15 Nisan 2014 Salı

Paul McCartney - New 180 Gr LP (Türkçe yorum...)



Benim açımdan Paul McCartney albümlerine yorum yazmak hep zor olmuştur, sanırım henüz ben 11 yaşındayken John Lennon öldürülmüştü ve ilk o zaman Beatles adını duymuştum. Sonrasında albümlerini toplamaya başladım ve her dinlediğim parçalarında McCartney-Lennon aklımda en iyi şarkı yazarları olarak yer etti.

McCartney'i 80'lerden bu yana hep takip ettim, yaptığı albümlerde hep yenilikçi yaklaşımları oldu, tabii klasik McCartney tarzı parçalarda oldu. Bu albümden önceki albümü Kisses From The Bottom ise tamamen farklı idi ve Diana Krall ile yaptığı bu albümde tamamen caz standartları okudu ki bu o güne dek McCartney için ilkti ve bence çok güzel bir deneyimdi.Sonuçta yeni McCartney parçalarından oluşan bir albümüm zamanı çoktan gelmişti.




Ve New adlı yeni albüm bizlere ulaştı ve sanırım dinleyicileri hiçte bu albüm hayal kırıklığına uğratmadı. Albümde klasik McCartney tarzı parçaların yanı sıra yeni denemelerde mevcut. Albüm için sanatçı dört genç prodüktörle çalışmış ki belki de farklı dokunuşlar albümde bu sayede ortaya çıkmış. Bu dörtlü ise  Mark Ronson, Ethan Johns, Paul Epworth ve Giles Martin ki Martin şarkıların çoğunun prodüksiyonunu yaparken albümde de ana prodüktör.

Kayıtlar Henson Recording Studios - Los Angeles; Avatar Studios- New York; Abbey Road Studios, Air Studios ve Wolf Tone Studios - Londra; ve de  The Mill - East Sussex' te gerçekleştirilmiş.

Bu albümün CD formatını almadan 2,5 ay boyunca plak formatını bekledim ve sonunda da beklediğime değdi gerçekten. Plak açılır kapak, içinde detaylı bir kitapçık ve MP3 indirme kartıyla geliyor.Bu plağı Türkiye'de sadece eğer yanlış değilsem Audioavm'den edinebilirsiniz ama CD olarak müzik marketlerde mevcut, ben ise Amazon'dan aldım

Eğer kaydı soracak olursanız tek kelime ile harika derim. Bu kadar gevezelik yeter birazda parçaları irdeleyelim:

 


"SAVE US "- Albümün vurucu çalışması harika gitarlar gçlü bir bateri ve parçada Paul bateri hariç her sazı kendi çalıyor. Vokali ve bas ile gitarı çok güzel.

"ALLIGATOR" - Orta ritimde bir parça birisiyle hayatı paylaşmak herşeyi paylaşmak üzerine kurulu bir çalışma. Yumuşak gitarlar ve yerinde synth kullanımı ile çok etkileyici.

"ON MY WAY TO WORK" - Harika bir McCartney tarzı çalışma hayallerindeki kızı özleyen bir adamı anlatan. Zevkli bir akustik gitar ve Paul'ün tamamalayıcı vokalleri, enstrumental kısımda ise güçlü gitarlar duyacaksınız.

"QUEENIE EYE" - McCartney çocukken oynadığı bir oyundan esinlenerek yazdığı parça, bir ropörtajda şöyle der; Queenie Eye çocuken oynadığım bir oyuna dayalı çalışmadır. Çok eski zamanlarda ve geldiğim fakir ortamda, bu ortamda yapacağın şey sokağa çıkıp oyun oynamaktır. Trafikte çok yoktu ve oldukça güvendeydik oynarken ve bu oyunlardan birinin adı Queenie Eye idi.

"EARLY DAYS" - İşte albümdeki favori parçalarımdan biri ki Paul'ün müzikteki ilk günleri ile ilgili bir çalışma. Parçada vokali oldukça ön planda akustik gitarın önünde ve size bir odada oturup Paul McCartney'i ve gitarını dinliyor hissi verirken sanki bir yerlerden John Lennon tebessüm ediyor.

"NEW" - Albümün ilk teklisi ve parça çok mutlu, etkileyici bir havada ve sanki ne kadar dinlerseniz dinleyin eskimeyecek gibi, bence sanatçının en iyi pop çalışmalarından.

"APPRECIATE" - Parça iç karartan bir havada giriş yapıyor, okuma esnasında vokal ile biraz oynanarak kimi yerlerde yumuşak bir hava yaratılmış. Parçada yer alan gitar ve güçlü perküsyon bir harika.

"EVERYBODY OUT THERE" - Bu parça sanki canlı performans için yazılmış. Keyifli bir çalışma ve yaylılar içermekte ve harika bir mesaj veriyor "elveda demeden önce iyi bir şeyler yap"

"HOSANNA" - Akustik bir yavaş tempolu parça, iyi bir çalışma ama sanki bir şey eksik gibi.

"I CAN BET" - İşte vurucu bir parça daha, sanatçı bu parçada da yaşından beklenmeyecek bir tempo ve söz sinsilesi kullanmakta.

"LOOKING AT HER" - Güzel bir aşk şarkısı, parçada vokal ve müzik Paul'ün bir kadını ve sonra onun kendisine ne yaptığını anlatırken dahice değişiyor.Parça sonunda Paul "aklımı yitiriytorum" diyerek tekrar yaparken gitarlarda nasıl desem çarpılmış hımm bu olabilir gibi çalıyor ve müzik duruyor. İşte şarkı böyle yazılır dedirten bi iş.

"ROAD" - Bu parça ise romantik bir ilişki hakkında , ilginç bir çalışma ağırlaşıyor sonra tempo artıyor ve en üst notada bitiyor.A

"SCARED" - Plakta b yüzü sonunda yer alan gizli çalışma ve bence albümdeki en önemli elmas, çok duygusal bir çalışma Paul vokali yaparken geri planda piyano mevcut.

Hiç şüphe yok ki Paul McCartney halen hit çıkarabiliyor ki bu albüm buna en büyük kanıt, atbii karar sizlerin ama bence çok iyi bir albüm uzun yıllar çalmaktan bıkmayacağınız.

 


Muüzisyenler:

Paul McCartney – vocals, guitars, lap steel guitar, bass guitar, bouzouki, piano, glockenspiel, harpsichord, Wurlitzer, keyboards, mellotron, percussion, synthesizers, harmonium, celesta, drums, tape loops

Rusty Anderson – guitars on tracks 2, 3, 5–8, 10, 11, backing vocals, bouzouki on track 6

Paul Epworth – drums, production on tracks 1, 4, 12

Ethan Johns - drums, percussion, production on track 5, production on tracks 9

Abe Laboriel, Jr. – drums on tracks 2, 6–8, backing vocals on tracks 5–7

Steve McManus – bass guitar on tracks 3, 8

Toby Pitman – keyboards on track 11, programming on tracks 3, 7, 8, 10, 11

Richard Pryce – bass guitar on tracks 3, 8

Brian Ray – guitars on tracks 2, 3, 5–8,  backing vocals on tracks 6, 7

Paul Wickens – keyboards on track 2, guitar, piano, accordion on track 3, Hammond organ on track

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...