14 Haziran 2023 Çarşamba

A Ha - True North LP



1982'de bir araya geldiklerinden beri, Norveçli pop üçlüsü a-ha, üç güçlü kişiliği barındırabilen kişisel ve sanatsal bir kimya oluşturdu. 

1993'teki Memorial Beach'ten ve 2000'deki Minor Earth Major Sky'ın resmi buluşmasından sonra uzun bir ara verildi ve ardından iki stüdyo albümü daha geldi. 2010'da solo kariyer yapmak için tekrar ayrıldılar, ancak 2015'te Cast in Steel için yeniden bir araya geldiler. 

2021'de a-ha: The Movie belgeseli küresel film festivallerini gezdi. Grubun 11. stüdyo albümü True North ve beraberindeki belgesel filmi, 40. yıl dönümlerinde çıktı. Üçlü, Anders Eljas yönetimindeki Norveç Arktik Filarmoni Orkestrası ile Bodø'daki Kuzey Kutup Dairesi'nin 85 mil yukarısındaki bir stüdyoda üç hafta boyunca kayıt yaptı ve filme aldı. Çekimler Stian Andersen tarafından yapıldı. Bu 12 parçanın yarısını gitarist Pal Waaktaar-Savoy, diğer yarısını klavyeci Magne Furuholmen besteledi. 


Albüm, ilk teklisi"I'm In" ile açılıyor. Akustik gitar, piyano ve oda yaylıları ile çerçevelenen şarkıcı Morten Harket , gerçekten ikonik falsetto ile büyük zorluklar yaşayan bir konuya doğrudan, yumuşak bir lirik balsam sunuyor. Davullar gümbürdüyor, piyanonun etrafında bir glockenspiel dönüyor ve Furuholmen 'in fısıldayan sentezleyicisi onu gerçekleştirmek için bir araya gelmeden önce teller yükseliyor. 


Waaktaar-Savoy' un "Hunter in the Hills" i çarpıcı bir kontrast sunuyor. Sıçrayan bir tuzak tarafından yönlendirilen orkestra, bulaşıcı bir koro ve genişleyen kornalarla sallanan bir caz-pop melodisini çerçeveliyor. 

"As If" daha geleneksel POP'a dönüşü işaret ediyor. Harket, hareketli klavyeler, destekleyici orkestra yaylıları, bir kuyruklu piyano ve karışık çalan bir davul seti ile resmedilen etkili bir alt sicilde şarkı söylüyor. Harket, Furuholmen'in romantik sözlerini zahmetsizce söylerken, başlık parçası, hafifçe titreşen synth'ler, piyano ve orkestra arasında eşit derecede dengelenmiş dramatik bir balad. 


"Bluest of Blue" daki açılış akustik gitar , Harket ve bestecinin çelloların üzerinde düet yaptığı sofistike bir halk turuna dönüşmeden önce, New Order'ın "Ceremony" sini çarpıcı bir şekilde hatırlıyor. Grup ikinci mısrada birleşir ve parça kendisini orta tempolu bir rock baladına dönüştürür. 

Hemen ardından Waaktaar-Savoy'un orkestral funk, synth pop ve wah-wah gitarları birleştiren dans pisti odaklı, neo-elektro bir parça olan "Make Me Understand" geliyor.


"Forest for the Trees", gitaristin buradaki en güçlü bestesi. Karmaşık ama akılda kalıcı melodisi, tiz bir rock ritminin üzerinde nefesli çalgılar, rüzgarlar, sazlıklar ve yaylılarla çerçevelenmiştir ve çekici sözler, zevkli sentez süslemeleri ve bir nebze insani drama ile süslü. 


"You Have What It Takes" pastoral, bereketli ve düşünceli. Harket'in benzersiz sesinin yanı sıra, yaylılar ve havadar sentezleyiciler bir akustik gitarın etrafında akıyor. Katmanlı armoniler, huzursuz teller ve el perküsyonuyla köprüyü süslüyor. 

True North bir synth pop albümü değil. Müzikal yeniden icat, sonik evrim ve bol yaratıcılıkla dolu güzelce yazılmış şarkılarla dolu yetişkin bir pop kaydı. Bence grubun ustalık zamanına ulaştığını gösteren çok farklı ve etkileyici bir albüm.


Albüm yurtdışında değişik formatlarda 22. Ekim 2022'de yayımlandı. Bende ülkemizde de bulunabilen 45 devirde basılan double LP 'si mevcut. İyi bir müzik ise aradığınız denemelisiniz.

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...