3 Kasım 2011 Perşembe

Sonny Rollins&Thelonious Monk - The Prestige Sessions LP


Thelonious Monk ve Sonny Rollins caz dünyasında tartışmasız en önemli yapı taşlarından olan sanatçılardandır. Monk harika bir piyanist ve besteci, Rollins ise tartışmasız en iyi caz saksafon ustalarından biridir. İlginçtir yaşayan efsane olan Sonny Rollins'in dün İstanbul'da verdiği konser sonrasına bu albüm yorumu denk düştü.

Bu albümde Monk'un Prestige plak firması için yaptığı son çalışmalar yer almakta. Albümde yer alan müzisyenler ise çok çok iyi müzisyenler, örneğin davulda Art Blakey gibi ve en altta ekibin listesini bulabilirsiniz.

Albümde bir yüz Sonny Rollins ve ekibi ve katkıda bulunan Thelonious Monk, diğer yüz ise Thelonious Monk ev ekibi ve katkıda bulunan Sonny Rollins olarak ayarlanmış.


Her ne kadar plağın A yüzü ve B yüzü ayrı birer 10' LP olarak daha evvel yayınlanmışsa da burada ilk kez kayıtların tamamı 12'LP olarak yayınlanmakta, tüm parçalar iki ayrı oturumda 1953 ve 1954'te kaydedilmiştir ve tamamında Monk & Rollins yer alır. A yüzü 13 Kasım 1953'te WOR Stüdyo New York'ta, B Yüzü ise 25 Ekim 1954'te Van Gelder Stüdyo'da kaydedilmiştir.



A yüzünde yer alan Friday the 13th adlı eser her na kadar sanatçılara kötü şans getirmiş olarak görülse de ( Sonny Rollins bir trafik kazası geçirmiş, trompetçi Ray Copeland hastalanmış ve son anda French Horn'da terini Julius Watkins'e bırakmıştır) kayıtlar çok başarılı gerçekleştirilmiştir.

A Yüzünde üç parça vardır bunlar:

“Let’s Call This”
“Think of One”
“Friday the Thirteenth”

Parçaların tümü Monk'a ait olup burada ilk kez kaydedilmişlerdir. Bunlardan “Friday the Thirteenth” müthiş bir çalışmadır ve bu parça (altta) tek başına albümün alınması için bir sebeptir.



B yüzü ise quartet grup olarak kaydedilmiştir ve alttaki standart caz eserleri içerir:

“I Want To Be Happy”
“The Way You Look Tonight”
“More Than You Know”

Ki bu parçalar bana göre bunca yıldan sonra halen en iyi bu albümde yorumlanmışlardır.

Altta The Way You Look Tonight...



Altta More Than You know, Sonny Rollins'in harika saksafon çalışına dikkat....



Ekip:

Thelonious Monk - piyano
Sonny Rollins - tenor saksofon
Tommy Potter - bas (A 1 & 2/B 1-2-3)
Art Taylor - davul (A 1 &2/B 1-2-3)
Art Blakey - davul (A 3 - B 1)
Percy Heath - bas (A 3- B 5)
Julius Watkins - french horn (B 5)
Willie Jones - davul (B 5)

Burada verilen videolardan da izlediğinizde anlaşılacağı üzere albüm iki ustanın harika müzisyenlerle kotardığı çok kaliteli biz caz çalışmasıdır.

Bu albüm Equinox tarafından ülkemizde temsil edilen DOXY tarafından yeniden basılmıştır. Bende mevcut kayıt güzel, tüm caz severler tavsiye ederi LP satan mağazalardan edinilebilir.

Altta I Want To be Happy...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...