13 Aralık 2011 Salı

Yahya Dai Quartet - Ümitvar Mavi CD



Şimdiki sanatçımız blogta konuk edeceğimiz ünlü saksafon ustamız Yahya Dai ve Yahya Dai Quartet'ın ilk albümü Ümitvar Mavi. Fakat öncelikle sanatçı hakkında öz bilgi vermek isterim alttaki gibi;

"Ankara doğumlu Yahya Dai’nin 1974 yılında Soprano blokflüt ile başlayan müzik hayati 1981’de alto saksofon ve ilerleyen yıllarda tenor saksofon, soprano saksofon, bariton saksofon, yan flüt ve EWI (elektrik nefesli enstrüman) ile devam etti. Ankara’da uzun bir dönem Tuna Ötenel ile birlikte çalışan Yahya Dai, İstanbul’a yerleştikten sonra yerli, yabancı pek çok grupla sahne aldı, albüm kayıtlarında çaldı."

Albümü hem kaliteli yerli işlerinden ve hem de getirdiği kaliteli caz ve klasik LP&;CD'lerden tanıdığımız AK MÜZİK bu yıl içinde bastı.

Altta Waltz for Ötenel canlı performans...



Sanatçının quartetinde eşlik eden müzisyenler ise kontrbasta aynı zamanda Kerem Görsev Trio'dan tanıdığımız değerli sanatçı Kağan Yıldız, piyano ve elektrikli piyanoda Ercüment Orkut, davulda ise Ediz Hafızoğlu. Yahya Dai ise alto, soprano & tenor saksafon ve tenor blok flüt, elektrik nefesli EWI çalmış. Eylem Pelit ise Final Lap adlı eserde elektrikli bas ile katkıda bulunmuş.

Ömer Göksel kayıt ve miksajı gerçekleştirmiş, mastering ise Bob Katz tarafından Digital Domain Studios Amerika'da yapılmış. Kayıt biz odyofillere keyif veren cinsten detaylı ve pürüzsüz. Albüm kartoneti de kaliteli ve bilgi dolu.

Altta canlı performans Datça Yolu...



Ve gelelim albümdeki eserlere, albümde dokuz parçaya yer verilmiş. Bunların üçü Yahya Dai bestesi, bir tanesi Yahya Dai ve Ercüment Orkut ortak çalışması ve kalan beş parça ise Ercüment Orkut besteleri.

Eserler:

1. Halk Pazarı 4:22
2. 20 Yıl 8:32
3. Proud Of A Child 6:15
4. Waltz for Ötenel 8:49
5. Final Lap 6:58
6. Funcle 7:36
7. Yankee Stay Home 8:21
8. Datça Yolu 7:35
9. Second Chance to Live 6:22

Altta canlı performans Halk Pazarı..



Albümü dinlerken dikkatinizi çekecek bestelerde modern standartlar ile klasik caz standartları çok güzel kotarılmış ve ayrıca parçalarda sanatçıları ortaya çıkaran sıkı sololar , söylemeye gerek yok Yahya Dai' nin saksafon partisyonları mükemmel ama öte yandan Kağan Yıldız'ın inanılmaz güzellikte soloları var fakat bunu derken Ercüment Orkut'un piyanoda yarattığı mükemmelliği ya da davulda Ediz Hafızoğlu'nun ustaca performansını yadsımamak gerek. Bu quartet' ta herkes sanki birbirini bulmuş ve tamamlamış gibi ve sonucunda zevkle dinlenen kaliteli bir caz çalışması çıkmış ortaya. Dinlerken sizi sıkmayan, anlaşılır, dolambaçlı yollara sapmayan harika besteler ve üstün performans. Emek verenlerin ellerine salık ve tüm caz severlerin edinmesi gerekli bir albüm.

Benim için bir diğer güzel nokta ise saksafon denen enstrümanın caza çok yakıştığını düşünen ve elinde sayısız John Coltrane, Cannonball Adderly, Stan Getz, Gerry Mulligan, Ben Webster gibi burada sayamayacağım hemen hemen her büyük saksafon ustasının LP si olan biri olarak, özellikle bir Türk saksafon sanatçısını tanıtmak muhteşem bir duygu. Yahya Dai'nin tamamen kendine has bir tarzı var, kimi zaman John Coltrane, kimi zaman Smooth akımından Grover Washinton Jr'u onu dinlerken anımsıyorsam da sitili tamamen kendine özgü ve insanı alıp götüren bir tarz.

Ve altta Proud of A Child adlı parçaya Yahya Dai evinde ek kayıt yaparken..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...