadan evvel bu beldeye bağlı güzel bir doğa harikası olan Şeytan sofrası var ki yoldan sağa dönüp buraya devam ederseniz adına Şeytan Sofrası denen muhteşem manzaralı tepeye ulaşırsınız, yol boyuna sağlı sollu Çam ağaçları arasından geçeceksiniz ne yazık ki bunların bir kısmı 3 yıl evvel bir yangında harap olsa da yeni fideler dikildi tabii yıllar alacak o eski ihtişam için.

Ayrıca yol üstünde bal satan yöre halkı göreceksiniz bunlar kendi ürettikleri saf balları satarlar korkmadan alın, kestane, çam, dağ çiçekleri.... gibi pek çok farklı bal bulabilirsiniz. Öyle ki size kartlarını verip isterseniz evinize yıl içinde ihtiyaç olursa kargo ile alabileceğinizi dahi belirteceklerdir. Bu yıl hariç genelde her yıl biz de alırız fakat bu yıl ürün çıkmadığından pahalıca idi almadık.


Ben Şeytan sofrasına gündüz vakti de gitmeyi sevsem de asıl buranın zevki gün batımında zaten Güneş batımının Ayvalık' tan daha güzel olduğu bir yer görmedim hele ki Şeytan sofrasında seyretmek ayrı bir zevk. Öyle ki Sarımsaklı' dan özel her akşam servis kalkar buraya millet akın eder gün batımını seyretmek için iş ki önlerde tepede ki çay bahçesinde yer bulmak. Dikkat bu bahçenin otoparkı ki tepede tek yer ve ücretli ya buraya park edeceksiniz ya da aşağılarda yol kenarına aracınızı bırakıp yürüyeceksiniz biraz.

Çay bahçesi içinde bir mekan var yamaçta tepeden baktığınızda ayak izi gibi bir iz göreceksiniz rivayet Şeytan'a ait içine millet dilek tutup bozuk para atar. Derler ki Şeytan bir o noktaya basıp diğer ayağını karşıda ki Midilli'ye atmış, tabii bunlar efsane ama manzara şahane....

Aman Ayvalık'a yolunuz düşerse buraya uğramamazlık etmeyin yazık olur.


Ve son durak Sarımsaklı belde ünlü incecik kumla kamplı uzun ve mavi bayraklı plajlarıyla ünlü. Çamlık tarafından geldiğinizde beldeye ulaşınca yol sonunda bir göbek vardır tam karşısında elektrik trafosu olan buradan sola dönerseniz beldenin oteller kısmına (kalabalık kısmı) sağa dönerseniz vilayetler, maliye  ve MIT kampları ile Pansiyon ve motellerin olduğu ve en sonunda küçük belde Badavut'un olduğu kısmına gidersiniz..

Sarımsaklı'da tarihi bir yer ya da taş ev aramayın burası deniz ile bütünleşeceğiniz tatil beldesidir. Plaj tamamiyle herkese açık olup hiç bir otel ya da ev tarafından parsellenmemiştir zaten yerleşkelerle plaj arasında belde boyunca yol vardır.

Oteller genelde yarım pansiyon olup, plajda walkie talkie li görevliler var bunlara Ayvalık tostu, hamburger, balık ekmek ve içecek sipariş edilebilir. Ayrıca buzluğunuz varsa koyun içine buz kasetlerinizi alın soğuk içecek ve suyu sabah bakkaldan inin denize.

Plaj hafta sonları yakın çevreden gelenler sebebiyle kalabalık olur o günler en geç 10 gibi orada olun arkalarda kalmamak için.

Gelelim denize genelde burada su Yaz aylarında bile serinlemenize imkan verir sadece bu yıl 20 yıldan beri ilk kez su içinde bile terledik bir garip idi. Su besberrak burada da şnorkel ve palet dibi gözlemek için ideal balıklar ve dipteki kabuklular harikadır. Denizin dibi tamamen kum olup yosun kaya yok.

Bir başka özellik motorla dolaşan kavuniçi dondurmacıdır, yarım kavun içine tepeleme kaymak dondurma 5 TL demeyi ihmal etmeyin süt mü yoksa dondurmamı yiyorum diye soracaksınız o denli doğal.


Sarımsaklı'da geceler sakin gençlere yönelik kampların olduğu tarafta Gossip bar/disco oteller tarafında barlar var ama genelde geceleri belde de yürüyüş yapmak ve tam göbekteki pazar alanında sergilenen ürünler bakmak daha ilgi çekici olabilir sakinlik seviyorsanız bizim gibi merkezdeki Emirgan kahve çay ve kahve içmek için çok uygun ve nezih yine otel harici yemek yenilebilecek lokantalar mevcut. Bunu dışında go-kart merkezi ve yanında lunapark ise diğer dikkat çekici yerler. Unutmadan Lunapark yanındaki belediyenin yeni tamamladığı pazar alanında her Salı beldenin pazarı olur sebze, meyve, sabun, zeytin ve yağı giyecekler, fiyatlar İstanbul'a bakınca şaka gibi ayrıca tok gitmeyin size zorla tezgahlarda illa bir şeyler tattırmaktalar. Beldenin otogarı mevcut Anadolu, Varan, Ulusoy, Kamil Koç aklıma ilk gelen firmalar buraya ve Ayvalık'a giden.

Badavut ise MİT kampını geçtikten 2/3 KM sonra minik hoş bir koy çevresi evlerle kaplı ama plaj ve deniz herkese açık burası özellikle Sarımsaklı rüzgarlı iken deniz için seçenek ki Ayvalık Sarımsaklı midibüsleri buradan kalkmakta rahatça ulaşabilirsiniz.

Sizlere anlattım da anlatım şimdi oraları ben de özledim ama daha aylar var Yaz mevsimine hadi neyse sabır......


2 yorum:

  1. MERHABA ŞEYTANSOFRASINDAKİ BALCILARIN TELEFON NUMARALARI SİZDE BULUNURMU.

    YanıtlaSil
  2. Bizim yıllardır aldığımız emekli öğretmen Fethi amca

    Fethi Dilli
    0266 324 18 42
    Mobil:0536 434 30 46

    Şeytan Sofrası Yolu Koru Villaları Karşısı
    Sarımsaklı Ayvalık

    Kargo ile sipariş yollamakta

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...