29 Kasım 2012 Perşembe

The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery 180 GR LP



En önemli caz gitaristlerinden biri, John Leslie "Wes" Montgomery 6 Mart 1923 de Indianapolis de doğmuş.Müzisyen bir aileden gelen ve 19 yaşında gitara başlayan Montgomery, idolü yine önemli bir caz gitaristi olan Charlie Christian'ın sololarını birebir çalabilme konusundaki becerisiyle Lionel Hampton'ın dikkatini çeker.

Erken dönemlerinde Montgomery, Hapmton'la turnelere çıkar. Ancak evinden uzak olmanın ve sürekli turnede olmanın verdiği stres, Montgomery'yi evine Indianapolis'e döndürür. Bundan sonra sekiz kişilik ailesine destek olmak için sabah 7'den öğlen 3'e kadar bir fabrikada çalışır. Devamında yerel kulüplerde akşam 9'dan gece 2'ye kadar çalar. Bir alto saksofoncu olan Cannonball Adderley Montogmery'yi dinler ve oldukça etkilenir.

İlk kayıtlarını yapması için Montgomery'ye önayak olan Adderley, bunun için bir sözleşme yapmasına yardımcı olur. Ayrıca Pollwinners albümünde Adderley, Montgomery ile kayda girer. Montgomery için bu yalnızca bir başlangıçtır. Montgomery'nin, Jimmy Smith'le de kayıtları bulunmaktadır. John Coltrane'in de bir jam session sonrası Montgomery'e kendisiyle çalması için teklif götürdüğü bilinir. Ancak Montgomery kendi grubunda devam etmek konusunda kararlıdır. Wes Montgomery'nin en göze batan özelliği, oktav çalarak solo atmadaki ustalığıdır. Ayrıca penasız çalması, sadece ona özgü olan sound'un oluşumunda da etkilidir. George Benson, Montgomery'nin bu sound'unu başka kimsenin taklit edememesini Montgomery'nin baş parmağındaki nasıra bağlar. Zira Montgomery ilk çalmaya başladığı zamanlarda komşuları rahatsız etmemek için pena kullanmamıştır. Bu Montgomery'nin bu etkileyici tekniğini geliştirmesine neden olmuştur.

Altta Four On Six....


1950'li yılların sonunun caz tarihi açısından en önemli gelişmelerinden biridir bu. Oktav ve akorları kullanarak doğaçlama yapmasındaki bu ustalığı o kadar etkileyicidir ki bu dönemde Jimmy Smith gibi bir hammondcının Kenny Burrell gibi bir gitaristle yaptığı kayıtlar bile Montgomery'nin müthiş yorumlarının gölgesinde kalmıştır. Genelde Gibson L-5CES kullanmıştır. Daha sonraki yıllarda Gibson'ın ona özel olarak yaptığı gitrarıda kullanmıştır. İlk dönemlerinde tercihi tüplü Fender amfilerden yana olmuştur. Sonraki yıllarda ise 15 wattlık bir Standel amfi kullanmıştır.

Montgomery'nin iki erkek kardeşi de kendisi gibi müzisyendir. Wes kardeşleri Monk(basta) ve Buddy(piyanoda) 1957-1959 arasında ünlü trompetçi Freddie Hubbard'ında yer aldığı birçok kayıt yapmıştır. Bu kayıtları Pacific Jazz etiketli çıkmış. 1959 da Riverside Records la anlaşan Wes Montgomery bu dönemde en önemli benimde en çok sevdiğim kayıtlarını yapmış.

Özellikle 1960 da çıkan 'The Incredible Jazz Guitar Of Wes Montgomery' Wes'in tekniğini soundunu anlamak için oldukça önemlidir.

Piyanoda Tommy Flanagan, basta Percy Heath ve davulda Albert Heath Wes'e eşlik etmiş. Caz severler tarafından mutlaka bulunması dinlenmesi gereken bir albüm.

Altta D-Natural Blues..



Parçalar:

1. Airegin


2. D-Natural Blues


3. Polka Dots And Moonbeams


4. Four On Six


5. West Coast Blues


6. In Your Own Sweet Way


7. Mr. Walker (Renie)


8. Gone With The Wind

Altta albümden West Coast Blues...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...