9 Aralık 2023 Cumartesi

Plak üretimi 125 yıl önce başladı


(1902 baskısı bir plak)

Plağın doğuşu 1887 yılına dayandırılabilir: O dönemde Emil Berliner, ABD'de "Gramofon"unun patenti için başvuruda bulunmuştu.  Ancak on yıl sonra ilk taş plak kaydını prototip olarak üretti.  Shellac disklerin seri üretimi tam 125 yıl önce 6 Aralık 1898'de Hannover'deki dünyanın ilk plak fabrikasında “Deutsche Grammophon-Gesellschaft”ta başladı.  Emil Berliner ve kardeşi Joseph tarafından kuruldu.  Saatte on adede kadar plakayı preslemek için kullanılabilen çinko plaka ustalarından bakır baskı oluşturuldu.  İlk taş plaklar tek tarafa kaydedilmişti ve günümüzdeki bir CD'den neredeyse hiç de büyük değildi. ama sadece bir dakika kadar çalıyorlardı.  Altı yıl sonra, 1904'te Hannover'de her gün 25.000 plak üretiliyordu.  PVC'nin (vinyl) taş plağın yerini alması 1951 yılına kadar mümkün değildi.  Hannover'de ses kayıtlarının üretimindeki diğer kilometre taşları, 1982'de kaydedilen ilk müzik kaseti ve ilk CD'ydi. Yine aynı zamanlarda, halen kullanılan DMM ( direct metal mastering) teknolojisi de yine Almanya'da geliştirildi ve bugün plak basımında kullanılan iki teknolojiden biridir, diğeri 50'lerden bu yana var olan lak mastering' tir. Altta bir DMM baskı örneği...


1990'larda analog plak yerini neredeyse tamamen CD'ye bıraktıktan sonra, 2000'li yılların başından bu yana etkileyici bir geri dönüş yaptı - ve onunla birlikte ilgili plak çalar satışları da artmaya başladı. Aynı şekilde CD satışlarında da çok keskin bir düşüş her yıl artarak devam ediyor. 

Bu yıl için Almanya'da 134.000 pikap satışının, önceki yıla kıyasla yüzde 10 artışla gerçekleşeceğini öngörülüyor.  Ortalama fiyat da yüzde 6,4 artışla 305 avroya yükseldi.  2015 yılında pikapların maliyeti ortalama 192 avro idi..  Görünüşe göre kalite giderek daha fazla talep görmektedir.

Aslında odyofillerin her zaman bildiği bir şey olan analog kayıt dinlemenin diğer medyalardan çok daha etkili ve vazgeçilmez olduğunu 2000'lerin başından bu yana tüm müzik tüketicileri tekrar görmeye başladı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...