9 Ocak 2013 Çarşamba

Beethoven Triple Concerto- Oistrakh, Rostropovich, Richter - Karajan / Berliner Philharmoniker Original LP


Çok severek dinlediğim plaklarımdan biri olan EMI baskısı Beethoven Triple Concerto adlı albümü biraz irdelemek istedim.

Biz klasik müzik severlerin adlarını iyi bildiğimiz bazı destansı sanatçılar vardır. İşte bu albümde bunlardan dört tane var.


Sene 1969' dur ve EMI Beethoven'in Triple Conecerto eserini kayıt altına almak ister ve bu çalışma için ilk kez unutulmaz maestro Herbert von Karajan 'ın idaresindeki Berlin Flarmoni orkestrası ile solo çalmak için bana göre en iyi keman ustalarından biri olan ve benimde favorim olan David Oistrakh (1908-1974) ve piyanoda mükemmel yorumları ile ünlü Sviatoslav Richter (1915-1997) bir araya gelirler, fakat birde çello sololar vardır eserde, ikili kesinlikle çello partisyonlar için tek ve unutulmaz bir isim üstünde ısrar ederler ki bu isim Mstislav Rostropovich' tir (1927-2007), ki bu üçlü eski Sovyetler Birliği'nin en önemli sanatçılarındandırlar.Ekip bu şekilde bir araya gelir ve kayıtlar Christ Church Berlin' de yapılır.

 Plak arka yüz

Beethoven Triple Concerto 1803 yılında Eroica Symphony, Waldstein Sonata ve Fidelio gibi eserleri ile aynı süreçte notalara dönüşmeye başlamıştır. Albüm EMI'ın yüzyılın kayıtları listesinde de olan sanatçıların mükemmel bir yorumla eseri icra ettikleri bir çalışmadır.

Bende orijinal baskı LP' si mevcut fakat EMI bu çalışmayı Brahms'ın Double Concerto 'su ile birleştirerk altaki şekilde CD olarakta ART serisinden yayımladı.




Orijinal LP baskı parça listesi/Track list:

01. Beethoven Triple Concerto in C op. 56 - I - Allegro [17:58.08]
02. Beethoven Triple Concerto in C op. 56 - II - Largo [05:36.25]
03. Beethoven Triple Concerto in C op. 56 - III - Rondo alla polacca [13:04.45]

ENGLISH VERSION:

David Oistrakh (1908-1974) has always been my favorite violinist, Sviatoslav Richter (1915-1997) one of the finest pianists of the 20th century, and Mstislav Rostropovich is almost a father figure in Russian music, whether as a superb cellist or conductor. They share a similar heritage, having all lived in the Soviet Union (Oistrakh and Richter were born in the Ukraine, Rostropovich in Azerbaijan in 1927) during relatively the same time frame.

The Beethoven Triple Concerto was started in 1803, and it is fascinating to read in the liner notes how many compositions Beethoven had going at the same time, and major works, like the Eroica Symphony, the Waldstein Sonata, and Fidelio, and during this time managed to weave this marvelous (and unusual for its combination of instruments) piece into his composition schedule.

David Oistrakh (violin), Mstislav Rostropovich (cello) and Sviatoslav Richter (piano) make a dynamic team with Herbert von Karajan and the Berlin Philharmonic Orchestra for the Triple Concerto.

Below /altta Beethoven Triple Concert (I) - Allegro (2 of 2) from the LP....

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...