12 Ekim 2011 Çarşamba

İncesaz - Yollar/Roads CD/DVD


Aslında bu blogta çok daha evvel bu denli kaliteli çalışmalar kotaran İncesaz grubu ve albümlerine yer vermem gerekirdi, benim hatam geç kaldım. Fakat en yeni albümleriyle grubun çalışmalarını tanıtmaya başlıyorum.

İncesaz, 1997 yılında sanatçılar Cengiz Onural, Derya Türkan ve Murat Aydemir'in biraraya gelerek oluşturdukları grubun adı, Cengiz Onural'ın bundan önceki grubu ise Yeni Türkü idi onun oradaki çalışmalarını bilenler İncesaz'ın tarzı hakkında fikir yürütebilirler. Derya Türkan bir klasik kemençe üstadı ve Murat Aydemir ise tamburi'dir.Gruba daha sonraları Tamer Sayıcıoğlu, Akın Aral ve Türker çolak' ta dahil olmuştur. Grubun albümlerinde Türk Sanat Müziği sanatçısı Dilek Türkan grubun sesi olarak yer almaktadır.


Bugüne dek altı albüm yapan grubun yedinci albümü THY'nin 75.yılı sebebiyle yapılan Yollar/Roads adlı çalışmadır.Bu albümde İncesaz grubuna Laszlo Kovacs tarafından yönetilen Macar Radyo Senfoni Orkestrası eşlik ediyor. Orkestra düzenlemeleri, Cengiz Onural ile birlikte çağdaş besteci ve orkestra şefi Oğuzhan Balcı'ya ait.


Kalan Müzik etiketiyle yayınlanan CD/DVD albümdeki konser, 3 yıl önce Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda THY’nin 75. kuruluş yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilmişti. DVD kayıtlarını Ulaş Ağçe’nin yaptığı albümün mastering çalışması Bora Ebeoğlu’na aittir.

İncesaz Grubu, CD kayıtlarını Macar radyo senfoni orkestrası eşliğinde Macar radyo stüdyolarında, DVD kayıtlarını ise Mayıs 2008 yılında Cemal Reşit Rey konser salonunda gerçekleştirdi.

Albümdeki Eserler:


CD

Güneş Yolu - The Sun Route
Göç Yolu - Migratory Routes
Kral Yolu - The King's Road
Baharat Yolu - The Spice Road
İpek Yolu - The Silk Road
Hac Yolu - The Hajj Route
Hazarfen



DVD

Hazarfen
Güneş Yolu - The Sun Route
Göç Yolu - Migratory Routes
Kral Yolu - The King's Road
Baharat Yolu - The Spice Road
İpek Yolu - The Silk Road
Hac Yolu - The Hajj Route
Mazi Kalbimde Bir Yaradır - Cherishing Bygone Days
Aşk Bitti - Love Is Over
Kaçsan Bırakıp - Leaving All Behind
Oturmuş Testi Elinde - The Beauty Of The Province

Albüm tam anlamıyla batı ile doğu buluşması diyebiliriz, CD'de yer alan tüm eserlerin bestesi Cengiz Onural'a ait. Hazerfen sizi senfonik bir ortama davet ediyor, sonrasında gelen Güneş Yolu adlı eserde ise bu senfonik ortama sazlarımız kanun,kemençe ve tambur dahil oluyor ve ortaya muhteşem bir karma çıkıyor.Bu arada Derya Türkan, Murat Aydemir ve Tamer Sayıcıoğlu gibi İncesaz'da yer alan üstatlardan muhteşem taksimler albüm boyunca dinliyorsunuz. Hac Yolu ise kemençe, tambur ve kanun'un ne denli muhteşem sazlar olduğunu gösteren bir çalışma girişi muhteşem.(altta)



Albümün genelinde sizi muhteşem bir senfonik bir çeşni beklemekte hangi birini söylesem mesela İpek Yolu muhteşem bir eser, parçaları dinleyip tekrar baştan alıyorsunuz ve düşünüyorsunuz neden Cengiz Onural bir senfoni yazmayı düşünmez diye. (altta Güneş Yolu)



Albümün DVD 'sinde ise bu kez son dört parçada Dilek Türkan muhteşem sesiyle konsere renk katmakta, zaten sanatçıyı grubun diğer albümlerinde dinlemek bir zevk bir ses bu denli güzel ve huzur verici olabilir. hele DVD'de güftesi Mehveş Hanım'a ait olan Kaçsan Bırakıp adlı eseri bir yorumlaması var ki bana göre baş yapıt. Altta sizlerle paylaştım dinleyin öyle değil mi? Yani bir eser bu kadar güzel yorumlanabilir.....

Kaçsam Bırakıp & Oturmuş Testi Elinde



Albüm 2 yıl THY tarafından yolcularına hediye edildikten sonra yayın hakkı gruba geçti ve yedinci albüm olarak CD/DVD paket olarak çok güzel bir kitapçık ile yayımlandı. İyi müzik seven tüm odyofillere şiddetle tavsiye ederim.

2 yorum:

  1. güzel yazın için teşekkür ederim(z... incesaz olarak). benim küçük iki düzeltmem var yalnızca: tambur değil, tanbur tamer sayacıoğlu değil, taner sayacıoğlu yazılarını okumaya devam etmek istiyorum. sevgilerimle, cengiz onural

    YanıtlaSil
  2. Üstteki yorumu sayın Cengiz Onural'dan mail ile aldım ve gurur duydum. Ayrıca belirttiği hatalarım için başta kendisi olmak üzere tum okurlardan özür dilerim

    Bülent Şaman

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...