25 Mayıs 2023 Perşembe

Nena - Licht LP

 


80'ler deyince bizim jenerasyonda akla ilk gelen yorumculardan biri Almanya'nın ünlü sesi Nena' dır. Nena zor olan bir şeyi başarmış ve Almanca ile uluslararası alanda başarı sağlamıştır. 1982- 1986 arasında Nena Band ve sonrasında Nena olarak müziğe devam etmiş ve günümüzde de başarı ile müzik hayatına devam etmektedir.

Şu an için son albümü olan ve 2020 Mart'ında çıkan Licht albümü bu yazımızın konusu. Bu albüm bir


nevi sanatçının kendine verdiği bir 60.ıncı yaş hediyesi. Albüm Marcel Heym LEA, Julia Engelmann, Mike Singer, Prinz Pi, Mo Tripv ve Nena'nın uzun süredir yapımcısı ve klavyecisi olan Derek gibi kişilerin himayesinde oluşturuldu.  Yanı sıra sanatçının kızı Larissa Kerner vokallerde ve düette ve yine oğulları Sakias ile Samuel Kerner eşlik etmişler.

Nena albümü pandemi zamanında yaparken, albümde sevgi ve umudu işlemiş ki zaten albümün ismide Işık.

"Licht" teklisi Almanya'da çıktığı gün iTunes single listelerinde 8. sırada yer alan akılda kalıcı elektro pop şarkısı, korona pandemisinin yoğun bir şekilde etkisinde kaldığı ve bizi geride bıraktığı bu dönemde adeta bir teselli görevi görüyor. 


İkinci teklisi “Wandern” adıyla yayınlandı. Parçaya hassas akustik gitar sesleri hâkim. Üslup olarak folk tarzı harika şarkı, kamp ateşi başında çok iyi hayal edilebilir. Parça Nena tarafından yazılmış ve bestelenmiştir.


Üçüncü tekli "Forelle", rüya gibi, soğuk parça, Alman pop ikonu ve oğlu Samuel, namı diğer MADUH arasında, yapımcılığını Marcel Heym'in üstlendiği bir iş birliğinin eseridir.

Umut ve cesaret dolu bir çalışma

Yeni albüm söz konusu olduğunda Nena' nın ilk üç teklisi ile turnayı gözünden vurduğunu düşünenler yanılıyor, çünkü "Licht", klas ve akılda kalıcılığın habercilerinden hiçbir şekilde aşağı kalmayan sekiz şarkıyla daha var.

Örnekler, kızı Larissa ile "Her fırtına için bana bir gökkuşağı veriyorsun" gibi dizelerle sizi şefkatle kucaklayan ve rahatlatan güzel pop düeti "Galaxies", ardından depresif bir ruh halinin yayıldığı melankolik şarkı "Zimmer", Albümdeki en rock parça "Shine On", nostaljik synth pop marşı ve muhteşem parça altta yer alan eski günlerden "Zurück In Die Zukunft" ve The Cure gibi yeni dalga gruplarını anımsatan rüya gibi indie pop "Karawane" gibi.


Nena'nın yepyeni eseri "Licht" son derece yoğun ve çok katmanlı olarak kendini gösteriyor. Pop, new wave, elektro, folk ve klasik şarkıcı/söz yazarlığı içerikleriyle, pop ikonunun uzun yıllarının en seçkin albümlerinden biri haline geldiği kesin. 


Zengin sözler, çağdaş ve şeffaf prodüksiyon ve tabii ki Nena'nın kusursuz sesi, 19. stüdyo albümünü ana motifleri umut, yeni başlangıçlar ve içten teselli olan işitsel bir deneyim haline getiriyor.

Çalışma, CD ve vinil baskı olarak yayımlandı.

Yazımızı geçen ay yayınlanan teklisi ile altta bitirelim, önereceğim güzel bir albüm.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...