18 Ocak 2012 Çarşamba

Mariza - Terra CD


Bu sefer bloğumuzda ünlü Fado sanatçısı MAriza ve albümü Terra konuğumuz. Szilere albüm ve sanatçı hakkında yazmadan biraz Fado nedir altta değineyim:

Fado, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanmış bir Portekiz halk müziği türüdür.

"Fado, balıkçı, kaşif ya da denizci olan sevgililerini, eşlerini denize uğurlayan ve onların geri dönmesini umutla bekleyen 19. yy Portekiz kadınlarının artık beklenen yakınlarının geri gelmemesi üzerine denize karşı yaktıkları ağıtlardan türemiştir. Bu nedenle Fado, derin acıların, hüzünlerin, özlemin, nostaljinin, mutluluğun ve aşkın ifade edildiği bir müzik türüdür. Fado; aşkın, özlemin, hüznün, kederin, zaman zaman da umarsız bir mutluluğun ezgisi olarak Portekiz kültürünün bir mirası olarak yer almaktadır.

Fado'nun, isimlerini Portekiz'in Lizbon ve Coimbra şehirlerinden alan iki türü vardır. Coimbra'nın sade bir tarzı olmakla beraber Lizbon fado'su daha yaygındır. Günümüz Portekiz'inde modern fado bir çok ünlü müzisyenin icra ettiği popüler bir müzik dalıdır.Fado söyleyen erkeklere “fadist”, kadınlara da “fadista” deniliyor.

Klasik fado bir Portekiz gitar ve bir klasik gitar eşliğinde tek bir şarkıcının performansıyla icra edilmektedir. Modern fadonun ise yaylı çalgılar dörtlüsünden tüm bir orkestraya kadar çeşitli uygulamaları mevcuttur.

Fado deyince akla ilk olarak Amalia Rodrigues gelmekte. , Fado’nun Kraliçesi olarak anılır. Ayrıca Cristina Branco, Mariza, Mafalda Arnauth, Carlos do Carmo ve Dulce Pontes diğer akla gelenlerdendir. Mariza ise genç neslin temsilcisidir."

1973 doğumlu Portekizli sanatçı Mariza ilk albümünü 1999 yılında yayımlar, bugüne dek altı albüm yapan sanatçının EMI'den çıkan 2008 yılı albümü bugünkü konumuz.

Altta Alma de Vanto ki bu şarkı sizi alııppp enginlere götürüyor...



Parçalar:

"Ja me deixou" (English: Now It's Left to Me)
"Minh alma" (English: My Soul)
"Rosa branca" (English: White Rose)
"Recurso" (English: Recourse)
"Beijo de saudade" (English: Kiss of Yearning)
"Vozes do mar" (English: Voices from the Sea)
"Fronteira" (English: Frontier)
"Alfama"
"Tasco da mouraria" (English: Tavern in Mouraria)
"Alma de vento" (English: Soul of Wind)
"Se eu mandasse nas palavras" (English: If Words Could Do My Bidding)
"As guitarras" (English: Portuguese Guitars)
"Pequenas verdades" (English: Little Truths)
"Morada aberra" (English: Open House)

Altta Tasco Da Mouraria



Müzisyenler:

Vokaller: Mariza, Concha Buika, Tito Paris
Akustic Gitar: Bernardo Couto, Diogo Clemente, Dominic Miller
Flamenko Gitar: Javier Limón
Recorder: Melissa Nanni
Trompet: Carlos Sarduy
Piyano: Ivan "Melon" Lewis, Chucho Miller
Akustic Bas: Marino De Freitas
Double Bas: Dany Noel
Percussion: Pirana

Bu albüm genelinde caz, latin ve Afrika müziği etkileri hissedilmekte. Sanatçı güzel bir akustik çalışma yapmış, kimi parçalarda Fado'nun o hüznünü, kimi parçalarda ise Rosa Branca gibi mutluluğu hissediyorsunuz.

Altta Rosa Blanca videosu...



Günümüzün sayılı Fado vokallerinden olan Mariza çok iyi bir  performans albümde ortaya koyarken ona eşlik eden ekipte en az onun kadar iyi bir performans göstermekte müzik icrasında.

Altta Alfama canlı performans..



Mariza benim en sevdiğim genç nesil Fado sanatçısı, sizleri Fado'yu keşfe davet etmek isterim derin ve çok duygusal ve çok akustik bir müzik. Bence henüz tanışmadıysanız Mariza'nın bu albümü ile bunu yapın.

Altta son olarak As Guitarras ki parçada caz etkileride açıkça hissedilmektedir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...